mięso z dzika w piekarniku

Prosty przepis na dzika w piekarniku! Marynata jest niesamowita! Mięso bajka! Gra nie jest najbardziej codziennym produktem, ale czasami wciąż trafia na rynki (lub ktoś bliski lubi polować). I wtedy my, idealne gospodynie domowe, musimy wiedzieć, jak gotować tego lub innego leśnego potwora, że tak powiem.
FosterAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 78 % 18 g
tłuszcze 13 % 3 g
węglowodany 9 % 2 g
111 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 12 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby uzyskać lepsze marynowanie i pieczenie, pokrój mięso na małe kawałki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umieść wszystkie suche przyprawy w jednym słoiku i wymieszaj je. Do tego mięsa jest ich za dużo, ale na przyszłość masz świetną mieszankę przypraw.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Do marynaty wlej wino, sok jabłkowy i ocet do jednego pojemnika.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj 1 łyżeczkę. mieszanki przypraw i zamieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Włóż mięso do wygodnego pojemnika i zalej marynatą. Przykryj i włóż do lodówki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Moczyć mięso w marynacie przez 1 do 12 godzin.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Odcedź marynatę. Nie wylewaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Połóż mięso dzika na wyłożonej folią blasze do pieczenia, natrzyj solą.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Posyp i natrzyj mięso mieszanką przypraw i wbij w kawałki goździków. Włóż mięso do piekarnika-gotuj w 175 stopniach przez 15 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wyjmij mięso, sprawdź smażenie. Jeśli to dla ciebie za mało, wróć do piekarnika na żądany czas. Mięso dzika, lekko różowawe w środku, gotuje się przez 25 minut. Jeśli kawałek jest duży, to dłużej.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wyjmij gotowe mięso z blachy do pieczenia i podgrzej, aby się nie ochłodziło. Wlej sok ze smażenia do marynaty.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Umieść marynatę na ogniu i gotuj przez 10 minut. To nasz sos.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Pokrój mięso na plasterki, usuwając goździki i ułóż do podania.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Polej sosem.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Posyp drobno posiekaną cebulą lub innymi ziołami według własnych upodobań.

miłego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Wina alkoholowe - 212   kcal/100g
  • Wina półwytrawne - 78   kcal/100g
  • Wina wytrawne - 64   kcal/100g
  • Wino czerwone - 88   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Sok jabłkowy - 42   kcal/100g
  • Pieprz cayenne - 318   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g
  • Ocet winny czerwony - 19   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g
  • Mięso z dzika - 122   kcal/100g

Podobne przepisy