skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Kalafior można wziąć do tego dania w dowolnym kolorze: białym, żółtym lub zielonym, w zależności od odmiany, dostępności warzyw lub preferencji smakowych. W sezonie zbierania warzyw z twojej witryny takie danie okaże się szczególnie smaczne i zdrowe.
Krok 2:
Oddziel kalafior kwiatostanami, umyj je pod bieżącą wodą, pozwól wodzie spłynąć. Kwiatostany kapusty wkładamy do rondla z wodą. Doprowadź wodę do wrzenia, lekko ją Posol. Gotuj kalafior przez około 5 minut.
Krok 3:
Wyjmij kapustę z wody łyżką cedzakową, pozwól wodzie całkowicie spłynąć z kapusty, wrzuć ją do durszlaka. Kapustę rozprowadzamy pierwszą warstwą w formie wysmarowanej masłem.
Krok 4:
Jeśli używamy mięsa mielonego do przygotowania gotowego dania, dodajemy do niego sól, czarny mielony pieprz do smaku, mieszamy. Możesz dodać drobno posiekaną cebulę, która zamaskuje specyficzny smak mięsa. Rozłóż mięso mielone cienką warstwą na kapuście na całej powierzchni. Mięso mielone powinno być mniejsze niż kapusta. Dla smaku możesz dodać drobno posiekany ząbek czosnku.
Krok 5:
W misce ubij jajko kurze szczyptą soli. Napełnij naczynie mieszanką jajeczną.
Krok 6:
Masło kroimy nożem na małe kawałki i wkładamy do innej miski. Zmiel schłodzone masło z mąką na okruchy. Jeśli do innych składników potrawy dodano trochę soli, do kruszonki można dodać szczyptę soli. Lepiej zrobić okruchy ciasta rękami. Posyp kruszonką naczynie na wierzchu. Piekarnik rozgrzewa się do 180 stopni. Pieczemy kalafior z mięsem mielonym przez około 30 minut, ale musisz skupić się na pracy piekarnika.
Krok 7:
Wyjmij naczynie, gdy na wierzchu pojawi się rumiana skorupa. Podawaj kalafior z mięsem mielonym na stole, posypując świeżym koperkiem lub natką pietruszki. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Kalafior - 28 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g