kotlety z indyka w piekarniku z serem

niesamowicie pyszne, bardzo proste-wakacje każdego dnia! Kotlety z indyka w piekarniku z serem nie są trudne do przygotowania. Aby zapobiec ich wysuszeniu, Dodaj do nich soczyste składniki, które doskonale nasycają mięso!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 45 % 18 g
tłuszcze 33 % 13 g
węglowodany 23 % 9 g
219 kcal
IG: 33 / 0 / 67

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kotlety z indyka z serem w piekarniku? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Wybierz schłodzony filet z indyka, który nie został zamrożony. Mięso po rozmrożeniu straci soki i będzie suche po ugotowaniu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój filet z indyka na porcje i ubij trochę młotkiem kuchennym. Mięso jest bardzo delikatne. Aby zapobiec rozdarciu podczas ubijania, przykryj kawałki arkuszem folii spożywczej. Ubite mięso posyp trochę solą i przyprawami. Pamiętaj jednak, że sól będzie nadal w majonezie i sosie sojowym.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej bułkę tartą do osobnej miski i zwiń w nich każdy ubity kawałek mięsa.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Do pieczenia przygotuj dowolną żaroodporną formę. Może być metalowy, szklany lub ceramiczny, jak mój. Posmaruj spód i boki formy olejem roślinnym i ułóż kawałki indyka w panierce.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W osobnej misce zetrzyj ser i dodaj do niego majonez, musztardę i sos sojowy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dobrze wymieszaj wszystkie składniki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozłóż ubite mięso na całej powierzchni powstałą masą serową. Umieść formę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na 25 do 35 minut. Podczas pieczenia kieruj się piekarnikiem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Podczas pieczenia ser całkowicie się stopi i zrumieni. Wyjmij formę z piekarnika i podawaj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Kotlety można uzupełnić przystawką z tłuczonych ziemniaków i świeżych warzyw. Smacznego!

indyka można zastąpić kurczakiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Musztarda jadalnia - 417   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g
  • Filet z indyka - 84   kcal/100g

Podobne przepisy