skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić zapiekankę z wątroby? Odmierz składniki. Moja wątroba jest wieprzowa, ale możesz też wziąć wołowinę. Dobrze umyj i obierz marchewki. Możesz wybrać dowolny ryż według własnego gustu. I natychmiast gotuj, aż będzie w połowie ugotowany.
Krok 2:
Obrane marchewki pokroić w drobną kostkę. Jeśli chcesz, możesz zetrzeć go na grubej tarce lub pokroić w paski.
Krok 3:
Usuń filmy z wątroby, dobrze spłucz wodą, strząśnij nadmiar wody. Pokrój go na małe kawałki.
Krok 4:
Przenieś kawałki wątroby do miski lub miski blendera i zmiel na gładką masę. Możesz również przepuścić je przez maszynę do mięsa.
Krok 5:
Odcedź niedogotowany ryż.
Krok 6:
Do wątroby dodaj ryż, marchewkę, mleko, jajko, semolinę, czarny pieprz i sól.
Krok 7:
Powinna uzyskać jednorodną lepką masę. Dobrze wymieszaj. Jeśli twoja mieszanina jest zbyt płynna, możesz dodać trochę semoliny. Jeśli wręcz przeciwnie, jest gruby, dodaj trochę mleka.
Krok 8:
Nasmaruj naczynie do pieczenia olejem roślinnym, włóż do niego masę wątrobową i spłaszcz.
Krok 9:
Umieść zapiekankę w piekarniku nagrzanym do 180°C. Piec do miękkości, koncentrując się na piekarniku. Zajęło mi to około 30 minut. Jeśli naczynie pali się na wierzchu, przykryj je arkuszem folii. Pyszna zapiekanka z wątroby z ryżem w piekarniku jest gotowa, smacznego!
ta zapiekanka została ugotowana w 2012 roku, w tym roku postanowiła powtórzyć, dodała tylko marchewki. Okazało się bardziej soczyste. Jeśli lubisz cebulę, spróbuj ją również dodać. Aby wzmocnić smak, możesz najpierw usmażyć go w niewielkiej ilości oleju roślinnego.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.
do tego przepisu możesz wziąć dowolny rodzaj ryżu, który najbardziej Ci się podoba. Może to być długoziarniste, okrągłe, średnioziarniste, czerwone lub brązowe, gotowane na parze lub nie. Należy jednak pamiętać, że ilość wody i czas gotowania mogą się różnić w zależności od wybranej odmiany ryżu. Przeczytaj instrukcję gotowania na opakowaniu!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal / 100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal / 100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Wątróbka wieprzowa - 109 kcal/100g