ciabatta na zakwasie żytnim w domu w piekarniku

nic nie może się równać z aromatycznym włoskim chlebem domowym! Ciabatta z tego przepisu jest przygotowywana bez dodatku drożdży. Oprócz zakwasu w składzie znajduje się tylko woda, mąka i sól. Nie powinieneś mówić o zaletach takiego chleba w porównaniu ze sklepem. Skórka jest chrupiąca, a miękisz jest przewiewny z dużymi porami.
RopotushkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 6 g
tłuszcze 2 % 1 g
węglowodany 84 % 37 g
179 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 d
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec ciabattę na zakwasie żytnim? Zacznij od przygotowania ciasta. Lepiej to robić wieczorem. Woda powinna mieć temperaturę pokojową. Mąka żytnia nadaje się do każdego mielenia.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W głębokim pojemniku mieszaj zakwas, wodę i mąkę do uzyskania gładkości. Następnie przykryj luźno i usuń do rana w ciepłym miejscu. Rano ciasto powinno wzrosnąć 2-3 razy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Do ciasta można użyć dowolnej mąki pszennej. Woda, podobnie jak ciasto, powinna mieć temperaturę pokojową.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Aby wygodnie wyrabiać ciasto, weź głęboką miskę i przesiej do niej połowę mąki wymaganej przez przepis. Następnie dodaj ciasto, wodę i sól, dobrze wymieszaj, aby sól się rozpuściła.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj pozostałą mąkę pszenną w małych porcjach, z grubsza wyrabiając ciasto.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ciasto powinno pozostać wystarczająco wilgotne i miękkie, ale nie powinno się rozprzestrzeniać. Dokręć miskę folią spożywczą i pozostaw na 20 minut na autolizę. Dzięki tej procedurze ciasto stanie się bardziej plastyczne i gładkie, a pieczenie będzie bujne.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Po dobrze zagnieść ciasto. Powinien stać się plastyczny, zbierać się w Kolobok i nie przyklejać się wcale lub trochę do rąk.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Posyp powierzchnię roboczą mąką i przenieś tam ciasto. Będzie musiał zostać rozciągnięty i złożony, aby zwiększyć i zachować liczbę pęcherzyków powietrza. W żadnym wypadku nie ugniataj ani nie rozwałkuj ciasta! Rozciągnij ciasto w prostokątną warstwę, a następnie mentalnie narysuj na nim 2 pionowe linie, dzieląc na 3 równe części. Złóż na przemian lewą i prawą trzecią część na Środkową. Następnie złóż ciasto, dzieląc je poziomo.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przenieś złożone ciasto do miski, przykryj folią spożywczą i umieść w ciepłym miejscu. Powtórz krok 8 jeszcze 4 razy co 15 minut. Ta metoda ugniatania pozwala dobrze rozwinąć gluten, co poprawia jakość pieczenia, a chleb będzie bardziej bujny.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Po złożeniu ciasto przełożyć do miski, szczelnie przykryć i odstawić na około 2-4 godziny.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ciasto powinno zwiększyć objętość i stać się miękkie, porowate i przewiewne. Jeśli stukniesz w dno miski, usłysz pusty dźwięk przestrzenny.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Gdy zobaczysz, że ciasto wyraźnie urosło, połóż je na powierzchni roboczej i podziel na 2 identyczne części.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Uformuj 2 podłużne i płaskie półfabrykaty. Nie zapominaj, że nie możesz ugniatać ciasta, tylko rozciągnij. Przyciąłem krawędzie szerokim nożem, jakby podciągając je pod spód i lekko rozciągnąłem. Nie staraj się, aby puste miejsca były zbyt równe, ciabatta nie ma idealnego kształtu.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Przenieś puste miejsca na posypany mąką ręcznik z grubej tkaniny. Zrób z niego boki. Mój ręcznik nie jest zbyt szorstki, przymocowałem deski do krojenia na zewnątrz. Posyp mąką, przykryj folią, aby powierzchnia ciasta nie wyschła. W przeciwnym razie trudno będzie zrozumieć, kiedy się oddalał. Pozostaw na około 1,5 godziny. Ciasto zwiększy swoją objętość i stanie się miękkie. Aby piekarnik miał czas na rozgrzanie, włącz go na 10-20 minut przed rozpoczęciem na 240 stopni.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Umieść pojemnik z 200 ml wody na dolnej półce piekarnika. Złóż obrabiany przedmiot jako akordeon do środka, przenieś na nieprzywierający pergamin i rozciągnij do poprzedniego kształtu. Piec na środkowej półce, układając na rozgrzanej blasze do pieczenia, 15 minut z parą, następnie otwórz piekarnik na 5 sekund, uwalniając parę i piecz przez kolejne 10 minut bez pary. Określ dokładny czas i temperaturę w piekarniku. Gotowa ciabatta wciąż rośnie i dobrze się zarumieni.

schłodzić gotową ciabattę na ruszcie i cieszyć się pysznym smakiem domowego chleba.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Mąka żytnia - 305   kcal/100g
  • Zakwas - 29   kcal/100g

Podobne przepisy