smalec pieczony w piekarniku w rękawie

taki smalec pieczony w rękawie powinien zawsze znajdować się w lodówce. Jeśli nigdy nie robiłeś smalcu i boisz się, że ci się nie uda, ten przepis będzie dla Ciebie odpowiedni. Przygotowanie smalcu w rękawie jest bardzo proste i szybkie. Po godzinie świeży smalec jest gotowy do spożycia. Ponadto nadmiar tłuszczu zniknie podczas pieczenia.
RopotushkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 3 % 3 g
tłuszcze 94 % 81 g
węglowodany 2 % 2 g
739 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec smalec w rękawie? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki do pieczenia smalcu w rękawie w piekarniku. Każdy świeży tłuszcz będzie odpowiedni. Najważniejsze jest to, że jest wysokiej jakości-kolor powinien być jednolity biały lub jasnoróżowy, zapach neutralny, skóra miękka i bez włosia. Przyprawy wybierz te odpowiednie do mięsa, takie jak czerwony, czarny, ziele angielskie lub goździki, majeranek, tymianek, kminek.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dobrze umyj smalec, osusz ręcznikiem papierowym lub bawełnianym. Szerokim nożem delikatnie zeskrob górną warstwę z całej powierzchni smalcu. Zwróć szczególną uwagę na skórę, jeśli planujesz ją zjeść. Obierz czosnek, opłucz i pokrój każdy ząbek wzdłuż na 2-3 kawałki. Przy takim krojeniu wygodnie będzie nadziać je smalcem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Smalec nadziewany czosnkiem, aby był równomiernie nasycony smakiem czosnku. Jeśli nie masz specjalnego noża do szpikulców, możesz użyć noża z długim, ostrym ostrzem. Przekłuj smalec wzdłuż kawałka (aby po pokrojeniu czosnek przeciął się w poprzek) i wzdłuż ostrza wsuń kawałki czosnku w głąb kawałka smalcu. To samo można zrobić z ziarnem pieprzu. Jeśli nie chcesz, aby papryka była w środku, odłóż na bok, aż do kroku 5.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dobrze ze wszystkich stron natrzyj kawałek smalcu solą, a następnie przyprawami, pozostaw w temperaturze pokojowej na 10 minut do marynowania. Możesz marynować dłużej.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Włącz rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Umieść kawałek smalcu w rękawie do pieczenia. Jeśli masz kilka kawałków, możesz je upiec w jednym rękawie, najważniejsze jest ułożenie ich w jednej warstwie. Na wierzch połóż liście laurowe i czarny pieprz (jeśli nie nasyciłeś nim smalcu).

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zawiąż rękaw po obu stronach, użyj igły lub wykałaczki, aby zrobić kilka małych otworów na górze rękawa. Otwory są potrzebne do uwolnienia pary, aby Rękaw nie pękł podczas pieczenia. Piec w piekarniku na środkowej półce w temperaturze 180 stopni przez 25-40 minut. Czas gotowania może się zmieniać w zależności od możliwości piekarnika. Im więcej warstw mięsa w smalcu, tym dłużej się gotuje. Gotowy tłuszcz zarumieni się i ciemnieje.

podawaj gotowy smalec na gorąco z warzywami i sosami. Smakuje Ostro i aromatycznie.

po ostygnięciu smalcu można go zamrozić i przechowywać w zamrażarce. Na zimno jest również bardzo smaczny.

jeśli planujesz gotować smalec w większej ilości niż wskazano w przepisie, pokrój go na podłużne kawałki po około 500 gramów każdy. Więc tłuszcz jest dobrze solony i nasycony przyprawami.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wieprzowy - 871   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947   kcal/100g
  • Skwarki wieprzowe - 895   kcal/100g
  • Smalec - 797   kcal/100g
  • Szpik - 658   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy