skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec filet z Lucjana w piekarniku? Przygotuj następujące składniki: filet z okonia morskiego, olej słonecznikowy, sól, mielony czarny pieprz, sos pomidorowy, cebulę, czosnek, marchew, świeżą pietruszkę, przefiltrowaną wodę i ziemniaki.
Krok 2:
Umyj ziemniaki szczotką pod bieżącą wodą. Posmaruj dno naczynia do pieczenia odrobiną oleju słonecznikowego. Pokrój ziemniaki w cienkie plasterki. Ich grubość nie powinna przekraczać trzech milimetrów, aby ziemniaki miały czas na ugotowanie, ale nie miały czasu na stopienie się podczas gotowania. Lekko posolić ziemniaki.
Krok 3:
Obierz cebulę i pokrój w cienkie półpierścienie. Umyj marchewki szczotką pod bieżącą wodą i zetrzyj na drobnej tarce. Więc marchewki będą miały czas, aby szybciej dojść do gotowości, czego potrzebujemy.
Krok 4:
Spłucz okonia pod bieżącą wodą. Umieść go w formie. Jeśli filet idzie trochę jeden na drugim-w porządku. Sól ryby i pieprz do smaku. Ta ilość soli wystarczy, aby danie nie wydawało się mdłe.
Krok 5:
Umyj pietruszkę pod bieżącą wodą i wstrząśnij z nadmiaru wilgoci. Drobno posiekaj warzywa. Jeśli twój piekarnik bardzo dobrze się rumieni, istnieje ryzyko, że warzywa się spalą. W takim przypadku lepiej będzie posypać nim naczynie pięć minut przed gotowaniem. Obierz czosnek i przepuść przez prasę.
Krok 6:
W szklance wymieszaj sos pomidorowy z wodą i dodaj tam również zioła i czosnek. SOS okazuje się bardzo aromatyczny! Mam sos pomidorowy z musztardą Dijon, ale to zupełnie nie ma znaczenia. Sos pomidorowy może być absolutnie dowolny. Możesz także wymieszać łyżkę koncentratu pomidorowego z wodą. Lub użyj pomidorów w puszkach we własnym soku.
Krok 7:
Polej rybę powstałym sosem. Celem używania sosu jest zapobieganie wysychaniu okonia podczas obróbki cieplnej. Piecz okonia w piekarniku przez pół godziny w temperaturze stu osiemdziesięciu stopni. Najważniejsze jest to, że ziemniaki nie powinny być chrupiące, powinny być w pełni ugotowane. To, jak również wygląd potrawy, jest wskazówką, że wszystko jest gotowe.
uwielbiam okonia morskiego ze względu na jego bogaty smak i umiarkowaną zawartość tłuszczu w mięsie. Suszenie okonia jest trudne, ale możliwe. Aby temu zapobiec, po prostu nie trzymaj go w piekarniku dłużej niż czas potrzebny na ugotowanie ziemniaków, a wszystko się ułoży!
smacznego!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Papryka ostra mielona - 21 kcal/100g
- Sos pomidorowy ostry - 99 kcal/100g
- Okoń morski - 79 kcal/100g