ptysie z jabłkami z ciasta drożdżowego

proste i szybkie, z niedrogich produktów, smaczne i niedrogie! Ptysie z jabłkami z gotowego ciasta drożdżowego-szybkie wypieki, które wypełnią Twój dom bajecznym aromatem, zapewnią komfort i ciepło. Przepis z kategorii leniwych, specjalnych umiejętności kulinarnych nie wymaga. Możesz piec z różnymi nadzieniami.
wiaraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 4 g
tłuszcze 24 % 11 g
węglowodany 67 % 31 g
239 kcal
IG: 70 / 0 / 30

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec ptysie z jabłkami z ciasta drożdżowego? Przygotuj składniki zgodnie z listą. Zamrożone ciasto francuskie należy rozmrozić. Aby to zrobić, należy go wyjąć z opakowania i pozostawić na kilka minut w temperaturze pokojowej,a następnie oddzielić płytki od siebie i pozostawić na kolejne 1-1, 5 godziny.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jabłka weź słodko-kwaśne. Umyj je dobrze pod bieżącą wodą. Jeśli chcesz, możesz obrać jabłka ze skóry, nie obierałem. Przeciąć na pół, usunąć rdzeń. Pokrój w cienkie plasterki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W małym pojemniku połącz cukier i mielony cynamon. Zamiast białego cukru możesz wziąć brązowy, nada ciastom karmelowy smak.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozwałkuj rozmrożone ciasto w okrąg o średnicy 25 cm, aby uzyskać piękne równe koło, polecam wyciąć szablon o pożądanym rozmiarze z pergaminu, położyć go na rozwałkowanym cieście i wyciąć okrąg wzdłuż konturu nożem za pomocą wałka. Następnie pokrój ciasto na 8 sektorów. Jeśli chcesz, aby ptysie były większe, pokrój ciasto na 6 kawałków.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Połóż 3-4 plasterki jabłka na szerokiej krawędzi każdego ciasta. W środku trójkąta wykonaj trzy małe nacięcia ostrym nożem (przeciąłem Wszystko tym samym nożem za pomocą wałka). Jabłka posypać przygotowaną mieszanką cukru i cynamonu (około 0,5 łyżeczki. l). Owiń szeroki bok wąskim końcem trójkąta, zginając róg pod spodem koperty.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przykryj blachę do pieczenia pergaminem. Ułóż półfabrykaty w pewnej odległości od siebie, przykryj ręcznikiem i wyślij do proofingu w ciepłym miejscu bez przeciągów na 30 minut. Następnie nasmaruj półfabrykaty mieszanką: 1 żółtko + 1 łyżka. l mleka, posyp makiem na wierzchu. Piec w rozgrzanym piekarniku o temperaturze 180 stopni przez około 25-30 minut. Dokładny czas i temperaturę pieczenia określ w piekarniku.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gotowe ptysie nieznacznie wzrosną i nabiorą przyjemnego złotego odcienia. Wyjmij blachę do pieczenia z piekarnika i lekko ostudź wypieki. Teraz możesz traktować siebie i traktować swoich bliskich. Zaparz mocną, aromatyczną herbatę i wezwij wszystkich do stołu. Takie ptysie jabłkowe będą pyszne z ciepłym mlekiem. Przytulna herbata dla Ciebie!)

ptysie można upiec nie tylko z jabłkami, ale także z innymi owocami, takimi jak brzoskwinie, morele, śliwki. Będzie również smaczny z twarogiem, suszonymi owocami.

gdy górna warstwa pieczenia jest lekko zrumieniona, sprawdź gotowość: przebij drewnianym szpikulcem w kilku miejscach, jeśli szpikulec wyjdzie suchy, formę (lub blachę do pieczenia) można wyjąć z piekarnika. 

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mak (ziarno) - 556   kcal/100g
  • Mak - 556   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g
  • Ciasto drożdżowe Francuskie - 362   kcal/100g

Podobne przepisy