skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kaszę jaglaną z dynią w piekarniku? Przygotuj składniki. Możesz wybrać dowolną odmianę dyni. W zależności od odmiany kawałki dyni gotują się mocniej lub słabiej. Mam dynię Hokkaido. Jest dość słodki i pachnący, aw owsiance okazuje się wspaniały. Jeśli chcesz, aby owsianka miała wyraźny słodki smak, dodaj kolejne 2-3 łyżki.l. cukier. Przy tak dużej ilości cukru i miodu, jak w przepisie, smak będzie lekko słodki.
Krok 2:
Dokładnie posortuj proso i dokładnie spłucz, aż woda będzie całkowicie czysta. Zalej kaszę jaglaną wrzącą wodą i pozostaw na 2-3 minuty. Jest to konieczne, aby usunąć gorycz ze zbóż.
Krok 3:
Następnie spuść wodę i osusz płatki. Najlepiej to osiągnąć, rzucając proso na sito.
Krok 4:
Obierz dynię i pokrój na małe kawałki. W ten sposób szybciej się ugotuje.
Krok 5:
Nasmaruj naczynie do pieczenia masłem. Włóż pokrojoną dynię do formy. Rozłóż proso na wierzchu. Jeśli chcesz, możesz zostawić wszystko warstwami lub wymieszać proso z dynią.
Krok 6:
Następnie możesz po prostu posypać dynię cukrem jaglanym i położyć miód na wierzchu. Lub rozpuść miód i cukier w ciepłym mleku. W obu przypadkach wynik będzie taki sam, ponieważ podczas pieczenia cukier i miód rozproszą się w całej formie.
Krok 7:
Napełnij wszystko mlekiem. Może potrzebować więcej lub mniej. Mleko powinno całkowicie przykryć dynię i proso, ale nie sięgać do krawędzi formy. W przeciwnym razie podczas gotowania mleko wylewa się z formy i zaczyna się palić w piekarniku. Wybierz naczynie do pieczenia, aby wszystko w nim pasowało. Ułóż kawałki masła na wierzchu.
Krok 8:
Przykryj formę folią (lub pokrywką, jeśli masz formę z pokrywką piekarnika) i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 40 minut. Dokładny czas pieczenia zależy od funkcji piekarnika. Całe mleko powinno zostać wchłonięte przez płatki zbożowe, a proso pęcznieje i staje się miękkie.
Krok 9:
Wymieszaj gotową owsiankę i ułóż na talerzach. Podawaj na gorąco. Smacznego!
po nocy w lodówce owsianka staje się grudkowata i sucha. Aby przywrócić jej soczystość, musisz podgrzać ją na patelni lub w kuchence mikrofalowej z dodatkiem 20-30 ml (lub nieco więcej) mleka.
aby owsianka jaglana była smaczna, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru i sekretach gotowania kaszy jaglanej.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
zamiast cukru można użyć słodzika, który nie boi się obróbki cieplnej.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Dynia - 29 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Kasza jaglana - 335 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g