skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec Charlotte z mandarynkami i jabłkami? Odmierz potrzebne składniki. Weź duże jajka. Cukier waniliowy można zastąpić wanilią. Jabłka są odpowiednie, ale to słodko-kwaśne zrównoważy słodki smak ciasta. Mam owoce średniej wielkości.
Krok 2:
Przesiej mąkę przez sito, aby wzbogaciła się w tlen. Dzięki temu ciasto będzie bardziej puszyste i przewiewne, a Charlotte dobrze wyrośnie podczas pieczenia.
Krok 3:
Mandarynki najlepiej obrać z wyprzedzeniem, aby nie tracić na to czasu po przygotowaniu ciasta. Umyj mandarynki, obierz. Podziel owoce cytrusowe na kliny, usuwając wszystkie białe smugi, jeśli to możliwe.
Krok 4:
W odpowiedniej wielkości misce połącz jajka z cukrem, solą i cukrem waniliowym.
Krok 5:
Ubij wszystko z dużą prędkością miksera, aż uzyskasz jasną, puszystą masę. Widoczne ślady trzepaczek powinny pozostać na powierzchni masy jajecznej, zwykle zajmuje to 5-7 minut.
Krok 6:
W małych porcjach dodaj przesianą mąkę do powstałej masy. Możesz wlać go ponownie przez sito.
Krok 7:
Delikatnymi ruchami nabierania za pomocą szpatułki wmieszaj mąkę do ciasta. Zrób to ostrożnie, aby ciasto nie straciło lekkości. Ale jednocześnie nie trzeba tego robić przez długi czas.
Krok 8:
Stopniowo dodawaj całą mąkę do ciasta. Ciasto okazuje się bujne, jednorodne.
Krok 9:
Umyj jabłka, osusz. Obierz rdzeń, w razie potrzeby możesz również obrać skórę. Pokrój jabłka w średnią kostkę.
Krok 10:
Przykryj spód naczynia do pieczenia (wziąłem średnicę 22 cm) pergaminem. W razie potrzeby posmaruj pergamin olejem. Ściany formy nie muszą być smarowane. Połóż 1/3 ciasta na dnie formy, delikatnie spłaszcz.
Krok 11:
Rozłóż połowę przygotowanych owoców równomiernie na cieście.
Krok 12:
Na owoc delikatnie rozprowadź drugą trzecią ciasta.
Krok 13:
Następnie ułóż resztę owoców.
Krok 14:
Wylej pozostałe ciasto, delikatnie spłaszcz.
Krok 15:
Piecz Charlotte w rozgrzanym piekarniku 180C przez około 40 minut, aż się zarumieni. Przez pierwsze 25 minut nie otwieraj piekarnika, aby ciasto nie opadło z różnicy temperatur. Sprawdź gotowość Charlotte drewnianym szpikulcem. Jeśli wyjdzie ze środka ciasta na sucho, bez śladów ciasta, Charlotte jest gotowa. Pozostaw go w wyłączonym piekarniku na kolejne 15 minut, a następnie wyjmij.
Krok 16:
Pokrój Charlotte z mandarynkami i jabłkami na porcje i podawaj. Miłego picia herbaty!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
do tego przepisu wystarczy każda forma odporna na ciepło. Jeśli używasz formy silikonowej, nie musisz smarować jej masłem lub margaryną. Ale lepiej jest lekko nasmarować metalowe, ceramiczne lub szklane naczynia olejem roślinnym, aby wypieki się nie przypaliły.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Mandarynki - 33 kcal/100g
- Mandarynki w puszkach - 40 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g