ryba w soli w piekarniku

niezwykła, ale bardzo smaczna opcja gotowania ryb. Porównałbym tę metodę pieczenia ryb, z wyjątkiem gliny. Skorupa Solna podczas pieczenia zamienia się w kamień, dzięki czemu ryba jest w pełni upieczona i aromatyczna, zachowując wszystkie przydatne substancje. Nie musisz się obawiać, że ryba okaże się zbyt słona - zajmie tylko tyle soli, ile potrzebujesz. Przepis jest również dobry, ponieważ absolutnie każda ryba nadaje się do pieczenia - więc jest dostępna. Spróbuj, a pokochasz ten przepis!
nasstinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 58 % 7 g
tłuszcze 42 % 5 g
węglowodany 0 % 0 g
72 kcal
IG: 0 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 5 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Potrzebne składniki. Najważniejsze w tym przepisie jest oczywiście wysokiej jakości świeża ryba z nienaruszoną skórką. Absolutnie każda ryba nadaje się do pieczenia według tego przepisu, dziś pieczę makrelę

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dobrze umyj rybę, wypatrosz ją, usuń czarny film na brzuchu

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Trochę polej rybę sokiem z cytryny, w tym przepisie jest to opcjonalne, ale pożądane

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Posyp mieszanką papryki i dobrze pocieraj rybę ze wszystkich stron

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Włóż ząbki czosnku do brzucha

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gałązki pietruszki

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wymieszaj sól z białkiem, dodaj parę stół. l. wody

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dobrze wymieszaj, powinno być lekko wilgotne

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozłóż papier do pieczenia na blasze do pieczenia i równomiernie rozprowadź cienką warstwę soli. W tym przypadku potrzebujemy papieru, aby blacha do pieczenia pozostała czysta, a ryba będzie wygodniejsza do podania na stole

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Połóż makrelę na wierzchu

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Resztę soli równomiernie rozprowadzamy, aby całkowicie pokryła naszą rybę, głowę i ogon można pozostawić bez skorupy soli. Nie martw się, że ryba okaże się zbyt słona - zajmie tylko tyle soli, ile potrzebujesz

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wokół skorupy solnej układamy duże kawałki cytryny, z której wyciśnięto sok - w procesie pieczenia stanie się doskonałym naturalnym aromatem dla ryby

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Piecz przez 50-60 minut w 160 stopniach

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    W tym czasie ryba zostanie całkowicie upieczona, a sól zamieni się w kamień

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Ostrożnie rozbij skorupę solną młotkiem lub siekierą

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Usuwamy resztki soli i smakujemy, nie jest przerażające, jeśli skóra pozostanie na skorupie soli. Zapewniam cię, że jest pyszne!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Makrela wędzona - 221   kcal/100g
  • Makrela gotowana - 211   kcal/100g
  • Makrela świeża - 181   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Mieszanka mielonej papryki - 255   kcal/100g

Podobne przepisy