skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić grykę z klopsikami w piekarniku? Przygotuj wszystkie produkty zgodnie z listą. Jakiego mięsa mielonego lepiej użyć? Odpowiednie jest absolutnie każde mięso mielone, czy to kurczak, wieprzowina, wołowina, czy mieszane z kilku rodzajów mięsa. W przepisie użyłem gotowego zakupionego mielonego mięsa wieprzowego.
Krok 2:
Obierz cebulę i czosnek, opłucz i osusz. Miałem małe żarówki w magazynie, więc zwiększyłem ich liczbę do trzech.
Krok 3:
Pokrój cebulę w małe kostki. Wyślij połowę posiekanej cebuli do mięsa mielonego i odłóż na razie drugą część. Zetrzyj czosnek na drobnej tarce lub przepuść przez prasę czosnkową, Wyślij do mięsa. Dobrze wszystko wymieszaj.
Krok 4:
Do mielonego mięsa dodaj sól do smaku i zmielony czarny pieprz. Na tym etapie możesz również użyć swoich ulubionych przypraw i przypraw (na przykład mielonej papryki, wędzonego mielonego pieprzu, włoskich ziół, suchej bazylii lub oregano i tak dalej). Ponownie wszystko dokładnie zagnieść i pozostawić do zaparzenia przez 5-10 minut.
Krok 5:
W tym czasie zajmij się kaszą gryczaną. Umyj kaszę kilka razy w czystej wodzie i wrzuć do durszlaka. Wyślij kaszę gryczaną do naczynia do pieczenia. Dodaj tam pozostałą posiekaną cebulę i olej roślinny. Sól do smaku.
Krok 6:
Wymieszaj wszystko.
Krok 7:
Z mielonego mięsa uformuj klopsiki tej samej wielkości.
Krok 8:
Połóż klopsiki na kaszy gryczanej. Wlej wodę. Jak określić dokładną ilość wody potrzebną do pieczenia? Na 1 porcję gryki musisz wziąć 2 porcje wody. Na przykład na jedną szklankę gryki potrzebujesz 2 szklanek wody. Woda może sięgać prawie do krawędzi formy. Nie martw się, podczas gotowania płatki będą stopniowo wchłaniać wodę. Przykryj formę folią.
Krok 9:
Wyślij kaszę gryczaną z klopsikami do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz przez około 30-40 minut. Następnie usuń folię i pozostaw naczynie do pieczenia, aż wszystkie składniki będą całkowicie ugotowane (od 10 do 20 minut). Uwaga! Czas i temperatura gotowania mogą różnić się od tych podanych w przepisie w zależności od możliwości piekarnika! Wyjmij gotowe danie z piekarnika i posyp świeżymi ziołami.
Krok 10:
Gotowe! Podawaj na gorąco.
smacznego!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
Przeczytaj wszystkie sekrety gotowania kaszy gryczanej i jak ją wybrać, aby danie było smaczne w artykule " zwykła gryka. Czy wszyscy o niej wiemy?"
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Kasza gryczana (całe ziarno) - 335 kcal/100g
- Ciemna mąka gryczana - 333 kcal/100g
- Jasna mąka gryczana - 347 kcal/100g
- Kasza gryczana gotowana - 163 kcal/100g
- Gryka - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g