nadziewana makrela w piekarniku

niesamowita pachnąca ryba stanie się ozdobą na każdym stole. Pyszna i piękna makrela zajmie honorowe miejsce na każdym stole, ale jej przygotowanie wcale nie jest trudne i kłopotliwe, jak mogłoby się wydawać na pierwszy rzut oka. Ponadto makrela jest bardzo przydatna-zawiera dużo kwasów tłuszczowych omega - 3, które są po prostu niezbędne dla naszego organizmu, a także zawiera jod, wapń, fosfor, żelazo i inne przydatne substancje. A dodanie warzyw sprawi, że smak ryby będzie bogatszy i bardziej zrównoważony. Podawać ze świeżymi warzywami i ziołami
nasstinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 43 % 12 g
tłuszcze 46 % 13 g
węglowodany 11 % 3 g
175 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić nadziewaną makrelę w piekarniku? Do przygotowania tego dania potrzebujemy dużej świeżej makreli, warzyw i odrobiny oleju roślinnego

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Najpierw zajmij się warzywami. Obierz cebulę i marchewkę i dobrze spłucz pod bieżącą wodą, następnie drobno posiekaj cebulę i zetrzyj marchewki na grubej tarce. W razie potrzeby można dodać inne warzywa do smaku lub grzyby, które również lekko podsmażyć wcześniej

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Podsmaż cebulę z marchewką na rozgrzanym oleju roślinnym do miękkości, następnie dodaj paprykę i smaż przez kolejne 2-3 minuty. Teraz nie jest sezon na świeże warzywa, więc dziś mam mrożoną paprykę-bardzo wygodne, smaczne i niedrogie

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Tak prawie w ciągu kilku minut nadzienie jest gotowe!

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Teraz jest czas, aby zająć się naszą makrelą. Dobrze spłucz pod bieżącą wodą i osusz ręcznikami papierowymi. Następnie ostrym nożem wykonaj poprzeczne nacięcia w pobliżu głowy i około 3 cm od ogona, przecinając grzbiet

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie wykonaj kolejne cięcie wzdłużne wzdłuż całego grzbietu, oddzielając nożem filety od kości. Teraz ostrożnie wyjmij grzbiet i wnętrze ryby

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Teraz ostrożnie usuń kości żeber pęsetą lub po prostu rękami. Bardzo ważne jest również usunięcie czarnego filmu na brzuchu-jest gorzki i może zepsuć smak gotowego dania.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Sól i pieprz do smaku

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj trochę oliwy z oliwek-dosłownie 1 stół. L. wystarczy

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Zetrzyj czosnek na drobnej tarce lub Pomiń przez prasę

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dobrze przetrzyj brzuch makreli mieszanką soli, pieprzu, czosnku i oliwy z oliwek

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Przenieś makrelę do naczynia do pieczenia, ułóż nadzienie warzywne, zetrzyj twardy ser na wierzchu i posmaruj wierzch odrobiną majonezu, aby skórka sera nie wyschła podczas pieczenia. Piecz nadziewaną makrelę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Smacznego!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Makrela wędzona - 221   kcal/100g
  • Makrela gotowana - 211   kcal/100g
  • Makrela świeża - 181   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy