skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec ziemniaki z mięsem, grzybami i pomidorami w piekarniku? Przygotuj jedzenie. Dobrze umyj wszystkie warzywa, osusz, oczyść. Przygotuj naczynie do pieczenia. Nie musisz niczego smarować. Rozmrozić mięso mielone. Pokrój ziemniaki w cienkie plasterki i połóż połowę na dnie naczynia do pieczenia. Sól i pieprz ziemniaki.
Krok 2:
Połóż całe mięso mielone równą warstwą na ziemniakach. Sól i pieprz.
Krok 3:
Pokrój cebulę na pół pierścienia i połóż połowę na farszu. Odłóż drugą połowę, dodamy ją później.
Krok 4:
Pokrój pomidora w plastry i ułóż na cebuli. Nie usuwam skórki z pomidora, ale możesz to zrobić, polewając je wrzącą wodą. Wtedy skóra łatwo się usunie.
Krok 5:
Do smaku sól i pieprz warstwy, ale pamiętaj, że ziemniaki usiądą, a sól może być nieoczekiwanie duża.
Krok 6:
Pokrój grzyby w plasterki. Mam pieczarki, ale do tego przepisu można również użyć grzybów leśnych.
Krok 7:
Ułóż warstwę grzybów na pomidorach. Posyp solą i pieprzem do smaku.
Krok 8:
Z papryki usuń rdzeń i nasiona. Pokrój paprykę cienko.
Krok 9:
Połóż paprykę na warstwie pieczarek.
Krok 10:
Ułóż pozostałą cebulę i ziemniaki ostatnimi warstwami. Dodaj sól i pieprz i napełnij formę mlekiem do jednej trzeciej wysokości. Jeśli jest więcej mleka, zagotuje się, a ziemniaki pozostaną surowe i suche (lub spalą się). Zamiast mleka możesz wlać wodę lub bulion.
Krok 11:
Włóż ziemniaki do piekarnika i gotuj w 180 stopniach przez około 40 minut, aż ziemniaki będą złote i ugotowane. Ustaw czas i temperaturę w piekarniku. Istnieją odmiany ziemniaków, które gotują się w piekarniku przez długi czas. Dzięki nim lepiej jest przykryć formę folią.
Krok 12:
Posyp ziemniaki startym serem i wstaw do piekarnika na kolejne 10-20 minut. Piec na złoty wierzch.
Krok 13:
Pokrój tę zapiekankę na porcje i podawaj natychmiast. Gotowe ziemniaki można posypać ziołami i smażonymi kawałkami boczku.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.
zamiast świeżych możesz wziąć mrożone lub suszone grzyby (suszone będą potrzebne 5-6 razy mniej niż świeże). Mrożone grzyby można rozmrozić w dowolny dogodny sposób (na przykład w kuchence mikrofalowej w odpowiednim trybie - patrz instrukcje dotyczące techniki) i spuścić płyn. Lub, jeśli ilość płynu w przepisie nie jest krytyczna, użyj bez rozmrażania. Suszone grzyby należy dobrze umyć, ponieważ nie są myte przed suszeniem, a następnie moczyć w zimnej wodzie przez co najmniej 2-3 godziny.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser"Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g