skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Dynia pieczona z jabłkiem i miodem, bardzo delikatny w smaku i aromatyczny deser. Do gotowania najważniejsze jest, aby wybrać odpowiednie składniki. Wskazane jest stosowanie dyni w kolorze pomarańczowym, z reguły jest słodsza niż odmiany zielone. Powinien być młody, mały, świeży i soczysty. Jabłka, wręcz przeciwnie, lepiej jest wziąć trochę twarde, aby nie rozpadły się szybko podczas pieczenia. Myjemy dynię, myjemy, usuwamy nasiona. Miąższ kroimy w drobną kostkę.
Krok 2:
Naczynie do pieczenia lepiej jest używać szkła lub ceramiki, ale nie metalu, aby deser z metalu nie nabrał nieprzyjemnego smaku. Formę smarujemy masłem. Rozłóż ugotowane kawałki dyni w formie. Dokładnie umyj jabłka, najlepiej mydłem. Usuwamy skórkę i usuwamy strąk nasienny, miąższ kroimy również w kostkę, ale nieco większy niż Dynia, ponieważ jabłka pieczą się szybciej niż Dynia.
Krok 3:
Układamy kostki jabłka w formie z dynią. Posyp sokiem z cytryny na wierzchu, poprawi smak potrawy, doda przyjemnego aromatu, a ponadto zapobiegnie ciemnieniu jabłek.
Krok 4:
Wlej połowę odmierzonej ilości miodu na wierzch, możesz użyć kandyzowanego, stopi się podczas pieczenia i namoczy owoce i warzywa. Ponieważ uważa się, że miód podczas obróbki cieplnej traci wszystkie przydatne substancje, część świeżego miodu można zostawić i wlać do gotowego naczynia przed podaniem.
Krok 5:
Posyp dynię z jabłkiem mielonym cynamonem. Wlej trochę wody do formy, aby owoce i warzywa nie paliły się i nie dusiły się szybciej w piekarniku. Piekarnik rozgrzewa się do 180 stopni. Formę zamykamy na wierzchu folią i wysyłamy do piekarnika na 20 minut. Po wskazanym czasie usuń folię, wymieszaj dynię z jabłkiem i piecz przez kolejne 10 minut. Na wierzchu powinien pojawić się lekki rumieniec.
Krok 6:
Wyjmij naczynie z piekarnika, polej miodem i podawaj. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Dynia - 29 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g