ciasto czekoladowe na kefirze w piekarniku

proste wypieki o jasnym, bogatym smaku! Bardzo łatwe! Ciasto czekoladowe na kefirze w piekarniku to delikatny biszkopt, który zawsze się okazuje. Świetna opcja, gdy musisz coś ugotować, a czas jest krótki. Wysoki, porowaty, przewiewny, może stać się samodzielnym deserem lub podstawą ciasta!
faustinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 7 g
tłuszcze 23 % 13 g
węglowodany 64 % 36 g
291 kcal
IG: 8 / 0 / 92

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 20 min

aby uzyskać puszystość i lekkość ciasta, ważne jest, aby połączyć składniki we właściwej kolejności. Przede wszystkim w głębokiej misce (w której zagniatamy ciasto) łączymy kefir i sodę. Dobrze wymieszaj, przykryj pokrywką i pozostaw na 10-15 minut. Ten czas jest niezbędny do rozpoczęcia reakcji i tworzenia się pęcherzyków.

rozbijamy jajka w osobnej misce (lepiej dodawać je pojedynczo, aby wyeliminować ryzyko, że nie będą świeże). Dodaj cukier, sól, ubij, aż masa się zwiększy i wybieli masę.

przesiej mąkę do suchej miski, dodaj proszek do pieczenia i kakao. Kakao jest często grudkami w paczce, w tym przypadku zaleca się również przesianie przez sito. Wymieszaj suche składniki i wymieszaj resztę przesianej mąki małymi porcjami. Mieszaj suchą łyżką, aż masa będzie jednolita w Kolorze.

wlej mieszaninę jajek i cukru do kefiru, dodaj olej roślinny, wymieszaj i dodaj suche składniki. Ubij miksturę mikserem, ale nie za długo, maksymalnie 30 sekund. Jeśli przesadzisz i wydłużysz czas, ciasto może stracić lekkość, a gotowe ciasto nie będzie tak bujne i wysokie.

lepiej jest wziąć silikonową lub metalową formę do pieczenia z nieprzywierającą powłoką. Forma silikonowa nie wymaga dodatkowego przygotowania, a Teflon należy nasmarować olejem i dodatkowo posypać mąką. Zapobiegnie to przywieraniu ciasta i pomoże mu łatwo oderwać się od boków.

włóż ciasto do formy, wyrównaj powierzchnię silikonową szpatułką. Wysyłamy formę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 45-50 minut. Czas zależy od średnicy formy i grubości przygotowanego ciasta. Podczas przekłuwania drewnianym szpikulcem powinien wyjść suchy.

gotowe ciasto natychmiast wyjmujemy z piekarnika, pozwalamy ostygnąć do komfortowej temperatury w formie i wyjmujemy na ruszt, aż całkowicie ostygnie.

posyp cukrem pudrem i podawaj.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy