skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Potrzebne składniki. Najważniejsze w tym przepisie jest oczywiście wysokiej jakości świeża ryba z nienaruszoną skórką. Absolutnie każda ryba nadaje się do pieczenia według tego przepisu, dziś pieczę makrelę
Krok 2:

Dobrze umyj rybę, wypatrosz ją, usuń czarny film na brzuchu
Krok 3:

Trochę polej rybę sokiem z cytryny, w tym przepisie jest to opcjonalne, ale pożądane
Krok 4:

Posyp mieszanką papryki i dobrze pocieraj rybę ze wszystkich stron
Krok 5:

Włóż ząbki czosnku do brzucha
Krok 6:

Gałązki pietruszki
Krok 7:

Wymieszaj sól z białkiem, dodaj parę stół. l. wody
Krok 8:

Dobrze wymieszaj, powinno być lekko wilgotne
Krok 9:

Rozłóż papier do pieczenia na blasze do pieczenia i równomiernie rozprowadź cienką warstwę soli. W tym przypadku potrzebujemy papieru, aby blacha do pieczenia pozostała czysta, a ryba będzie wygodniejsza do podania na stole
Krok 10:

Połóż makrelę na wierzchu
Krok 11:

Resztę soli równomiernie rozprowadzamy, aby całkowicie pokryła naszą rybę, głowę i ogon można pozostawić bez skorupy soli. Nie martw się, że ryba okaże się zbyt słona - zajmie tylko tyle soli, ile potrzebujesz
Krok 12:

Wokół skorupy solnej układamy duże kawałki cytryny, z której wyciśnięto sok - w procesie pieczenia stanie się doskonałym naturalnym aromatem dla ryby
Krok 13:

Piecz przez 50-60 minut w 160 stopniach
Krok 14:

W tym czasie ryba zostanie całkowicie upieczona, a sól zamieni się w kamień
Krok 15:

Ostrożnie rozbij skorupę solną młotkiem lub siekierą
Krok 16:

Usuwamy resztki soli i smakujemy, nie jest przerażające, jeśli skóra pozostanie na skorupie soli. Zapewniam cię, że jest pyszne!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Makrela wędzona - 221 kcal/100g
- Makrela gotowana - 211 kcal/100g
- Makrela świeża - 181 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Mieszanka mielonej papryki - 255 kcal/100g



