skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby uzyskać lepsze marynowanie i pieczenie, pokrój mięso na małe kawałki.
Krok 2:
Umieść wszystkie suche przyprawy w jednym słoiku i wymieszaj je. Do tego mięsa jest ich za dużo, ale na przyszłość masz świetną mieszankę przypraw.
Krok 3:
Do marynaty wlej wino, sok jabłkowy i ocet do jednego pojemnika.
Krok 4:
Dodaj 1 łyżeczkę. mieszanki przypraw i zamieszaj.
Krok 5:
Włóż mięso do wygodnego pojemnika i zalej marynatą. Przykryj i włóż do lodówki.
Krok 6:
Moczyć mięso w marynacie przez 1 do 12 godzin.
Krok 7:
Odcedź marynatę. Nie wylewaj.
Krok 8:
Połóż mięso dzika na wyłożonej folią blasze do pieczenia, natrzyj solą.
Krok 9:
Posyp i natrzyj mięso mieszanką przypraw i wbij w kawałki goździków. Włóż mięso do piekarnika-gotuj w 175 stopniach przez 15 minut.
Krok 10:
Wyjmij mięso, sprawdź smażenie. Jeśli to dla ciebie za mało, wróć do piekarnika na żądany czas. Mięso dzika, lekko różowawe w środku, gotuje się przez 25 minut. Jeśli kawałek jest duży, to dłużej.
Krok 11:
Wyjmij gotowe mięso z blachy do pieczenia i podgrzej, aby się nie ochłodziło. Wlej sok ze smażenia do marynaty.
Krok 12:
Umieść marynatę na ogniu i gotuj przez 10 minut. To nasz sos.
Krok 13:
Pokrój mięso na plasterki, usuwając goździki i ułóż do podania.
Krok 14:
Polej sosem.
Krok 15:
Posyp drobno posiekaną cebulą lub innymi ziołami według własnych upodobań.
miłego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Goździk - 323 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Wina alkoholowe - 212 kcal/100g
- Wina półwytrawne - 78 kcal/100g
- Wina wytrawne - 64 kcal/100g
- Wino czerwone - 88 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Sok jabłkowy - 42 kcal/100g
- Pieprz cayenne - 318 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g
- Ocet winny czerwony - 19 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g
- Mięso z dzika - 122 kcal/100g