kalafior z mielonym mięsem w piekarniku

kalafior pieczony z mięsem mielonym w piekarniku, pyszne i zdrowe danie! Kalafior jest uważany za bardzo lekkie, niskokaloryczne i zdrowe warzywo. Panie, które monitorują swoją sylwetkę i odżywianie, starają się częściej włączać ją do swojego menu. Istnieje ogromna liczba przepisów na różne potrawy z kalafiora. Jednym z ciekawych, smacznych i łatwych można nazwać kalafior pieczony w piekarniku z mięsem mielonym. Takie danie można podać na lunch lub kolację dla całej rodziny.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 6 g
tłuszcze 54 % 15 g
węglowodany 25 % 7 g
175 kcal
IG: 67 / 0 / 33

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Kalafior można wziąć do tego dania w dowolnym kolorze: białym, żółtym lub zielonym, w zależności od odmiany, dostępności warzyw lub preferencji smakowych. W sezonie zbierania warzyw z twojej witryny takie danie okaże się szczególnie smaczne i zdrowe.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Oddziel kalafior kwiatostanami, umyj je pod bieżącą wodą, pozwól wodzie spłynąć. Kwiatostany kapusty wkładamy do rondla z wodą. Doprowadź wodę do wrzenia, lekko ją Posol. Gotuj kalafior przez około 5 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wyjmij kapustę z wody łyżką cedzakową, pozwól wodzie całkowicie spłynąć z kapusty, wrzuć ją do durszlaka. Kapustę rozprowadzamy pierwszą warstwą w formie wysmarowanej masłem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Jeśli używamy mięsa mielonego do przygotowania gotowego dania, dodajemy do niego sól, czarny mielony pieprz do smaku, mieszamy. Możesz dodać drobno posiekaną cebulę, która zamaskuje specyficzny smak mięsa. Rozłóż mięso mielone cienką warstwą na kapuście na całej powierzchni. Mięso mielone powinno być mniejsze niż kapusta. Dla smaku możesz dodać drobno posiekany ząbek czosnku.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W misce ubij jajko kurze szczyptą soli. Napełnij naczynie mieszanką jajeczną.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Masło kroimy nożem na małe kawałki i wkładamy do innej miski. Zmiel schłodzone masło z mąką na okruchy. Jeśli do innych składników potrawy dodano trochę soli, do kruszonki można dodać szczyptę soli. Lepiej zrobić okruchy ciasta rękami. Posyp kruszonką naczynie na wierzchu. Piekarnik rozgrzewa się do 180 stopni. Pieczemy kalafior z mięsem mielonym przez około 30 minut, ale musisz skupić się na pracy piekarnika.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wyjmij naczynie, gdy na wierzchu pojawi się rumiana skorupa. Podawaj kalafior z mięsem mielonym na stole, posypując świeżym koperkiem lub natką pietruszki. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Kalafior - 28   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy