skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec królika w całości w piekarniku? Przygotuj jedzenie. Weź niezbyt dużego królika-optymalna waga to około 1,5 kg. Zimą całkiem możliwe jest zastąpienie świeżych ziół suszonymi. Kwaśna śmietana nie jest zbyt tłusta, 10-15 %.
Krok 2:
Mięso królika, choć bardzo zdrowe, ma specyficzny smak. Aby się go pozbyć, zalecam moczenie tuszy w zimnej wodzie przez 5-7 godzin. Możesz również dodać 1 łyżeczkę 9% octu stołowego do wody do namaczania — wtedy nie będzie śladu obcego zapachu.
Krok 3:
Pierwszym krokiem jest ustawienie piekarnika na 180 stopni, aby miał czas na rozgrzanie do odpowiedniej temperatury-przygotowanie królika nie zajmuje dużo czasu. Do pieczenia potrzebujesz żaroodpornej formy o dość dużym rozmiarze, aby tusza zmieściła się w całości. Wysusz królika, Posol Na zewnątrz i wewnątrz, włóż do naczynia do pieczenia.
Krok 4:
Lekko Posol śmietanę, dodaj musztardę. Może to być zwykła musztarda, Dijon lub ziarnista — wybierz według własnego gustu.
Krok 5:
Posiekaj czosnek i dodaj do śmietany. Możesz również zetrzeć czosnek lub przepuścić przez prasę.
Krok 6:
Umyj koperek, osusz, posiekaj nożyczkami lub nożem. Dodaj do śmietany i mieszaj masę, aż będzie gładka.
Krok 7:
Obficie posmaruj królika kwaśną śmietaną trochę wewnątrz i na wierzchu.
Krok 8:
Umieść formę w rękawie do pieczenia lub szczelnie owinąć folią. Wstaw do piekarnika na 2 godziny.
Krok 9:
Jeśli lubisz bardziej chrupiące mięso, piecz królika przez 1,5 godziny, a następnie zdejmij rękaw (folię) i gotuj, aż będzie chrupiący przez kolejne 30 minut.
Krok 10:
Podawaj danie z sezonowymi warzywami. Smacznego!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
weź pod uwagę, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Królik (cięcie) - 188 kcal/100g
- Królik pieczony - 241 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Musztarda gotowa - 418 kcal/100g