skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec ptysie z jabłkami z ciasta drożdżowego? Przygotuj składniki zgodnie z listą. Zamrożone ciasto francuskie należy rozmrozić. Aby to zrobić, należy go wyjąć z opakowania i pozostawić na kilka minut w temperaturze pokojowej,a następnie oddzielić płytki od siebie i pozostawić na kolejne 1-1, 5 godziny.
Krok 2:
Jabłka weź słodko-kwaśne. Umyj je dobrze pod bieżącą wodą. Jeśli chcesz, możesz obrać jabłka ze skóry, nie obierałem. Przeciąć na pół, usunąć rdzeń. Pokrój w cienkie plasterki.
Krok 3:
W małym pojemniku połącz cukier i mielony cynamon. Zamiast białego cukru możesz wziąć brązowy, nada ciastom karmelowy smak.
Krok 4:
Rozwałkuj rozmrożone ciasto w okrąg o średnicy 25 cm, aby uzyskać piękne równe koło, polecam wyciąć szablon o pożądanym rozmiarze z pergaminu, położyć go na rozwałkowanym cieście i wyciąć okrąg wzdłuż konturu nożem za pomocą wałka. Następnie pokrój ciasto na 8 sektorów. Jeśli chcesz, aby ptysie były większe, pokrój ciasto na 6 kawałków.
Krok 5:
Połóż 3-4 plasterki jabłka na szerokiej krawędzi każdego ciasta. W środku trójkąta wykonaj trzy małe nacięcia ostrym nożem (przeciąłem Wszystko tym samym nożem za pomocą wałka). Jabłka posypać przygotowaną mieszanką cukru i cynamonu (około 0,5 łyżeczki. l). Owiń szeroki bok wąskim końcem trójkąta, zginając róg pod spodem koperty.
Krok 6:
Przykryj blachę do pieczenia pergaminem. Ułóż półfabrykaty w pewnej odległości od siebie, przykryj ręcznikiem i wyślij do proofingu w ciepłym miejscu bez przeciągów na 30 minut. Następnie nasmaruj półfabrykaty mieszanką: 1 żółtko + 1 łyżka. l mleka, posyp makiem na wierzchu. Piec w rozgrzanym piekarniku o temperaturze 180 stopni przez około 25-30 minut. Dokładny czas i temperaturę pieczenia określ w piekarniku.
Krok 7:
Gotowe ptysie nieznacznie wzrosną i nabiorą przyjemnego złotego odcienia. Wyjmij blachę do pieczenia z piekarnika i lekko ostudź wypieki. Teraz możesz traktować siebie i traktować swoich bliskich. Zaparz mocną, aromatyczną herbatę i wezwij wszystkich do stołu. Takie ptysie jabłkowe będą pyszne z ciepłym mlekiem. Przytulna herbata dla Ciebie!)
ptysie można upiec nie tylko z jabłkami, ale także z innymi owocami, takimi jak brzoskwinie, morele, śliwki. Będzie również smaczny z twarogiem, suszonymi owocami.
gdy górna warstwa pieczenia jest lekko zrumieniona, sprawdź gotowość: przebij drewnianym szpikulcem w kilku miejscach, jeśli szpikulec wyjdzie suchy, formę (lub blachę do pieczenia) można wyjąć z piekarnika.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mak (ziarno) - 556 kcal/100g
- Mak - 556 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g
- Ciasto drożdżowe Francuskie - 362 kcal/100g