skład / składniki
metoda gotowania
jak zrobić skrzydełka z kurczaka w majonezie w piekarniku?
1. Włącz piekarnik do rozgrzania do 180 stopni.
2. Skrzydełka kurczaka dokładnie umyć pod bieżącą wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym. Ułóż czyste skrzydła w głębokiej misce.
3. Obierz czosnek i zmiel go przez prasę. Przed rozpoczęciem leczenia papryczki chili najlepiej założyć rękawiczki, aby chronić skórę przed możliwymi poparzeniami. Następnie opłucz papryczki chili, odetnij łodygę, pokrój na pół i usuń nasiona. Drobno posiekaj.
4. W osobnym pojemniku wymieszaj majonez, musztardę Dijon i keczup. To będzie marynata do skrzydełek z kurczaka. Nie można dodawać soli i innych przypraw, ponieważ składniki marynaty już je zawierają. Tam dodaj posiekany czosnek i ostrą paprykę do marynaty.
5. Przenieś marynatę do miski, w której leżą skrzydełka z kurczaka. Załóż rękawiczkę, aby uniknąć poparzenia ostrą papryką i dokładnie wymieszaj skrzydełka z kurczaka w marynacie, aby każdy kawałek był nią pokryty. Odstaw skrzydła w tej formie na około 10-15 minut.
5. Przykryj blachę do pieczenia lub naczynie do pieczenia arkuszem pergaminu. Ułóż skrzydełka kurczaka pokryte marynatą na pergaminie. Następnie włóż skrzydła do nagrzanego piekarnika na półtorej godziny, w zależności od mocy piekarnika i wielkości skrzydełek z kurczaka.
6. Podczas pieczenia mięsa przygotuj sos, w którym możesz zanurzyć pieczone skrzydełka z kurczaka. Aby to zrobić, w osobnym pojemniku wymieszaj majonez, sok z cytryny i skórkę z cytryny, dodaj musztardę Dijon. Opłucz kolendrę, osusz i drobno posiekaj. Przenieś posiekane warzywa do sosu i wszystko dobrze wymieszaj. Posmakuj sosu i, jeśli to konieczne, dostosuj smak, dodając brakujące składniki.
7. Gdy skrzydełka kurczaka zostaną pokryte apetyczną brązową skórką, można je wyjąć. Pieczone skrzydełka przełożyć na piękne danie, udekorować ziołami i podawać z sosem majonezowym.
smacznego!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Kolendra suszona mielona - 216 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Kolendra, kolendra - 25 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Skrzydełka z kurczaka - 186 kcal/100g
- Ketchup - 93 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g
- Musztarda Dijon - 143 kcal/100g