skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec jabłka z orzechami włoskimi w piekarniku z miodem? Przygotuj jedzenie. Jabłka wybierz twarde, Duże, preferowane niż te odmiany, które nie miękną zbytnio podczas obróbki cieplnej. Szczególnie dobre będą kwaśne gatunki-Semerenko, Antonovka, Granny Smith.
Krok 2:
Dobrze umyj jabłka, osusz. Odetnij górę. Łyżką zeskrob część miąższu wraz z rdzeniem z nasionami, pozostawiając po bokach ściany o grubości około 1 cm. Możesz również upiec pokrywki, przykrywając jabłka na wierzchu lub zostawić je na kompot (wraz z usuniętą miazgą).
Krok 3:
Przygotuj orzechy włoskie. Mam już obrane, możesz wziąć orzechy w łupinach i obrać je samodzielnie. Aby orzechy były smaczniejsze i bardziej aromatyczne, susz je krótko na suchej patelni. Posiekaj orzechy w dowolny sposób — nożem, w blenderze lub w moździerzu. Nie zmniejszaj zbyt mocno, zostaw dość duże kawałki.
Krok 4:
Rodzynki umyć i osuszyć. Nie możesz go wcale dodać, spójrz według własnych upodobań. Wymieszaj orzechy, rodzynki i miód. Weź miód naturalny, smaczny, wysokiej jakości. Jeśli jest bardzo gęsty, podgrzej go trochę w łaźni wodnej.
Krok 5:
Napełnij jabłka przygotowaną mieszanką. Ustaw je w żaroodpornej formie. Wlej trochę wody na dno, około 1 cm, w razie potrzeby możesz posypać jabłka mielonym cynamonem. Rozgrzej piekarnik do 180°C, tryb góra-dół.
Krok 6:
Piecz jabłka przez około 30 minut. Dokładny czas będzie zależeć od funkcji piekarnika i odmiany jabłek. Wyjmij gotowe jabłka z piekarnika. Podawaj w dowolnej formie, są smaczne zarówno ciepłe, jak i schłodzone. Smacznego!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g