kulki serowe w piekarniku

dla wszystkich miłośników aromatycznych wypieków serowych! Te kulki serowe to świetna przekąska na świąteczny stół lub wieczorne spotkania z przyjaciółmi-świetna przekąska. Nie da się od nich oderwać ani dorosłemu, ani dziecku!
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 13 g
tłuszcze 41 % 23 g
węglowodany 36 % 20 g
338 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 35 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kulki serowe w piekarniku? Przygotuj wskazane składniki. Do kulek serowych weź twardy ser, będę gotować z parmezanem (40 %). Wziąłem mleko 3,2% tłuszczu. Najpierw wyjmij masło z lodówki, aby stało się temperaturą pokojową. Mam mąkę pszenną najwyższej klasy. Włącz rozgrzać piekarnik do 200 stopni.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wyjmij wybrany ser z opakowania i zetrzyj go na średniej tarce.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W głębokiej misce połącz starty twardy ser, przesianą mąkę, jajko kurze i mleko. Dobrze wymieszaj, aż będzie gładka.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gotowe ciasto dobrze łączy się w kulkę, lekko przyklejając się do dłoni. Dodatkowo nie warto dodawać mąki, aby nie zepsuć gotowych wypieków.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przykryj blachę do pieczenia papierem do pieczenia i lekko wilgotnymi rękami zwiń małe kulki o wymiarach około 3 na 3 cm. Ułóż je na blasze do pieczenia w niewielkiej odległości od siebie. Włóż blachę do pieczenia z kulkami do piekarnika i piecz przez 5-7 minut w temperaturze 200 stopni, następnie obniż temperaturę do 180 stopni i piecz na złoty kolor (10-15 minut). Z tej ilości ciasta dostałem 17 kulek.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gotowe ciasteczka wyjmij ich piekarniki i włóż do ostygnięcia. Można go podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Idealnie takie kulki uzupełnią kieliszek wina lub piankowego napoju z przyjaciółmi. Jako przekąskę możesz zaoferować takie kulki dzieciom.

podczas przygotowywania tego wypieku należy zwrócić uwagę na jeden niuans-jest to obecność soli w cieście. Jeśli planujesz użyć sera, który nie ma jasnego smaku i jest lekko solony, powinieneś dodać szczyptę soli do ciasta. Używając początkowo smacznego sera, pieczenie nie będzie wymagało dodatkowej soli.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g

Podobne przepisy