zapiekanka z wątroby z ryżem w piekarniku

obfity i pyszny z gotowanym ryżem i marchewką! Ta zapiekanka z wątroby z ryżem piecze się bardzo szybko w piekarniku. Dlatego danie nadaje się na kolację w pośpiechu. Ponadto jest dobry w każdej formie, nawet w ciepłej, nawet w zimnej!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 34 % 12 g
tłuszcze 11 % 4 g
węglowodany 54 % 19 g
150 kcal
IG: 16 / 84 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić zapiekankę z wątroby? Odmierz składniki. Moja wątroba jest wieprzowa, ale możesz też wziąć wołowinę. Dobrze umyj i obierz marchewki. Możesz wybrać dowolny ryż według własnego gustu. I natychmiast gotuj, aż będzie w połowie ugotowany.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obrane marchewki pokroić w drobną kostkę. Jeśli chcesz, możesz zetrzeć go na grubej tarce lub pokroić w paski.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Usuń filmy z wątroby, dobrze spłucz wodą, strząśnij nadmiar wody. Pokrój go na małe kawałki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przenieś kawałki wątroby do miski lub miski blendera i zmiel na gładką masę. Możesz również przepuścić je przez maszynę do mięsa.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Odcedź niedogotowany ryż.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Do wątroby dodaj ryż, marchewkę, mleko, jajko, semolinę, czarny pieprz i sól.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Powinna uzyskać jednorodną lepką masę. Dobrze wymieszaj. Jeśli twoja mieszanina jest zbyt płynna, możesz dodać trochę semoliny. Jeśli wręcz przeciwnie, jest gruby, dodaj trochę mleka.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Nasmaruj naczynie do pieczenia olejem roślinnym, włóż do niego masę wątrobową i spłaszcz.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Umieść zapiekankę w piekarniku nagrzanym do 180°C. Piec do miękkości, koncentrując się na piekarniku. Zajęło mi to około 30 minut. Jeśli naczynie pali się na wierzchu, przykryj je arkuszem folii. Pyszna zapiekanka z wątroby z ryżem w piekarniku jest gotowa, smacznego!

ta zapiekanka została ugotowana w 2012 roku, w tym roku postanowiła powtórzyć, dodała tylko marchewki. Okazało się bardziej soczyste. Jeśli lubisz cebulę, spróbuj ją również dodać. Aby wzmocnić smak, możesz najpierw usmażyć go w niewielkiej ilości oleju roślinnego.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.

do tego przepisu możesz wziąć dowolny rodzaj ryżu, który najbardziej Ci się podoba. Może to być długoziarniste, okrągłe, średnioziarniste, czerwone lub brązowe, gotowane na parze lub nie. Należy jednak pamiętać, że ilość wody i czas gotowania mogą się różnić w zależności od wybranej odmiany ryżu. Przeczytaj instrukcję gotowania na opakowaniu!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal / 100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal / 100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Wątróbka wieprzowa - 109   kcal/100g

Podobne przepisy