skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić zapiekankę z twarogu Manno w piekarniku? Najpierw napełnij semolinę mlekiem. Pamiętaj, aby wszystko wymieszać i zapomnieć o tej masie na pół godziny.
Krok 2:
Podczas gdy semolina pęcznieje, musimy zmiękczyć masło. Lepiej to zrobić naturalnie, tj. w kuchni, na stole, układając go wcześniej na spodku.
Krok 3:
Aby nie marnować czasu, kontynuujmy-rozbij jajka na talerz i dodając cukier, ubij. Ale nie przesadzaj – absolutnie nie potrzebujemy pianki.
Krok 4:
Następnie przepuść twarożek przez sito, maszynkę do mięsa lub blender, a następnie wyślij tutaj masło, mieszankę jajeczno-cukrową i semolinę z mlekiem, a także sól i wanilinę.
Krok 5:
Możesz mieszać tę masę widelcem, trzepaczką i każdą inną metodą, która jest dla ciebie bardziej odpowiednia. Ważne jest, aby masa nabrała stanu pasty.
Krok 6:
Uwielbiam suszone morele w zapiekance, więc drobno je pokroiłam. Nie musiałem go moczyć, ponieważ był świeży i miękki. Jeśli nie chcesz suszonych moreli, włóż rodzynki, mocząc je wcześniej w gorącej wodzie. Dodaj suszone morele (lub rodzynki) i ponownie ugniataj masę.
Krok 7:
Pozostaje nam włączyć piekarnik i ustawić go na 180 stopni. Podczas ogrzewania nasmaruj formę (dno i ściany) olejem. Możesz posypać panierką lub semoliną i włożyć ciasto do formy przygotowanej do pieczenia. Pamiętaj, że grubość zapiekanki powinna wynosić 3-4 cm, wygładź jej powierzchnię szpatułką i posmaruj kwaśną śmietaną. Jeśli chcesz, ułóż wierzch jagodami.
Krok 8:
Pozostaje nam wysłać formę do nagrzanego piekarnika. Piec przez 35-40-50 minut-zależy od piekarnika. Wyjęłam zapiekankę z piekarnika, gdy jej wierzch się zarumienił. Ale wyjmij z formy po 20 minutach.
i więcej porad
aby zapiekanka była smaczniejsza, weź lepszy domowy twarożek lub produkty zaufanej marki.
jeśli masz twaróg z zamrażarki, to nie ma znaczenia – o ile był świeży do zakładki. Rozmrozić, usunąć nadmiar wilgoci, jeśli się pojawi.
Dodaj do zapiekanki tylko to, co lubi twój dom i Ty. Mogą to być kandyzowane owoce, skórka, rodzynki, suszone morele itp.
nie wkładaj mąki do zapiekanki gotowanej z kaszą manną.
możesz umieścić gotową kaszę mannę-mówią, że w ten sposób zapiekanka staje się jeszcze delikatniejsza.
jeśli chcesz bardziej puszystą zapiekankę, dodaj trochę proszku do pieczenia do ciasta.
nawiasem mówiąc, jeśli podzielisz gotową zapiekankę na części, możesz ją zamrozić, a następnie podgrzać tylko w wygodny sposób przed użyciem.
ważne! aby ciasto twarogowe lub nadzienie odniosło sukces, ważne jest, aby starannie wybrać twaróg. Produkt niskiej jakości może zepsuć wypieki, ponieważ bezpośrednio wpływa na konsystencję, smak i efekt końcowy. Jak wybrać odpowiedni twaróg do ciasta lub nadzienia, przeczytaj w tym artykule .
jak wybrać semolinę, ugotować z niej idealną owsiankę i nie tylko, przeczytaj artykuł o manku i semolinie .
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g