ziemniaki mięso grzyby pomidory w piekarniku po francusku

pieczone warstwami, bardzo smaczne, z mielonym mięsem! Do tego przepisu potrzebujesz najprostszych produktów: ziemniaków, mięsa, grzybów, pomidorów, sera. Pieczemy wszystko w piekarniku i otrzymujemy idealne danie na obfity lunch lub kolację!
FosterAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 28 % 7 g
tłuszcze 40 % 10 g
węglowodany 32 % 8 g
148 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec ziemniaki z mięsem, grzybami i pomidorami w piekarniku? Przygotuj jedzenie. Dobrze umyj wszystkie warzywa, osusz, oczyść. Przygotuj naczynie do pieczenia. Nie musisz niczego smarować. Rozmrozić mięso mielone. Pokrój ziemniaki w cienkie plasterki i połóż połowę na dnie naczynia do pieczenia. Sól i pieprz ziemniaki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Połóż całe mięso mielone równą warstwą na ziemniakach. Sól i pieprz.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój cebulę na pół pierścienia i połóż połowę na farszu. Odłóż drugą połowę, dodamy ją później.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój pomidora w plastry i ułóż na cebuli. Nie usuwam skórki z pomidora, ale możesz to zrobić, polewając je wrzącą wodą. Wtedy skóra łatwo się usunie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Do smaku sól i pieprz warstwy, ale pamiętaj, że ziemniaki usiądą, a sól może być nieoczekiwanie duża.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój grzyby w plasterki. Mam pieczarki, ale do tego przepisu można również użyć grzybów leśnych.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ułóż warstwę grzybów na pomidorach. Posyp solą i pieprzem do smaku.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Z papryki usuń rdzeń i nasiona. Pokrój paprykę cienko.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Połóż paprykę na warstwie pieczarek.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ułóż pozostałą cebulę i ziemniaki ostatnimi warstwami. Dodaj sól i pieprz i napełnij formę mlekiem do jednej trzeciej wysokości. Jeśli jest więcej mleka, zagotuje się, a ziemniaki pozostaną surowe i suche (lub spalą się). Zamiast mleka możesz wlać wodę lub bulion.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Włóż ziemniaki do piekarnika i gotuj w 180 stopniach przez około 40 minut, aż ziemniaki będą złote i ugotowane. Ustaw czas i temperaturę w piekarniku. Istnieją odmiany ziemniaków, które gotują się w piekarniku przez długi czas. Dzięki nim lepiej jest przykryć formę folią.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Posyp ziemniaki startym serem i wstaw do piekarnika na kolejne 10-20 minut. Piec na złoty wierzch.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Pokrój tę zapiekankę na porcje i podawaj natychmiast. Gotowe ziemniaki można posypać ziołami i smażonymi kawałkami boczku.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.

zamiast świeżych możesz wziąć mrożone lub suszone grzyby (suszone będą potrzebne 5-6 razy mniej niż świeże). Mrożone grzyby można rozmrozić w dowolny dogodny sposób (na przykład w kuchence mikrofalowej w odpowiednim trybie - patrz instrukcje dotyczące techniki) i spuścić płyn. Lub, jeśli ilość płynu w przepisie nie jest krytyczna, użyj bez rozmrażania. Suszone grzyby należy dobrze umyć, ponieważ nie są myte przed suszeniem, a następnie moczyć w zimnej wodzie przez co najmniej 2-3 godziny.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser"Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy