grzbiety dorsza w piekarniku

grzbiety dorsza w piekarniku-szybkie i smaczne, spróbuj! Grzbiety dorsza w piekarniku to wspaniałe danie dla miłośników ryb. Grzbiety dorsza nie zawierają małych kości, kości płetw można wyciąć. Obrobione w ten sposób grzbiety można przygotować dla dzieci, podczas serwowania wystarczy łatwo usunąć kość grzbietową. Dorsz pieczony z pomidorami i kwaśną śmietaną jest soczysty i aromatyczny. Do podania można przygotować przystawkę z ziemniaków lub gotowanego ryżu, uzupełnić danie świeżymi ziołami. Smacznego!
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 57 % 13 g
tłuszcze 39 % 9 g
węglowodany 4 % 1 g
139 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić grzbiety dorsza w piekarniku? Weź produkty według listy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój grzbiet dorsza na porcje, sól, pieprz.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Połóż folię na dnie naczynia do pieczenia, wlej trochę oleju i umieść cebulę pokrojoną w półpierścienie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Połóż kawałki dorsza na cebuli.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozłóż warstwę pomidora pokrojonego w połówki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Napełnij wszystko gęstą śmietaną. Sól, pieprz na wierzchu, dodaj gałązkę tymianku.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Piecz rybę w 180 stopniach przez około pół godziny.

grzbiety dorsza w piekarniku to proste i smaczne danie obiadowe. Można go przygotować z dodatkami lub bez, podawać po prostu ze świeżym chlebem, aby można je było zanurzyć w powstałym pysznym sosie.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

sekrety, życiowe hacki i wszystkie najbardziej przydatne wskazówki przeczytaj w artykule: "śmietana i śmietana w sosie śmietanowym: co zrobić, aby się nie zsiadło?" 

weź pod uwagę, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.

jak prawidłowo gotować w folii? Odpowiedź na to pytanie, a także przydatne wskazówki i hacki życiowe do gotowania różnych potraw, przeczytaj artykuł folia aluminiowa - pomocnik w kuchni i życiu codziennym

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Dorsz wędzony na gorąco - 115   kcal/100g
  • Dorsz smażony - 111   kcal/100g
  • Dorsz pieczony - 90   kcal/100g
  • Dorsz wędzony - 94   kcal/100g
  • Dorsz gotowany - 78   kcal/100g
  • Dorsz z grilla - 172   kcal/100g
  • Dorsz świeży - 78   kcal/100g
  • Dorsz solony - 98   kcal/100g
  • Dorsz duszony - 101   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g

Podobne przepisy