skład / składniki
metoda gotowania
najpierw musisz umyć podudzia z kurczaka i osuszyć je ręcznikiem papierowym.
aby zmniejszyć kaloryczność potrawy, możesz usunąć skórę z nóg, ale uwielbiam kurczaka z chrupiącą, złotą skórką.
odkładając golenie na bok, aby odpocząć.
żarówkę należy napełnić wodą, aby proces obierania łuski był łatwiejszy.
W międzyczasie zajmijmy się pikantną marynatą.
czosnek należy przepuścić przez prasę lub zetrzeć na drobnej tarce.
następnie wymieszaj olej roślinny, czosnek, paprykę (lubię dodawać tutaj wędzoną paprykę, wydaje mi się, że nadaje potrawie szczególny urok), mieloną kolendrę, czarny pieprz i sól.
teraz musisz dobrze natrzeć udka z kurczaka ze wszystkich stron aromatyczną mieszanką. Wysyłamy nogi do marynowania w lodówce przez co najmniej 20 minut. Im dłuższy czas marynowania, tym smaczniejszy będzie!
nadszedł czas, aby zająć się warzywami.
umyj ziemniaki, obierz. Pokrój na pół pierścienia o szerokości około pół centymetra.
cebula leżała w wodzie, a teraz obieranie jej z łuski nie jest trudne. Robimy to. I pokrój go na segmenty. Niezbyt drobno, aby cebula nie przypaliła się w piekarniku.
umyte pomidory koktajlowe można pokroić wzdłuż na pół lub upiec w całości. Zrobię to.
włącz piekarnik na 200 stopni.
teraz musisz rozprowadzić udka z kurczaka i warzywa do pieczenia. Podczas gotowania kurczak i warzywa dadzą sok. Więc dla tych, którzy nie lubią ponownie zmywać naczyń, na ratunek przychodzą jednorazowe blachy do pieczenia!
rozłóż warstwę ziemniaków na dnie blachy do pieczenia (nie zapomnij dodać soli do smaku), a następnie cebulę, następnie udka z kurczaka i dodaj pomidory koktajlowe na wierzchu.
ten układ produktów pozwoli kurczakowi i pomidorom namoczyć ziemniaki i cebulę sokiem. I okazuje się pyszne!
w międzyczasie piekarnik zdążył się już rozgrzać. Wysyłamy nasze danie do pieczenia przez 30 minut, aż powstanie apetyczna złota skorupa.
gwarantuję, że przez cały ten czas z kuchni będą wydobywać się przepyszne aromaty kurczaka, papryki, kolendry i warzyw!
podawaj to danie ze świeżymi warzywami, dekorując wcześniej zieloną cebulą i natką pietruszki.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Udka z kurczaka - 158 kcal/100g
- Pomidory koktajlowe - 15 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g