chaczapuri z jajkiem w piekarniku

pyszne, oryginalne-święto każdego dnia! Chaczapuri z jajkiem w piekarniku to danie gruzińskiej kuchni narodowej z soczystym nadzieniem. Jest podawany tak, jak jest - w Łodzi z ciasta, zawsze na gorąco. Lepki stopiony ser miesza się z jajkiem, jest bosko pyszny!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 0 % 0 g
2 kcal
IG: 0 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 55 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić chaczapuri z jajkiem w piekarniku? Przede wszystkim przygotuj niezbędne produkty. Z sera mam mozzarellę i Adyghe. Ale klasyczny gruziński przepis wykorzystuje ser imeretyński lub pół na pół z suluguni.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Weź dużą miskę, do której następnie wlej trzysta mililitrów ciepłej przegotowanej wody, wlej jedną łyżkę cukru i siedem gramów suchych drożdży o szybkim działaniu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj trzy łyżki mąki najwyższej jakości z całości do wspólnej miski.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wymieszaj wszystkie składniki w misce, aż będą gładkie i umieść je w ciepłym miejscu, aby aktywować drożdże na piętnaście minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Po upływie czasu weź drobne sito i przesiaj porcjami do miski z aktywowanymi drożdżami trzysta gramów mąki pszennej Premium i dodaj do miski jedną łyżeczkę soli.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dobrze mieszając wszystkie składniki w misce, zagnieść ciasto.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zbierz ciasto w misce rękami, a następnie dodaj do miski dwie łyżki oleju roślinnego.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Kontynuuj dokładne wyrabianie ciasta w misce rękami do uzyskania odpowiedniej konsystencji przez dziesięć minut, a następnie przykryj miskę serwetką i umieść ją na godzinę w ciepłym miejscu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Po godzinie posyp powierzchnię roboczą stołu odrobiną mąki i rozłóż ciasto, które następnie dobrze zagniataj przez około dwie minuty.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Uformuj zagniecione ciasto i podziel na cztery identyczne kawałki, które z kolei zwiń w Kolobok i przykryj je serwetką odstaw na dwadzieścia minut.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Aby przygotować nadzienie, włóż do głębokiej miski i ugniataj w niej dwieście gramów sera Adyghe, a następnie weź grubą tarkę i zetrzyj sto osiemdziesiąt gramów sera mozzarella do miski z serem Adyghe i wymieszaj ser.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Rozbij jedno jajko kurze do miski z serem, a następnie dodaj do niego sto pięćdziesiąt do dwustu mililitrów ciepłej przegotowanej wody i dobrze wymieszaj wszystkie składniki w misce, aż będą gładkie.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Rozłóż każdą bułkę z ciasta na przemian na stole posypanym odrobiną mąki i rozwałkuj na dwa milimetry grubości ciasta.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Jeszcze raz dobrze wymieszaj ugotowane nadzienie w misce i rozłóż je po jednej łyżce stołowej z każdej przeciwległej krawędzi tortilli.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Zawiń krawędzie tortilli z nadzieniem z każdej strony.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Uformuj osobliwe łódki z ciasta, w których następnie dobrze przyklej krawędzie.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Ułóż uformowane półfabrykaty na blasze do pieczenia nasmarowanej niewielką ilością oleju roślinnego, a następnie napełnij każdy półfabrykat trzema łyżkami nadzienia i umieść w ciepłym miejscu do proofingu.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Po piętnastu minutach włóż blachę do piekarnika nagrzanego do dwustu dwudziestu stopni i piecz chaczapuri przez dziesięć minut.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Wyjmij blachę do pieczenia z piekarnika po dziesięciu minutach i posmaruj wypieki ubitym jajkiem kurzym.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Rozłóż jedno jajko kurze i dziesięć gramów masła do każdego wypieku.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Włóż blachę do pieczenia do piekarnika na kolejne dwie minuty.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Po upływie czasu wyjmij blachę do pieczenia z przygotowanymi chaczapuri z piekarnika.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Wyjmij ugotowane chaczapuri z jajkiem w piekarniku z blachy do pieczenia i rozłóż na talerzach, a następnie podawaj.

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Gotowanie razem, gotowanie po prostu, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Ciesz się apetytem i serdeczną herbatą dla wszystkich!

w gruzińskiej kuchni narodowej istnieje kilka różnych rodzajów i przepisów na przygotowanie chaczapuri, ale nie ma jednego przepisu na chaczapuri, ponieważ w każdym z regionów Gruzji to danie jest przygotowywane wyłącznie na swój sposób. Przedstawiamy przepis na obfite, aromatyczne i bardzo smaczne domowe wypieki, które są bardzo kochane przez wielu! Ugotuj pyszne chaczapuri z serem i jajkami kurzymi w kształcie łodzi w zwykłym piekarniku, a na pewno nie pożałujesz! Ajar khachapuri to najbardziej znane i popularne danie gruzińskiej kuchni narodowej! Powiedzieć, że to pyszne ciasto z serem i jajkami kurzymi , to mało powiedziane! Przygotuj i dowiedz się dokładnie, co to za wspaniałe danie słonecznej Adżarii! Smacznego!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inny piekarnik. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Mozzarella - 280   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g
  • Ser Adyghe - 240   kcal/100g

Podobne przepisy