zapiekanka z twarogu Manno w piekarniku

idealna herbata lub pyszna niedzielna przekąska. Do wyboru! W końcu ten pyszny i zdrowy deser można podawać rano, po południu, wieczorem i na świątecznym stole. Ten przepis na aromatyczną zapiekankę z twarogu i semoliny jest korzystny dla wszystkich. I to nie tylko pod względem smaku i metody gotowania. Zarówno dorośli, jak i dzieci, które najczęściej nie mogą znieść twarogu, zostaną poproszeni o suplement. Nawiasem mówiąc, dobrym pomysłem jest zrobienie zapiekanki z dzieckiem! Świetna opcja dla dzieci, diety i żywienia dla przyszłych matek. Idzie zarówno jako deser, jak i niezależne danie na śniadanie itp. Podajemy na ciepło lub na zimno – i tak jest dobrze. Ale możesz podawać ze śmietaną, skondensowanym mlekiem, dżemem,syropem, słodkim sosem śmietanowym itp.
wellaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 28 % 11 g
tłuszcze 30 % 12 g
węglowodany 43 % 17 g
217 kcal
IG: 6 / 29 / 65

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić zapiekankę z twarogu Manno w piekarniku? Najpierw napełnij semolinę mlekiem. Pamiętaj, aby wszystko wymieszać i zapomnieć o tej masie na pół godziny.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Podczas gdy semolina pęcznieje, musimy zmiękczyć masło. Lepiej to zrobić naturalnie, tj. w kuchni, na stole, układając go wcześniej na spodku.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Aby nie marnować czasu, kontynuujmy-rozbij jajka na talerz i dodając cukier, ubij. Ale nie przesadzaj – absolutnie nie potrzebujemy pianki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie przepuść twarożek przez sito, maszynkę do mięsa lub blender, a następnie wyślij tutaj masło, mieszankę jajeczno-cukrową i semolinę z mlekiem, a także sól i wanilinę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Możesz mieszać tę masę widelcem, trzepaczką i każdą inną metodą, która jest dla ciebie bardziej odpowiednia. Ważne jest, aby masa nabrała stanu pasty.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Uwielbiam suszone morele w zapiekance, więc drobno je pokroiłam. Nie musiałem go moczyć, ponieważ był świeży i miękki. Jeśli nie chcesz suszonych moreli, włóż rodzynki, mocząc je wcześniej w gorącej wodzie. Dodaj suszone morele (lub rodzynki) i ponownie ugniataj masę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pozostaje nam włączyć piekarnik i ustawić go na 180 stopni. Podczas ogrzewania nasmaruj formę (dno i ściany) olejem. Możesz posypać panierką lub semoliną i włożyć ciasto do formy przygotowanej do pieczenia. Pamiętaj, że grubość zapiekanki powinna wynosić 3-4 cm, wygładź jej powierzchnię szpatułką i posmaruj kwaśną śmietaną. Jeśli chcesz, ułóż wierzch jagodami.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pozostaje nam wysłać formę do nagrzanego piekarnika. Piec przez 35-40-50 minut-zależy od piekarnika. Wyjęłam zapiekankę z piekarnika, gdy jej wierzch się zarumienił. Ale wyjmij z formy po 20 minutach.

i więcej porad

aby zapiekanka była smaczniejsza, weź lepszy domowy twarożek lub produkty zaufanej marki.

jeśli masz twaróg z zamrażarki, to nie ma znaczenia – o ile był świeży do zakładki. Rozmrozić, usunąć nadmiar wilgoci, jeśli się pojawi.

Dodaj do zapiekanki tylko to, co lubi twój dom i Ty. Mogą to być kandyzowane owoce, skórka, rodzynki, suszone morele itp.

nie wkładaj mąki do zapiekanki gotowanej z kaszą manną.
możesz umieścić gotową kaszę mannę-mówią, że w ten sposób zapiekanka staje się jeszcze delikatniejsza.

jeśli chcesz bardziej puszystą zapiekankę, dodaj trochę proszku do pieczenia do ciasta.

nawiasem mówiąc, jeśli podzielisz gotową zapiekankę na części, możesz ją zamrozić, a następnie podgrzać tylko w wygodny sposób przed użyciem.

ważne! aby ciasto twarogowe lub nadzienie odniosło sukces, ważne jest, aby starannie wybrać twaróg. Produkt niskiej jakości może zepsuć wypieki, ponieważ bezpośrednio wpływa na konsystencję, smak i efekt końcowy. Jak wybrać odpowiedni twaróg do ciasta lub nadzienia, przeczytaj w tym artykule .

jak wybrać semolinę, ugotować z niej idealną owsiankę i nie tylko, przeczytaj artykuł o manku i semolinie .

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g

Podobne przepisy