filet z okonia morskiego pieczony w piekarniku

pyszne i niedrogie danie z czerwonego Lucjana na lunch i kolację. Filet morski, czerwony Lucjan zapiekany w sosie pomidorowym na poduszce warzywnej. Sos pomidorowy odgrywa tutaj rolę zmiękczającą, dzięki czemu ryba jest delikatniejsza w smaku. A ziemniaki są odpowiedzialne za odżywianie i nie musisz myśleć o przystawce. Lekkie, a jednocześnie satysfakcjonujące danie.
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 30 % 7 g
tłuszcze 35 % 8 g
węglowodany 35 % 8 g
80 kcal
IG: 75 / 25 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec filet z Lucjana w piekarniku? Przygotuj następujące składniki: filet z okonia morskiego, olej słonecznikowy, sól, mielony czarny pieprz, sos pomidorowy, cebulę, czosnek, marchew, świeżą pietruszkę, przefiltrowaną wodę i ziemniaki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj ziemniaki szczotką pod bieżącą wodą. Posmaruj dno naczynia do pieczenia odrobiną oleju słonecznikowego. Pokrój ziemniaki w cienkie plasterki. Ich grubość nie powinna przekraczać trzech milimetrów, aby ziemniaki miały czas na ugotowanie, ale nie miały czasu na stopienie się podczas gotowania. Lekko posolić ziemniaki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz cebulę i pokrój w cienkie półpierścienie. Umyj marchewki szczotką pod bieżącą wodą i zetrzyj na drobnej tarce. Więc marchewki będą miały czas, aby szybciej dojść do gotowości, czego potrzebujemy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Spłucz okonia pod bieżącą wodą. Umieść go w formie. Jeśli filet idzie trochę jeden na drugim-w porządku. Sól ryby i pieprz do smaku. Ta ilość soli wystarczy, aby danie nie wydawało się mdłe.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umyj pietruszkę pod bieżącą wodą i wstrząśnij z nadmiaru wilgoci. Drobno posiekaj warzywa. Jeśli twój piekarnik bardzo dobrze się rumieni, istnieje ryzyko, że warzywa się spalą. W takim przypadku lepiej będzie posypać nim naczynie pięć minut przed gotowaniem. Obierz czosnek i przepuść przez prasę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W szklance wymieszaj sos pomidorowy z wodą i dodaj tam również zioła i czosnek. SOS okazuje się bardzo aromatyczny! Mam sos pomidorowy z musztardą Dijon, ale to zupełnie nie ma znaczenia. Sos pomidorowy może być absolutnie dowolny. Możesz także wymieszać łyżkę koncentratu pomidorowego z wodą. Lub użyj pomidorów w puszkach we własnym soku.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Polej rybę powstałym sosem. Celem używania sosu jest zapobieganie wysychaniu okonia podczas obróbki cieplnej. Piecz okonia w piekarniku przez pół godziny w temperaturze stu osiemdziesięciu stopni. Najważniejsze jest to, że ziemniaki nie powinny być chrupiące, powinny być w pełni ugotowane. To, jak również wygląd potrawy, jest wskazówką, że wszystko jest gotowe.

uwielbiam okonia morskiego ze względu na jego bogaty smak i umiarkowaną zawartość tłuszczu w mięsie. Suszenie okonia jest trudne, ale możliwe. Aby temu zapobiec, po prostu nie trzymaj go w piekarniku dłużej niż czas potrzebny na ugotowanie ziemniaków, a wszystko się ułoży!
smacznego!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g
  • Sos pomidorowy ostry - 99   kcal/100g
  • Okoń morski - 79   kcal/100g

Podobne przepisy