kasza gryczana z klopsikami w piekarniku

niezrównanie smaczne i satysfakcjonujące danie dwa w jednym! Kasza gryczana z klopsikami w piekarniku to świetna opcja na pełny rodzinny obiad lub kolację. Kruche płatki zbożowe i pachnące kulki mięsne przypadną do gustu każdemu bez wyjątku!
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 10 g
tłuszcze 45 % 22 g
węglowodany 35 % 17 g
306 kcal
IG: 12 / 88 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić grykę z klopsikami w piekarniku? Przygotuj wszystkie produkty zgodnie z listą. Jakiego mięsa mielonego lepiej użyć? Odpowiednie jest absolutnie każde mięso mielone, czy to kurczak, wieprzowina, wołowina, czy mieszane z kilku rodzajów mięsa. W przepisie użyłem gotowego zakupionego mielonego mięsa wieprzowego.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz cebulę i czosnek, opłucz i osusz. Miałem małe żarówki w magazynie, więc zwiększyłem ich liczbę do trzech.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój cebulę w małe kostki. Wyślij połowę posiekanej cebuli do mięsa mielonego i odłóż na razie drugą część. Zetrzyj czosnek na drobnej tarce lub przepuść przez prasę czosnkową, Wyślij do mięsa. Dobrze wszystko wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Do mielonego mięsa dodaj sól do smaku i zmielony czarny pieprz. Na tym etapie możesz również użyć swoich ulubionych przypraw i przypraw (na przykład mielonej papryki, wędzonego mielonego pieprzu, włoskich ziół, suchej bazylii lub oregano i tak dalej). Ponownie wszystko dokładnie zagnieść i pozostawić do zaparzenia przez 5-10 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W tym czasie zajmij się kaszą gryczaną. Umyj kaszę kilka razy w czystej wodzie i wrzuć do durszlaka. Wyślij kaszę gryczaną do naczynia do pieczenia. Dodaj tam pozostałą posiekaną cebulę i olej roślinny. Sól do smaku.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wymieszaj wszystko.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Z mielonego mięsa uformuj klopsiki tej samej wielkości.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Połóż klopsiki na kaszy gryczanej. Wlej wodę. Jak określić dokładną ilość wody potrzebną do pieczenia? Na 1 porcję gryki musisz wziąć 2 porcje wody. Na przykład na jedną szklankę gryki potrzebujesz 2 szklanek wody. Woda może sięgać prawie do krawędzi formy. Nie martw się, podczas gotowania płatki będą stopniowo wchłaniać wodę. Przykryj formę folią.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wyślij kaszę gryczaną z klopsikami do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz przez około 30-40 minut. Następnie usuń folię i pozostaw naczynie do pieczenia, aż wszystkie składniki będą całkowicie ugotowane (od 10 do 20 minut). Uwaga! Czas i temperatura gotowania mogą różnić się od tych podanych w przepisie w zależności od możliwości piekarnika! Wyjmij gotowe danie z piekarnika i posyp świeżymi ziołami.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Gotowe! Podawaj na gorąco.

smacznego!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

Przeczytaj wszystkie sekrety gotowania kaszy gryczanej i jak ją wybrać, aby danie było smaczne w artykule " zwykła gryka. Czy wszyscy o niej wiemy?" 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Kasza gryczana (całe ziarno) - 335   kcal/100g
  • Ciemna mąka gryczana - 333   kcal/100g
  • Jasna mąka gryczana - 347   kcal/100g
  • Kasza gryczana gotowana - 163   kcal/100g
  • Gryka - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy