serniki w piekarniku bez mąki

Przygotuj pyszne i zdrowe śniadanie dla swoich bliskich! Serniki w piekarniku bez mąki to idealne śniadanie, ponieważ są przygotowywane praktycznie bez dodatku tłuszczu. A ze względu na brak mąki są delikatne i miękkie, niesamowicie twarogowe w smaku. Takie serniki nadają się do serwowania nawet małym dzieciom. Mogą dodawać jagody, owoce i suszone owoce, orzechy. A przysmak przeznaczony dla dorosłych można uzupełnić przyprawami do smaku.
ulia-ufAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 44 % 14 g
tłuszcze 28 % 9 g
węglowodany 28 % 9 g
177 kcal
IG: 0 / 11 / 89

metoda gotowania

czas gotowania: 50 min

1. Oczywiście najlepiej jest wziąć domowy twarożek do robienia serników - z niego serniki będą szczególnie przydatne.Włóż twaróg do miski. Można go przetrzeć przez sito, aby uzyskać bardziej przewiewną i delikatną teksturę gotowych serników. I możesz zostawić to tak , jak jest-serniki okażą się smaczne w obu przypadkach.

2. Dodaj zwykły i waniliowy cukier do twarogu, wlej sól, trochę wymieszaj.

4. Rozbij jajko również w osobnej misce, dobrze ubij trzepaczką, wlej do twarogu. Wszystko dobrze wymieszaj, aż będzie gładkie.

5. Włącz piekarnik, aby się rozgrzał, temperatura wymagana do pieczenia serników wynosi 190 stopni Celsjusza. W tym czasie nadal gotujemy.

6. Przykryj blachę do pieczenia pergaminem. Jeśli nie ma pergaminu, możesz po prostu posmarować blachę do pieczenia odrobiną masła lub oleju roślinnego.

7. Zwilżamy ręce i zaczynamy tworzyć serniki z twarogu. Mogą być wykonane w różnych rozmiarach - i bardzo małe (w tym przypadku będą musiały być mniejsze niż piekarnik) i duże, wydłużając czas gotowania. Uformowane serniki układamy na blasze do pieczenia.

8. Wkładamy blachę do pieczenia z sernikami do piekarnika na około 15 minut. Serniki powinny się lekko zrumienić. Staraj się ich nie wysuszyć, aby pozostały delikatne i miękkie.

możesz podawać gotowe serniki na stole, uzupełnione dżemem, dżemem lub skondensowanym mlekiem według własnego gustu. Zasadniczo możesz obejść się bez słodkiego dodatku, ponieważ serniki same w sobie są smaczne i słodkie.

smacznego i pysznego śniadania!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal / 100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy