skład / składniki
metoda gotowania
jak zrobić łopatkę jagnięcą w piekarniku? Najpierw musisz wziąć łopatkę jagnięcą, spłukać pod bieżącą wodą i osuszyć ręcznikiem. Tam, gdzie mięso jest bardziej tłuste, konieczne jest wykonanie kilku płytkich nacięć. Następnie dobrze natrzyj szpatułkę solą i przyprawami. Umieść liście rozmarynu w miejscach nacięć.
następnie mięso należy przenieść na blachę do pieczenia i trochę polać oliwą z oliwek. Następnie drobno posiekaj czosnek i wbij go w szpatułkę. Owinąć mięso folią i wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika (180 stopni) do pieczenia przez 1,5-2 godziny. Około pół godziny przed końcem gotowania folię należy ostrożnie usunąć i przekłuć mięso widelcem, sprawdzić stopień jego gotowości. Jeśli jest nadal twardy, musisz kontynuować pieczenie. Podczas serwowania dania mięsnego na świątecznym stole można je ozdobić warzywami i ziołami.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !
jak prawidłowo gotować w folii? Odpowiedź na to pytanie, a także przydatne wskazówki i hacki życiowe do gotowania różnych potraw, przeczytaj artykuł folia aluminiowa - pomocnik w kuchni i życiu codziennym .
przebij mięso nożem: jeśli nóż łatwo wchodzi i płynie jasny sok, jest gotowy, jeśli sok jest różowy lub czerwony - musisz kontynuować gotowanie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jagnięcina chuda - 169 kcal/100g
- Baranina tłusta - 225 kcal/100g
- Baranina-mostek - 533 kcal/100g
- Jagnięcina-szynka - 232 kcal/100g
- Kotlet jagnięcy z kością - 380 kcal/100g
- Baranina - łopatka - 284 kcal/100g
- Baranina-część grzbietowa - 459 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Rozmaryn - 131 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g