królik w piekarniku jest soczysty i miękki

takie danie jest idealne na świąteczny stół. Pieczenie królika w piekarniku to jeden z najlepszych sposobów gotowania królika. Dzięki tej metodzie gotowania mięso zachowuje wszystkie swoje korzystne właściwości, a gotowe danie ma niepowtarzalny smak i aromat.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 44 % 18 g
tłuszcze 54 % 22 g
węglowodany 2 % 1 g
219 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 6 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Pokrój tusze królika na średniej wielkości kawałki. Dobrze spłucz. Następnie osusz ręcznikiem papierowym. Ułóż wszystkie kawałki w przestronnej misce, w której królik będzie marynował.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Aby gotowe mięso było delikatne i miękkie, należy je marynować. Aby to zrobić, obierz i posiekaj czosnek. Dodaj posiekany czosnek do mięsa.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie dodaj majonez i musztardę. Do smaku dodaj trochę soli i przypraw do marynaty.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wszystko dobrze wymieszaj, aby wszystkie kawałki królika były równomiernie pokryte marynatą. Uważaj, ponieważ królik ma wiele ostrych kości, które można zranić. Przykryj miskę pokrywką lub folią spożywczą i pozostaw mięso do marynowania na 2-4 godziny. Im dłużej marynuje, tym smaczniejsze i bardziej soczyste będzie mięso gotowego dania.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przed upieczeniem mięsa obierz cebulę i posiekaj. Wymieszaj posiekaną cebulę z mięsem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umieść wszystkie kawałki marynowanego królika wraz z cebulą w przygotowanym naczyniu do pieczenia. Przykryj wierzch folią i włóż formę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 2 godziny. Ostatnie 30 minut gotowania zdejmij folię z góry i pozwól, aby mięso się zrumieniło. Podawaj gotowe mięso królika natychmiast na stół, jako gorące danie. Jeśli chcesz, możesz wymyślić do niego przystawkę. Smacznego!

mięso królika nie jest zbyt popularne w codziennych potrawach. Ale z drugiej strony ma bardzo wysoką wartość odżywczą i czasami, jako różnorodność głównego menu, można go przygotować dla swojej rodziny.

jeśli twój królik nie jest już młody lub wystarczająco duży, to przed gotowaniem mięso należy namoczyć przez 12 godzin. Najwygodniej jest to zrobić, pozostawiając go na noc.

mleko, śmietana, białe wino lub woda z dodatkiem niewielkiej ilości octu nadają się do moczenia (2 łyżki 9% octu na 1 litr wody). Po namoczeniu tuszę należy wysuszyć i można ją lekko zmiażdżyć rękami. Mięso stanie się bardziej miękkie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Królik (cięcie) - 188   kcal/100g
  • Królik pieczony - 241   kcal/100g
  • Musztarda stołówka - 417   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy