skład / składniki
metoda gotowania
przygotuj ciasto na ciasto.
podgrzej trochę mleko, aż będzie ciepłe. Dodaj do niego cukier i trochę soli. Rozcieńczyć suche, szybko działające drożdże w mleku i pozostawić na kilka minut do aktywacji, aż utworzy się piana. Następnie dodaj jajko kurze. Roztop masło w łaźni wodnej i dodaj do mleka. Wymieszaj wszystkie składniki.
przesiej mąkę. A następnie połącz z mieszanką mleka z drożdżami i zagnieść miękkie, ale jednocześnie elastyczne ciasto. Jeśli to konieczne, dodaj trochę więcej mąki, ciasto nie powinno przyklejać się do rąk.
następnie owinąć ciasto folią spożywczą, aby krawędzie nie wyschły i umieścić w ciepłym miejscu na półtorej godziny. W tym czasie ciasto powinno wzrosnąć o dwa lub więcej.
przygotuj nadzienie.
opłucz mięso zimną wodą i wytrzyj do sucha ręcznikami papierowymi. Następnie pokrój go na małe kawałki.
obierz cebulę, opłucz i osusz. Następnie drobno pokrój w kostkę.
w misce wymieszaj posiekaną wieprzowinę z cebulą. Dodaj sól i zmielony czarny pieprz. Dobrze wymieszaj mięso.
Obierz ziemniaki, opłucz i osusz. Następnie pokrój w małe paski.
włącz piekarnik, aby podgrzać go do 180 stopni Celsjusza.
gdy ciasto się pojawi, ugniataj je rękami. Ciasto podzielić na 2 równe części i rozwałkować na dwie warstwy o wielkości równej blasze do pieczenia lub naczyniu do pieczenia. Kawałek ciasta można zostawić, aby później zrobić biżuterię.
nasmaruj blachę do pieczenia olejem roślinnym i połóż jedną część ciasta. Ułóż warstwę ziemniaków na wierzchu i dopraw solą do smaku. Następnie połóż wieprzowinę z cebulą w drugiej warstwie. Przykryj ciasto drugą warstwą ciasta i mocno ściśnij krawędzie. Wykonaj otwory na powierzchni ciasta widelcem, aby umożliwić ucieczkę pary. W razie potrzeby możesz zrobić ozdoby do ciasta z małych kawałków ciasta.
posmaruj powierzchnię ciasta żółtkiem jaja i wyślij blachę do nagrzanego piekarnika na około 50 minut, aż będzie gotowa.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g