czekoladowe ciasto bananowe w piekarniku

upiecz ten przysmak i ciesz się pysznym smakiem! Ciasto bananowo-czekoladowe to pyszne i łatwe do zrobienia wypieki, z których będzie zadowolona cała rodzina. Czekolada i banany to idealne klasyczne połączenie. Ciasto okazuje się pachnące i bardzo apetyczne, idealne do różnych napojów.
KlayKsaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 4 g
tłuszcze 26 % 12 g
węglowodany 66 % 31 g
246 kcal
IG: 0 / 32 / 68

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

pierwszym krokiem jest włączenie piekarnika na 180-190 stopni Celsjusza.

aby przygotować takie ciasto, potrzebujesz średnio dojrzałych bananów. Powinny być słodkie i aromatyczne, ale jednocześnie dobrze zachować swój kształt. Należy je obrać, a następnie pokroić w drobną kostkę o wymiarach około 1 na 1 cm, a następnie wlać pokrojone owoce do dużej miski i posypać mąką. Uważaj, aby nie zmiażdżyć bananów, wymieszaj owoce z mąką, aby przykryć każdą kostkę Banana.

gorzka czekolada połamana rękami na kawałki i umieszczona w małym ogniotrwałym naczyniu. Następnie zanurz go w misce z gorącą wodą i rozpuść czekoladę w łaźni wodnej, aż będzie płynna. Pozostaw do ostygnięcia, ale w żadnym wypadku nie zastygnij ponownie.

rozbij jaja kurze do miski miksera stojącego i przykryj cukrem. Następnie za pomocą miksera ubij jajka na puszystą białą pianę.

masło stopić-można również w łaźni wodnej lub w kuchence mikrofalowej.Następnie wlej go do miski z ubitymi jajkami i cukrem. Ponownie dobrze wymieszaj mikserem i dodaj pudding czekoladowy w proszku (dostępny w supermarkecie w specjalnym dziale do pieczenia). Wymieszać.

Mąkę przesiać osobno przez specjalne sito. Dobrze wymieszaj z proszkiem do pieczenia. A następnie w małych porcjach wprowadzić tę mieszaninę do płynnej masy z jajkami i ponownie wymieszać mikserem, aż będzie gładka.

wlej płynną, ale już nie gorącą ciemną czekoladę do ciasta i ponownie dobrze wymieszaj.

kawałki banana obtoczone w mące, przełóż do ciasta i delikatnie, aby nie przytłoczyć bananów, wymieszaj wszystkie produkty razem. Na tym etapie mikser należy odłożyć. Aby to zrobić, lepiej jest użyć zwykłej łyżki stołowej lub silikonowej szpatułki.

przygotuj naczynie do pieczenia o średnicy 22-24 cm. Włóż ciasto do formy i równomiernie rozprowadź na całym obszarze.

włóż ciasto do nagrzanego piekarnika piec przez godzinę lub trochę więcej. Gotowość można sprawdzić za pomocą drewnianego szpikulca.

niech gotowe ciasto trochę ostygnie, a następnie posyp je cukrem pudrem.

miłej herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Banany - 89   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Czekolada 70 % - 539   kcal/100g
  • Ciemna czekolada - 539   kcal/100g
  • Gotowy budyń - 135   kcal/100g

Podobne przepisy