udka z kurczaka z warzywami w piekarniku

Zachwyć swoich bliskich kurczakiem z chrupiącą, pikantną skórką! Pikantne udka z kurczaka z pewnością przypadną do gustu Twoim domowym. Proste składniki, elegancki efekt.
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 46 % 11 g
tłuszcze 33 % 8 g
węglowodany 21 % 5 g
134 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

najpierw musisz umyć podudzia z kurczaka i osuszyć je ręcznikiem papierowym.
aby zmniejszyć kaloryczność potrawy, możesz usunąć skórę z nóg, ale uwielbiam kurczaka z chrupiącą, złotą skórką.
odkładając golenie na bok, aby odpocząć.
żarówkę należy napełnić wodą, aby proces obierania łuski był łatwiejszy.
W międzyczasie zajmijmy się pikantną marynatą.
czosnek należy przepuścić przez prasę lub zetrzeć na drobnej tarce.
następnie wymieszaj olej roślinny, czosnek, paprykę (lubię dodawać tutaj wędzoną paprykę, wydaje mi się, że nadaje potrawie szczególny urok), mieloną kolendrę, czarny pieprz i sól.
teraz musisz dobrze natrzeć udka z kurczaka ze wszystkich stron aromatyczną mieszanką. Wysyłamy nogi do marynowania w lodówce przez co najmniej 20 minut. Im dłuższy czas marynowania, tym smaczniejszy będzie!
nadszedł czas, aby zająć się warzywami.
umyj ziemniaki, obierz. Pokrój na pół pierścienia o szerokości około pół centymetra.
cebula leżała w wodzie, a teraz obieranie jej z łuski nie jest trudne. Robimy to. I pokrój go na segmenty. Niezbyt drobno, aby cebula nie przypaliła się w piekarniku.
umyte pomidory koktajlowe można pokroić wzdłuż na pół lub upiec w całości. Zrobię to.
włącz piekarnik na 200 stopni.
teraz musisz rozprowadzić udka z kurczaka i warzywa do pieczenia. Podczas gotowania kurczak i warzywa dadzą sok. Więc dla tych, którzy nie lubią ponownie zmywać naczyń, na ratunek przychodzą jednorazowe blachy do pieczenia!
rozłóż warstwę ziemniaków na dnie blachy do pieczenia (nie zapomnij dodać soli do smaku), a następnie cebulę, następnie udka z kurczaka i dodaj pomidory koktajlowe na wierzchu.
ten układ produktów pozwoli kurczakowi i pomidorom namoczyć ziemniaki i cebulę sokiem. I okazuje się pyszne!
w międzyczasie piekarnik zdążył się już rozgrzać. Wysyłamy nasze danie do pieczenia przez 30 minut, aż powstanie apetyczna złota skorupa.
gwarantuję, że przez cały ten czas z kuchni będą wydobywać się przepyszne aromaty kurczaka, papryki, kolendry i warzyw!
podawaj to danie ze świeżymi warzywami, dekorując wcześniej zieloną cebulą i natką pietruszki.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Udka z kurczaka - 158   kcal/100g
  • Pomidory koktajlowe - 15   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g

Podobne przepisy