proste babeczki marchewkowe w silikonowych foremkach

bardzo smaczne, z niedrogich produktów, puszyste i miękkie! Babeczki marchewkowe w silikonowych foremkach zachwycą Cię prostotą przygotowania. Nawet jeśli jesteś początkującą gospodynią domową, nie będzie z nimi żadnych trudności. Marchewki nie są wyczuwalne w wypiekach, ale dodają jej wilgoci, delikatności i oczywiście jasnych kolorów.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 6 g
tłuszcze 25 % 14 g
węglowodany 64 % 35 g
284 kcal
IG: 6 / 0 / 94

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić proste babeczki marchewkowe? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Przesiej mąkę przez sito, aby nasycić ją tlenem.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz marchewki i spłucz pod bieżącą wodą z zanieczyszczeń. Następnie zetrzyj marchewki na drobnej lub średniej tarce. Usuń skórkę z pomarańczy. Potrzebna jest tylko pomarańczowa część. Staraj się nie dotykać bieli, która jest pod spodem. Biała część jest gorzka, a my tego nie potrzebujemy. Ale pomarańczowa część doda przyjemnego aromatu. Do skórki i marchewki dodaj trochę mielonego cynamonu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W misce do ciasta połącz jajka z cukrem i ubij je w puszystą pianę. Następnie dodaj do nich olej roślinny.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie wymieszaj przesianą mąkę z sodą.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie wmieszaj startą marchewkę ze skórką i cynamonem do ciasta. W tym momencie można opcjonalnie dodać inne wypełniacze, takie jak orzechy lub kandyzowane owoce.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gotowe ciasto będzie dość grube, ale spłynie z trzepaczki. Formy silikonowe lekko posmaruj olejem roślinnym i rozłóż w nich gotowe ciasto na 2/3 całkowitej objętości. Umieść foremki z ciastem w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 20-25 minut. Podczas pieczenia kieruj się piekarnikiem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gotowe babeczki nieco się powiększą i zrumienią. Pod kątem gotowości można je sprawdzić, przekłuwając drewnianym szpikulcem. Jeśli jest sucha, babeczki są gotowe i można je wyjąć z piekarnika.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dzięki marchewce babeczki mają piękny pomarańczowy kolor, z porowatym i lekko wilgotnym miękiszem. Gotowe babeczki można lekko posypać cukrem pudrem lub ozdobić kremową czapką. Miłego poczęstunku!

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla. 

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal / 100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Skórka pomarańczowa - 97   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy