jabłka z orzechami włoskimi pieczone w piekarniku z miodem

pyszne, apetyczne, zdrowe, dla całej rodziny! Jabłka z orzechami włoskimi pieczone w piekarniku z miodem to przepis na prosty, ale bardzo smaczny deser, który jest łatwy i szybki w przygotowaniu. Jabłka są aromatyczne, miękkie, przypadną do gustu zwolennikom zdrowej diety i wegetarianom.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 2 g
tłuszcze 26 % 7 g
węglowodany 67 % 18 g
149 kcal
IG: 44 / 6 / 50

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 35 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec jabłka z orzechami włoskimi w piekarniku z miodem? Przygotuj jedzenie. Jabłka wybierz twarde, Duże, preferowane niż te odmiany, które nie miękną zbytnio podczas obróbki cieplnej. Szczególnie dobre będą kwaśne gatunki-Semerenko, Antonovka, Granny Smith.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dobrze umyj jabłka, osusz. Odetnij górę. Łyżką zeskrob część miąższu wraz z rdzeniem z nasionami, pozostawiając po bokach ściany o grubości około 1 cm. Możesz również upiec pokrywki, przykrywając jabłka na wierzchu lub zostawić je na kompot (wraz z usuniętą miazgą).

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przygotuj orzechy włoskie. Mam już obrane, możesz wziąć orzechy w łupinach i obrać je samodzielnie. Aby orzechy były smaczniejsze i bardziej aromatyczne, susz je krótko na suchej patelni. Posiekaj orzechy w dowolny sposób — nożem, w blenderze lub w moździerzu. Nie zmniejszaj zbyt mocno, zostaw dość duże kawałki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rodzynki umyć i osuszyć. Nie możesz go wcale dodać, spójrz według własnych upodobań. Wymieszaj orzechy, rodzynki i miód. Weź miód naturalny, smaczny, wysokiej jakości. Jeśli jest bardzo gęsty, podgrzej go trochę w łaźni wodnej.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Napełnij jabłka przygotowaną mieszanką. Ustaw je w żaroodpornej formie. Wlej trochę wody na dno, około 1 cm, w razie potrzeby możesz posypać jabłka mielonym cynamonem. Rozgrzej piekarnik do 180°C, tryb góra-dół.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Piecz jabłka przez około 30 minut. Dokładny czas będzie zależeć od funkcji piekarnika i odmiany jabłek. Wyjmij gotowe jabłka z piekarnika. Podawaj w dowolnej formie, są smaczne zarówno ciepłe, jak i schłodzone. Smacznego!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g

Podobne przepisy