steki z indyka z kością w piekarniku

stek z indyka z kością w pikantnej marynacie sojowej. Stek z indyka z kością jest pobierany z podudzia ptaka,a ta część indyka ma wysoki smak. Każdy stek będzie smakował lepiej, jeśli zostanie wstępnie marynowany. Możesz użyć gotowych sosów i marynat lub samodzielnie zrobić marynatę. Na przykład marynata sojowa. W nim steki nabierają osobliwego smaku, który uzupełnia pikantne zioła i przyprawy. Soczyste, aromatyczne steki z indyka o bogatym smaku są obfitym dodatkiem do każdego przystawki.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis Tygodnia 29 kwietnia-5 maja

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 17 g
tłuszcze 29 % 10 g
węglowodany 21 % 7 g
189 kcal
IG: 50 / 0 / 50

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 4 h 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić steki z indyka z kością w piekarniku? Przygotuj składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Najpierw musisz marynować steki. Aby przygotować marynatę, połącz sos sojowy, sok z cytryny, oliwę z oliwek, miód, zioła prowansalskie, bazylię i sól. Wszystko dobrze wymieszaj. Jeśli miód jest gęsty, podgrzej go lekko w łaźni wodnej. Dodając sól, należy pamiętać, że sos sojowy również nadaje słoność.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj steki, osusz, zanurz w marynacie. Lepiej pozostawić steki do marynowania przez noc, ale jeśli czas na to nie pozwala, to co najmniej 2-3 godziny. Podczas marynowania steki można kilkakrotnie odwrócić, aby były dobrze nasycone marynatą ze wszystkich stron.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wyjmij marynowane steki z marynaty, pozwól płynowi spłynąć. Szybko usmaż mięso na oleju roślinnym z obu stron, aż powstanie lekka rumiana skorupa. Jest to konieczne, aby sok mięsny nie wyróżniał się podczas pieczenia, ale pozostał w kawałkach.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przenieś steki do przygotowanego pojemnika, zalej marynatą.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Piec w rozgrzanym piekarniku o temperaturze 200 stopni do miękkości (około 1 godziny 10 minut). Czas gotowania zależy od grubości i wielkości kawałków. Ważne jest, aby nie prześwietlać steków w piekarniku, aby mięso nie oddzieliło się od kości, a steki nie straciły swojego wyglądu. Podawaj steki z indyka na gorąco z dowolnym dodatkiem lub sałatką ze świeżych warzyw. Smacznego!

Indyk to bardzo zdrowy i dietetyczny produkt. Jest źródłem wysokiej jakości białka, zawiera duży zestaw minerałów i pierwiastków śladowych. Mięso z indyka można włączyć do menu dzieci. Jest hipoalergiczny i łatwo przyswajalny.
Indyk jest zawsze priorytetem ze względu na swoje właściwości dietetyczne. Konkuruje z nim tylko mięso królika.
im dłużej steki są marynowane, tym będą bardziej aromatyczne i smaczne. Jeśli czas marynowania jest długi, mięso należy przechowywać w lodówce.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tusza z indyka bez skóry - 161   kcal/100g
  • Indyk II kategorii - 194   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal / 100g
  • Mieszanka ziół - 259   kcal/100g

Podobne przepisy