Łopatka jagnięca w piekarniku

bardzo soczyste i delikatne mięso - idealne na świąteczny stół. Jak bardzo lubię zachwycać moich bliskich nowymi potrawami mięsnymi. Chciałbym podzielić się z Tobą prostym przepisem, łopatką jagnięcą w piekarniku. Wszystko jest niezwykle proste, ale jednocześnie okazuje się bardzo smaczne soczyste mięso.
AnnellyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 52 % 17 g
tłuszcze 45 % 15 g
węglowodany 3 % 1 g
203 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h

jak zrobić łopatkę jagnięcą w piekarniku? Najpierw musisz wziąć łopatkę jagnięcą, spłukać pod bieżącą wodą i osuszyć ręcznikiem. Tam, gdzie mięso jest bardziej tłuste, konieczne jest wykonanie kilku płytkich nacięć. Następnie dobrze natrzyj szpatułkę solą i przyprawami. Umieść liście rozmarynu w miejscach nacięć.

następnie mięso należy przenieść na blachę do pieczenia i trochę polać oliwą z oliwek. Następnie drobno posiekaj czosnek i wbij go w szpatułkę. Owinąć mięso folią i wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika (180 stopni) do pieczenia przez 1,5-2 godziny. Około pół godziny przed końcem gotowania folię należy ostrożnie usunąć i przekłuć mięso widelcem, sprawdzić stopień jego gotowości. Jeśli jest nadal twardy, musisz kontynuować pieczenie. Podczas serwowania dania mięsnego na świątecznym stole można je ozdobić warzywami i ziołami.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !

jak prawidłowo gotować w folii? Odpowiedź na to pytanie, a także przydatne wskazówki i hacki życiowe do gotowania różnych potraw, przeczytaj artykuł folia aluminiowa - pomocnik w kuchni i życiu codziennym

przebij mięso nożem: jeśli nóż łatwo wchodzi i płynie jasny sok, jest gotowy, jeśli sok jest różowy lub czerwony - musisz kontynuować gotowanie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jagnięcina chuda - 169   kcal/100g
  • Baranina tłusta - 225   kcal/100g
  • Baranina-mostek - 533   kcal/100g
  • Jagnięcina-szynka - 232   kcal/100g
  • Kotlet jagnięcy z kością - 380   kcal/100g
  • Baranina - łopatka - 284   kcal/100g
  • Baranina-część grzbietowa - 459   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Rozmaryn - 131   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g

Podobne przepisy