skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Jak zrobić chaczapuri z jajkiem w piekarniku? Przede wszystkim przygotuj niezbędne produkty. Z sera mam mozzarellę i Adyghe. Ale klasyczny gruziński przepis wykorzystuje ser imeretyński lub pół na pół z suluguni.
Krok 2:

Weź dużą miskę, do której następnie wlej trzysta mililitrów ciepłej przegotowanej wody, wlej jedną łyżkę cukru i siedem gramów suchych drożdży o szybkim działaniu.
Krok 3:

Dodaj trzy łyżki mąki najwyższej jakości z całości do wspólnej miski.
Krok 4:

Wymieszaj wszystkie składniki w misce, aż będą gładkie i umieść je w ciepłym miejscu, aby aktywować drożdże na piętnaście minut.
Krok 5:

Po upływie czasu weź drobne sito i przesiaj porcjami do miski z aktywowanymi drożdżami trzysta gramów mąki pszennej Premium i dodaj do miski jedną łyżeczkę soli.
Krok 6:

Dobrze mieszając wszystkie składniki w misce, zagnieść ciasto.
Krok 7:

Zbierz ciasto w misce rękami, a następnie dodaj do miski dwie łyżki oleju roślinnego.
Krok 8:

Kontynuuj dokładne wyrabianie ciasta w misce rękami do uzyskania odpowiedniej konsystencji przez dziesięć minut, a następnie przykryj miskę serwetką i umieść ją na godzinę w ciepłym miejscu.
Krok 9:

Po godzinie posyp powierzchnię roboczą stołu odrobiną mąki i rozłóż ciasto, które następnie dobrze zagniataj przez około dwie minuty.
Krok 10:

Uformuj zagniecione ciasto i podziel na cztery identyczne kawałki, które z kolei zwiń w Kolobok i przykryj je serwetką odstaw na dwadzieścia minut.
Krok 11:

Aby przygotować nadzienie, włóż do głębokiej miski i ugniataj w niej dwieście gramów sera Adyghe, a następnie weź grubą tarkę i zetrzyj sto osiemdziesiąt gramów sera mozzarella do miski z serem Adyghe i wymieszaj ser.
Krok 12:

Rozbij jedno jajko kurze do miski z serem, a następnie dodaj do niego sto pięćdziesiąt do dwustu mililitrów ciepłej przegotowanej wody i dobrze wymieszaj wszystkie składniki w misce, aż będą gładkie.
Krok 13:

Rozłóż każdą bułkę z ciasta na przemian na stole posypanym odrobiną mąki i rozwałkuj na dwa milimetry grubości ciasta.
Krok 14:

Jeszcze raz dobrze wymieszaj ugotowane nadzienie w misce i rozłóż je po jednej łyżce stołowej z każdej przeciwległej krawędzi tortilli.
Krok 15:

Zawiń krawędzie tortilli z nadzieniem z każdej strony.
Krok 16:

Uformuj osobliwe łódki z ciasta, w których następnie dobrze przyklej krawędzie.
Krok 17:

Ułóż uformowane półfabrykaty na blasze do pieczenia nasmarowanej niewielką ilością oleju roślinnego, a następnie napełnij każdy półfabrykat trzema łyżkami nadzienia i umieść w ciepłym miejscu do proofingu.
Krok 18:

Po piętnastu minutach włóż blachę do piekarnika nagrzanego do dwustu dwudziestu stopni i piecz chaczapuri przez dziesięć minut.
Krok 19:

Wyjmij blachę do pieczenia z piekarnika po dziesięciu minutach i posmaruj wypieki ubitym jajkiem kurzym.
Krok 20:

Rozłóż jedno jajko kurze i dziesięć gramów masła do każdego wypieku.
Krok 21:

Włóż blachę do pieczenia do piekarnika na kolejne dwie minuty.
Krok 22:

Po upływie czasu wyjmij blachę do pieczenia z przygotowanymi chaczapuri z piekarnika.
Krok 23:

Wyjmij ugotowane chaczapuri z jajkiem w piekarniku z blachy do pieczenia i rozłóż na talerzach, a następnie podawaj.
Krok 24:

Gotowanie razem, gotowanie po prostu, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Ciesz się apetytem i serdeczną herbatą dla wszystkich!
w gruzińskiej kuchni narodowej istnieje kilka różnych rodzajów i przepisów na przygotowanie chaczapuri, ale nie ma jednego przepisu na chaczapuri, ponieważ w każdym z regionów Gruzji to danie jest przygotowywane wyłącznie na swój sposób. Przedstawiamy przepis na obfite, aromatyczne i bardzo smaczne domowe wypieki, które są bardzo kochane przez wielu! Ugotuj pyszne chaczapuri z serem i jajkami kurzymi w kształcie łodzi w zwykłym piekarniku, a na pewno nie pożałujesz! Ajar khachapuri to najbardziej znane i popularne danie gruzińskiej kuchni narodowej! Powiedzieć, że to pyszne ciasto z serem i jajkami kurzymi , to mało powiedziane! Przygotuj i dowiedz się dokładnie, co to za wspaniałe danie słonecznej Adżarii! Smacznego!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inny piekarnik. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Mozzarella - 280 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g
- Ser Adyghe - 240 kcal/100g


