skład / składniki
metoda gotowania
1. Włącz piekarnik na 180-200 stopni Celsjusza, w zależności od mocy piekarnika i wybranego trybu pieczenia. W tym przypadku najlepiej nadaje się tryb konwekcji lub ogrzewanie od góry i od dołu.
2. Udka z kurczaka dokładnie spłukujemy pod bieżącą wodą, zanurzamy w papierowych ręcznikach lub serwetkach. Odetnij nieodpowiednie obszary, jeśli takie istnieją.
3. W małej misce wymieszaj sól i czarny świeżo zmielony pieprz. Dodaj do nich wszelkie suche przyprawy odpowiednie do kurczaka (rozmaryn, bazylia, oregano, Curry itp.). Ostrożnie pocieramy każdy kawałek kurczaka mieszanką przypraw ze wszystkich stron.
4. Nasmaruj blachę do pieczenia lub odpowiednie naczynie do pieczenia niewielką ilością masła. Włóż do niego udka z kurczaka przyprawione przyprawami.
5. Obieramy czosnek, dzielimy na ząbki i myjemy pod wodą, suszymy. Następnie drobno posiekaj czosnek lub przepuść go przez specjalną prasę. Przenosimy go do małego pojemnika. Dodaj trochę majonezu o dowolnej zawartości tłuszczu i wymieszaj. Powstałą masę równomiernie rozprowadzamy na całej powierzchni udek kurczaka.
6. Wkładamy naczynie do pieczenia do nagrzanego piekarnika i pieczemy udka przez 40-50 minut, w zależności od ich wielkości, aż do apetycznego złotego koloru. Aby określić gotowość mięsa, musisz przebić je w najgrubszej części ostrym nożem. Jeśli w tym samym czasie zostanie uwolniony przezroczysty sok, udka są gotowe. Jeśli sok jest mętny, nogi należy również upiec.
Udekoruj pieczone nogi świeżymi gałązkami rozmarynu i możesz je podać. Jako dodatek możesz gotować pieczone warzywa.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Rozmaryn świeży - 131 kcal/100g
- Udko z kurczaka - 185 kcal/100g