śmietana tatarska klasyczna

niezwykłe ciasto drożdżowe z soczystym nadzieniem! Klasyczna śmietana tatarska po schłodzeniu smakuje jak lody w cieście. Z wyglądu jest to piękne ciasto, które świetnie wygląda na świątecznym stole.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 7 g
tłuszcze 24 % 11 g
węglowodany 61 % 28 g
239 kcal
IG: 7 / 0 / 93

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec pyszny klasyczny krem tatarski na cieście drożdżowym? Bardzo proste! Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Weź mąkę najwyższej klasy, duże jaja wybrane lub pierwszej kategorii. Jeśli zamiast suchych drożdży bierzesz świeże, Oblicz je ze stosunku 1: 3.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W ciepłym mleku podgrzanym do temperatury 37-40°C rozpuść cukier. Następnie dodaj drożdże. Rozsypuję drożdże na powierzchni mleka bez mieszania. Pozostaw na 10-15 minut, aż pojawi się puszysty kapelusz. Jeśli pojawi się Czapka, drożdże są aktywne i możesz z nimi dalej pracować.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj jajko o temperaturze pokojowej, wlej olej roślinny i ponownie wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W porcjach dodaj przesianą mąkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zagnieść miękkie, elastyczne ciasto. W zależności od jakości mąki, wielkości jajka, mąka może potrzebować mniej lub więcej. W razie potrzeby możesz dodać trochę więcej mąki, ale nie spiesz się, aby wbić ciasto mąką, w przeciwnym razie okaże się gumowe, twarde i bez smaku.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przykryj miskę ciasta ręcznikiem i pozostaw na 1-1, 5 godziny w cieple. Wkładam do ciepłego piekarnika.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gdy ciasto pasuje, przygotuj wszystko do nadzienia. Śmietana potrzebuje tłuszczu od 20% i więcej. Jaja są duże, wybrane. Ilość cukru można dostosować do własnych upodobań.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W misce połącz śmietanę, jajka i cukier.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wszystko dokładnie wymieszaj trzepaczką, aż będzie gładkie. Otrzymasz płynną płynną mieszaninę.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Rozwałkuj ciasto. Nawet nie posypałam stołu mąką - nie przykleiło się.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ciasto przełożyć do wyłożonej pergaminem i posmarowanej masłem dzielonej formy lub pierścienia do gotowania (Ø 26-28 cm), tworząc wysokie, równe boki.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wlać nadzienie do ciasta. Nie powinien sięgać krawędzi ciasta około 1,5-2 cm.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Nożyczkami lub ostrą końcówką noża wzdłuż krawędzi ciasta wykonaj nacięcia o szerokości około 1 cm.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Powstałe goździki po 1 zagnij do wewnątrz w kierunku nadzienia. Umieść ciasto w piekarniku nagrzanym do 180°C na około 20 minut. Następnie obniż temperaturę do 160°C i piecz przez kolejne 20-25 minut. Dokładny czas pieczenia zależy od piekarnika, grubości ciasta.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Nadzienie powinno lekko żółknąć i unieść się, a ciasto powinno się zarumienić. Jeśli ciasto jest już zarumienione,a nadzienie nie jest jeszcze gotowe, przykryj wierzch formy podwójnym arkuszem folii. Podczas pieczenia kilkakrotnie obróć formę na drugą stronę, aby ciasto było równomiernie upieczone.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Niech gotowe ciasto ostygnie, a następnie wstaw do lodówki na noc. Smacznego!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

suche drożdże można zastąpić świeżymi prasowanymi drożdżami w stosunku 1: 3. Oznacza to, że na 1 gram suchych drożdży potrzebnych zgodnie z przepisem musisz wziąć 3 gramy świeżych.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy