udko w piekarniku z majonezem i czosnkiem

uniwersalny przepis na danie, które każdy pokocha! Udka w piekarniku z majonezem i czosnkiem to bardzo aromatyczne danie, które nie pozostawi nikogo obojętnym i przypadnie do gustu każdemu członkowi rodziny. Dzięki dodatkowi majonezu mięso z kurczaka jest bardzo delikatne i soczyste w środku, z apetyczną złotą skórką na zewnątrz. A czosnek i przyprawy nadają mu niepowtarzalny aromat i pikantny smak!
larisa.begAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 53 % 19 g
tłuszcze 44 % 16 g
węglowodany 3 % 1 g
228 kcal
IG: 0 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 1 h 10 min

1. Włącz piekarnik na 180-200 stopni Celsjusza, w zależności od mocy piekarnika i wybranego trybu pieczenia. W tym przypadku najlepiej nadaje się tryb konwekcji lub ogrzewanie od góry i od dołu.

2. Udka z kurczaka dokładnie spłukujemy pod bieżącą wodą, zanurzamy w papierowych ręcznikach lub serwetkach. Odetnij nieodpowiednie obszary, jeśli takie istnieją.

3. W małej misce wymieszaj sól i czarny świeżo zmielony pieprz. Dodaj do nich wszelkie suche przyprawy odpowiednie do kurczaka (rozmaryn, bazylia, oregano, Curry itp.). Ostrożnie pocieramy każdy kawałek kurczaka mieszanką przypraw ze wszystkich stron.

4. Nasmaruj blachę do pieczenia lub odpowiednie naczynie do pieczenia niewielką ilością masła. Włóż do niego udka z kurczaka przyprawione przyprawami.

5. Obieramy czosnek, dzielimy na ząbki i myjemy pod wodą, suszymy. Następnie drobno posiekaj czosnek lub przepuść go przez specjalną prasę. Przenosimy go do małego pojemnika. Dodaj trochę majonezu o dowolnej zawartości tłuszczu i wymieszaj. Powstałą masę równomiernie rozprowadzamy na całej powierzchni udek kurczaka.

6. Wkładamy naczynie do pieczenia do nagrzanego piekarnika i pieczemy udka przez 40-50 minut, w zależności od ich wielkości, aż do apetycznego złotego koloru. Aby określić gotowość mięsa, musisz przebić je w najgrubszej części ostrym nożem. Jeśli w tym samym czasie zostanie uwolniony przezroczysty sok, udka są gotowe. Jeśli sok jest mętny, nogi należy również upiec.

Udekoruj pieczone nogi świeżymi gałązkami rozmarynu i możesz je podać. Jako dodatek możesz gotować pieczone warzywa.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Rozmaryn świeży - 131   kcal/100g
  • Udko z kurczaka - 185   kcal/100g

Podobne przepisy