skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kulki serowe w piekarniku? Przygotuj wskazane składniki. Do kulek serowych weź twardy ser, będę gotować z parmezanem (40 %). Wziąłem mleko 3,2% tłuszczu. Najpierw wyjmij masło z lodówki, aby stało się temperaturą pokojową. Mam mąkę pszenną najwyższej klasy. Włącz rozgrzać piekarnik do 200 stopni.
Krok 2:
Wyjmij wybrany ser z opakowania i zetrzyj go na średniej tarce.
Krok 3:
W głębokiej misce połącz starty twardy ser, przesianą mąkę, jajko kurze i mleko. Dobrze wymieszaj, aż będzie gładka.
Krok 4:
Gotowe ciasto dobrze łączy się w kulkę, lekko przyklejając się do dłoni. Dodatkowo nie warto dodawać mąki, aby nie zepsuć gotowych wypieków.
Krok 5:
Przykryj blachę do pieczenia papierem do pieczenia i lekko wilgotnymi rękami zwiń małe kulki o wymiarach około 3 na 3 cm. Ułóż je na blasze do pieczenia w niewielkiej odległości od siebie. Włóż blachę do pieczenia z kulkami do piekarnika i piecz przez 5-7 minut w temperaturze 200 stopni, następnie obniż temperaturę do 180 stopni i piecz na złoty kolor (10-15 minut). Z tej ilości ciasta dostałem 17 kulek.
Krok 6:
Gotowe ciasteczka wyjmij ich piekarniki i włóż do ostygnięcia. Można go podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Idealnie takie kulki uzupełnią kieliszek wina lub piankowego napoju z przyjaciółmi. Jako przekąskę możesz zaoferować takie kulki dzieciom.
podczas przygotowywania tego wypieku należy zwrócić uwagę na jeden niuans-jest to obecność soli w cieście. Jeśli planujesz użyć sera, który nie ma jasnego smaku i jest lekko solony, powinieneś dodać szczyptę soli do ciasta. Używając początkowo smacznego sera, pieczenie nie będzie wymagało dodatkowej soli.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g