skład / składniki
metoda gotowania
1. Oczywiście najlepiej jest wziąć domowy twarożek do robienia serników - z niego serniki będą szczególnie przydatne.Włóż twaróg do miski. Można go przetrzeć przez sito, aby uzyskać bardziej przewiewną i delikatną teksturę gotowych serników. I możesz zostawić to tak , jak jest-serniki okażą się smaczne w obu przypadkach.
2. Dodaj zwykły i waniliowy cukier do twarogu, wlej sól, trochę wymieszaj.
4. Rozbij jajko również w osobnej misce, dobrze ubij trzepaczką, wlej do twarogu. Wszystko dobrze wymieszaj, aż będzie gładkie.
5. Włącz piekarnik, aby się rozgrzał, temperatura wymagana do pieczenia serników wynosi 190 stopni Celsjusza. W tym czasie nadal gotujemy.
6. Przykryj blachę do pieczenia pergaminem. Jeśli nie ma pergaminu, możesz po prostu posmarować blachę do pieczenia odrobiną masła lub oleju roślinnego.
7. Zwilżamy ręce i zaczynamy tworzyć serniki z twarogu. Mogą być wykonane w różnych rozmiarach - i bardzo małe (w tym przypadku będą musiały być mniejsze niż piekarnik) i duże, wydłużając czas gotowania. Uformowane serniki układamy na blasze do pieczenia.
8. Wkładamy blachę do pieczenia z sernikami do piekarnika na około 15 minut. Serniki powinny się lekko zrumienić. Staraj się ich nie wysuszyć, aby pozostały delikatne i miękkie.
możesz podawać gotowe serniki na stole, uzupełnione dżemem, dżemem lub skondensowanym mlekiem według własnego gustu. Zasadniczo możesz obejść się bez słodkiego dodatku, ponieważ serniki same w sobie są smaczne i słodkie.
smacznego i pysznego śniadania!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal / 100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g