skład / składniki
metoda gotowania
aby uzyskać puszystość i lekkość ciasta, ważne jest, aby połączyć składniki we właściwej kolejności. Przede wszystkim w głębokiej misce (w której zagniatamy ciasto) łączymy kefir i sodę. Dobrze wymieszaj, przykryj pokrywką i pozostaw na 10-15 minut. Ten czas jest niezbędny do rozpoczęcia reakcji i tworzenia się pęcherzyków.
rozbijamy jajka w osobnej misce (lepiej dodawać je pojedynczo, aby wyeliminować ryzyko, że nie będą świeże). Dodaj cukier, sól, ubij, aż masa się zwiększy i wybieli masę.
przesiej mąkę do suchej miski, dodaj proszek do pieczenia i kakao. Kakao jest często grudkami w paczce, w tym przypadku zaleca się również przesianie przez sito. Wymieszaj suche składniki i wymieszaj resztę przesianej mąki małymi porcjami. Mieszaj suchą łyżką, aż masa będzie jednolita w Kolorze.
wlej mieszaninę jajek i cukru do kefiru, dodaj olej roślinny, wymieszaj i dodaj suche składniki. Ubij miksturę mikserem, ale nie za długo, maksymalnie 30 sekund. Jeśli przesadzisz i wydłużysz czas, ciasto może stracić lekkość, a gotowe ciasto nie będzie tak bujne i wysokie.
lepiej jest wziąć silikonową lub metalową formę do pieczenia z nieprzywierającą powłoką. Forma silikonowa nie wymaga dodatkowego przygotowania, a Teflon należy nasmarować olejem i dodatkowo posypać mąką. Zapobiegnie to przywieraniu ciasta i pomoże mu łatwo oderwać się od boków.
włóż ciasto do formy, wyrównaj powierzchnię silikonową szpatułką. Wysyłamy formę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 45-50 minut. Czas zależy od średnicy formy i grubości przygotowanego ciasta. Podczas przekłuwania drewnianym szpikulcem powinien wyjść suchy.
gotowe ciasto natychmiast wyjmujemy z piekarnika, pozwalamy ostygnąć do komfortowej temperatury w formie i wyjmujemy na ruszt, aż całkowicie ostygnie.
posyp cukrem pudrem i podawaj.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g