skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić nadziewaną makrelę w piekarniku? Do przygotowania tego dania potrzebujemy dużej świeżej makreli, warzyw i odrobiny oleju roślinnego
Krok 2:
Najpierw zajmij się warzywami. Obierz cebulę i marchewkę i dobrze spłucz pod bieżącą wodą, następnie drobno posiekaj cebulę i zetrzyj marchewki na grubej tarce. W razie potrzeby można dodać inne warzywa do smaku lub grzyby, które również lekko podsmażyć wcześniej
Krok 3:
Podsmaż cebulę z marchewką na rozgrzanym oleju roślinnym do miękkości, następnie dodaj paprykę i smaż przez kolejne 2-3 minuty. Teraz nie jest sezon na świeże warzywa, więc dziś mam mrożoną paprykę-bardzo wygodne, smaczne i niedrogie
Krok 4:
Tak prawie w ciągu kilku minut nadzienie jest gotowe!
Krok 5:
Teraz jest czas, aby zająć się naszą makrelą. Dobrze spłucz pod bieżącą wodą i osusz ręcznikami papierowymi. Następnie ostrym nożem wykonaj poprzeczne nacięcia w pobliżu głowy i około 3 cm od ogona, przecinając grzbiet
Krok 6:
Następnie wykonaj kolejne cięcie wzdłużne wzdłuż całego grzbietu, oddzielając nożem filety od kości. Teraz ostrożnie wyjmij grzbiet i wnętrze ryby
Krok 7:
Teraz ostrożnie usuń kości żeber pęsetą lub po prostu rękami. Bardzo ważne jest również usunięcie czarnego filmu na brzuchu-jest gorzki i może zepsuć smak gotowego dania.
Krok 8:
Sól i pieprz do smaku
Krok 9:
Dodaj trochę oliwy z oliwek-dosłownie 1 stół. L. wystarczy
Krok 10:
Zetrzyj czosnek na drobnej tarce lub Pomiń przez prasę
Krok 11:
Dobrze przetrzyj brzuch makreli mieszanką soli, pieprzu, czosnku i oliwy z oliwek
Krok 12:
Przenieś makrelę do naczynia do pieczenia, ułóż nadzienie warzywne, zetrzyj twardy ser na wierzchu i posmaruj wierzch odrobiną majonezu, aby skórka sera nie wyschła podczas pieczenia. Piecz nadziewaną makrelę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut
Krok 13:
Smacznego!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Makrela wędzona - 221 kcal/100g
- Makrela gotowana - 211 kcal/100g
- Makrela świeża - 181 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g