skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec smalec w rękawie? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki do pieczenia smalcu w rękawie w piekarniku. Każdy świeży tłuszcz będzie odpowiedni. Najważniejsze jest to, że jest wysokiej jakości-kolor powinien być jednolity biały lub jasnoróżowy, zapach neutralny, skóra miękka i bez włosia. Przyprawy wybierz te odpowiednie do mięsa, takie jak czerwony, czarny, ziele angielskie lub goździki, majeranek, tymianek, kminek.
Krok 2:
Dobrze umyj smalec, osusz ręcznikiem papierowym lub bawełnianym. Szerokim nożem delikatnie zeskrob górną warstwę z całej powierzchni smalcu. Zwróć szczególną uwagę na skórę, jeśli planujesz ją zjeść. Obierz czosnek, opłucz i pokrój każdy ząbek wzdłuż na 2-3 kawałki. Przy takim krojeniu wygodnie będzie nadziać je smalcem.
Krok 3:
Smalec nadziewany czosnkiem, aby był równomiernie nasycony smakiem czosnku. Jeśli nie masz specjalnego noża do szpikulców, możesz użyć noża z długim, ostrym ostrzem. Przekłuj smalec wzdłuż kawałka (aby po pokrojeniu czosnek przeciął się w poprzek) i wzdłuż ostrza wsuń kawałki czosnku w głąb kawałka smalcu. To samo można zrobić z ziarnem pieprzu. Jeśli nie chcesz, aby papryka była w środku, odłóż na bok, aż do kroku 5.
Krok 4:
Dobrze ze wszystkich stron natrzyj kawałek smalcu solą, a następnie przyprawami, pozostaw w temperaturze pokojowej na 10 minut do marynowania. Możesz marynować dłużej.
Krok 5:
Włącz rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Umieść kawałek smalcu w rękawie do pieczenia. Jeśli masz kilka kawałków, możesz je upiec w jednym rękawie, najważniejsze jest ułożenie ich w jednej warstwie. Na wierzch połóż liście laurowe i czarny pieprz (jeśli nie nasyciłeś nim smalcu).
Krok 6:
Zawiąż rękaw po obu stronach, użyj igły lub wykałaczki, aby zrobić kilka małych otworów na górze rękawa. Otwory są potrzebne do uwolnienia pary, aby Rękaw nie pękł podczas pieczenia. Piec w piekarniku na środkowej półce w temperaturze 180 stopni przez 25-40 minut. Czas gotowania może się zmieniać w zależności od możliwości piekarnika. Im więcej warstw mięsa w smalcu, tym dłużej się gotuje. Gotowy tłuszcz zarumieni się i ciemnieje.
podawaj gotowy smalec na gorąco z warzywami i sosami. Smakuje Ostro i aromatycznie.
po ostygnięciu smalcu można go zamrozić i przechowywać w zamrażarce. Na zimno jest również bardzo smaczny.
jeśli planujesz gotować smalec w większej ilości niż wskazano w przepisie, pokrój go na podłużne kawałki po około 500 gramów każdy. Więc tłuszcz jest dobrze solony i nasycony przyprawami.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wieprzowy - 871 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947 kcal/100g
- Skwarki wieprzowe - 895 kcal/100g
- Smalec - 797 kcal/100g
- Szpik - 658 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g