ciasto mięsne z ziemniakami w piekarniku

pyszne i apetyczne ciasto na rodzinny obiad. Ciasto mięsne z ziemniakami w piekarniku to domowe wypieki, które z pewnością przypadną do gustu całej rodzinie. Takie ciasto okazuje się satysfakcjonujące i jest w stanie zaspokoić najbardziej brutalny apetyt. Jest równie dobry zarówno na gorąco, jak i na zimno.
PollyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 6 g
tłuszcze 18 % 6 g
węglowodany 64 % 21 g
157 kcal
IG: 50 / 0 / 50

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 45 min

przygotuj ciasto na ciasto.

podgrzej trochę mleko, aż będzie ciepłe. Dodaj do niego cukier i trochę soli. Rozcieńczyć suche, szybko działające drożdże w mleku i pozostawić na kilka minut do aktywacji, aż utworzy się piana. Następnie dodaj jajko kurze. Roztop masło w łaźni wodnej i dodaj do mleka. Wymieszaj wszystkie składniki.

przesiej mąkę. A następnie połącz z mieszanką mleka z drożdżami i zagnieść miękkie, ale jednocześnie elastyczne ciasto. Jeśli to konieczne, dodaj trochę więcej mąki, ciasto nie powinno przyklejać się do rąk.

następnie owinąć ciasto folią spożywczą, aby krawędzie nie wyschły i umieścić w ciepłym miejscu na półtorej godziny. W tym czasie ciasto powinno wzrosnąć o dwa lub więcej.

przygotuj nadzienie.

opłucz mięso zimną wodą i wytrzyj do sucha ręcznikami papierowymi. Następnie pokrój go na małe kawałki.

obierz cebulę, opłucz i osusz. Następnie drobno pokrój w kostkę.

w misce wymieszaj posiekaną wieprzowinę z cebulą. Dodaj sól i zmielony czarny pieprz. Dobrze wymieszaj mięso.

Obierz ziemniaki, opłucz i osusz. Następnie pokrój w małe paski.

włącz piekarnik, aby podgrzać go do 180 stopni Celsjusza.

gdy ciasto się pojawi, ugniataj je rękami. Ciasto podzielić na 2 równe części i rozwałkować na dwie warstwy o wielkości równej blasze do pieczenia lub naczyniu do pieczenia. Kawałek ciasta można zostawić, aby później zrobić biżuterię.

nasmaruj blachę do pieczenia olejem roślinnym i połóż jedną część ciasta. Ułóż warstwę ziemniaków na wierzchu i dopraw solą do smaku. Następnie połóż wieprzowinę z cebulą w drugiej warstwie. Przykryj ciasto drugą warstwą ciasta i mocno ściśnij krawędzie. Wykonaj otwory na powierzchni ciasta widelcem, aby umożliwić ucieczkę pary. W razie potrzeby możesz zrobić ozdoby do ciasta z małych kawałków ciasta.

posmaruj powierzchnię ciasta żółtkiem jaja i wyślij blachę do nagrzanego piekarnika na około 50 minut, aż będzie gotowa.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy