Królik w piekarniku w całości pieczony

delikatny, miękki, pachnący, dietetyczny, najsmaczniejszy! Królik pieczony w całości w piekarniku to zdrowe i smaczne danie z dostępnych produktów. Nadaje się zarówno na świąteczny stół, jak i na codzienny posiłek. Takie jedzenie z pewnością spodoba się zarówno dorosłym, jak i dzieciom.
Natalia CybulskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 19 g
tłuszcze 50 % 19 g
węglowodany 0 % 0 g
191 kcal
IG: 0 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 9 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec królika w całości w piekarniku? Przygotuj jedzenie. Weź niezbyt dużego królika-optymalna waga to około 1,5 kg. Zimą całkiem możliwe jest zastąpienie świeżych ziół suszonymi. Kwaśna śmietana nie jest zbyt tłusta, 10-15 %.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Mięso królika, choć bardzo zdrowe, ma specyficzny smak. Aby się go pozbyć, zalecam moczenie tuszy w zimnej wodzie przez 5-7 godzin. Możesz również dodać 1 łyżeczkę 9% octu stołowego do wody do namaczania — wtedy nie będzie śladu obcego zapachu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pierwszym krokiem jest ustawienie piekarnika na 180 stopni, aby miał czas na rozgrzanie do odpowiedniej temperatury-przygotowanie królika nie zajmuje dużo czasu. Do pieczenia potrzebujesz żaroodpornej formy o dość dużym rozmiarze, aby tusza zmieściła się w całości. Wysusz królika, Posol Na zewnątrz i wewnątrz, włóż do naczynia do pieczenia.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Lekko Posol śmietanę, dodaj musztardę. Może to być zwykła musztarda, Dijon lub ziarnista — wybierz według własnego gustu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Posiekaj czosnek i dodaj do śmietany. Możesz również zetrzeć czosnek lub przepuścić przez prasę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umyj koperek, osusz, posiekaj nożyczkami lub nożem. Dodaj do śmietany i mieszaj masę, aż będzie gładka.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Obficie posmaruj królika kwaśną śmietaną trochę wewnątrz i na wierzchu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Umieść formę w rękawie do pieczenia lub szczelnie owinąć folią. Wstaw do piekarnika na 2 godziny.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Jeśli lubisz bardziej chrupiące mięso, piecz królika przez 1,5 godziny, a następnie zdejmij rękaw (folię) i gotuj, aż będzie chrupiący przez kolejne 30 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Podawaj danie z sezonowymi warzywami. Smacznego!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

weź pod uwagę, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Królik (cięcie) - 188   kcal/100g
  • Królik pieczony - 241   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Musztarda gotowa - 418   kcal/100g

Podobne przepisy