skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić steki z indyka z kością w piekarniku? Przygotuj składniki.
Krok 2:
Najpierw musisz marynować steki. Aby przygotować marynatę, połącz sos sojowy, sok z cytryny, oliwę z oliwek, miód, zioła prowansalskie, bazylię i sól. Wszystko dobrze wymieszaj. Jeśli miód jest gęsty, podgrzej go lekko w łaźni wodnej. Dodając sól, należy pamiętać, że sos sojowy również nadaje słoność.
Krok 3:
Umyj steki, osusz, zanurz w marynacie. Lepiej pozostawić steki do marynowania przez noc, ale jeśli czas na to nie pozwala, to co najmniej 2-3 godziny. Podczas marynowania steki można kilkakrotnie odwrócić, aby były dobrze nasycone marynatą ze wszystkich stron.
Krok 4:
Wyjmij marynowane steki z marynaty, pozwól płynowi spłynąć. Szybko usmaż mięso na oleju roślinnym z obu stron, aż powstanie lekka rumiana skorupa. Jest to konieczne, aby sok mięsny nie wyróżniał się podczas pieczenia, ale pozostał w kawałkach.
Krok 5:
Przenieś steki do przygotowanego pojemnika, zalej marynatą.
Krok 6:
Piec w rozgrzanym piekarniku o temperaturze 200 stopni do miękkości (około 1 godziny 10 minut). Czas gotowania zależy od grubości i wielkości kawałków. Ważne jest, aby nie prześwietlać steków w piekarniku, aby mięso nie oddzieliło się od kości, a steki nie straciły swojego wyglądu. Podawaj steki z indyka na gorąco z dowolnym dodatkiem lub sałatką ze świeżych warzyw. Smacznego!
Indyk to bardzo zdrowy i dietetyczny produkt. Jest źródłem wysokiej jakości białka, zawiera duży zestaw minerałów i pierwiastków śladowych. Mięso z indyka można włączyć do menu dzieci. Jest hipoalergiczny i łatwo przyswajalny.
Indyk jest zawsze priorytetem ze względu na swoje właściwości dietetyczne. Konkuruje z nim tylko mięso królika.
im dłużej steki są marynowane, tym będą bardziej aromatyczne i smaczne. Jeśli czas marynowania jest długi, mięso należy przechowywać w lodówce.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tusza z indyka bez skóry - 161 kcal/100g
- Indyk II kategorii - 194 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal / 100g
- Mieszanka ziół - 259 kcal/100g