dynia z jabłkami i miodem w kawałkach piekarnika

bardzo smaczna, aromatyczna i zdrowa uczta dla dorosłych i dzieci! Wszyscy wiedzą, jak przydatna i bogata w witaminy i pierwiastki śladowe jest dynia. Ale niestety nie wszyscy kochają specyficzny smak tego warzywa i odmawiają jedzenia jakichkolwiek potraw z dyni. Istnieje jednak ogromna liczba różnych bardzo smacznych potraw, które można przygotować z dyni, a nawet deserów. Wystarczy użyć kilku sztuczek i tajemnic podczas gotowania tego warzywa, wtedy każde danie z dynią wyda się bardzo smaczne dla najbardziej kapryśnych wybrednych.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 1 g
tłuszcze 15 % 2 g
węglowodany 77 % 10 g
58 kcal
IG: 40 / 0 / 60

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Dynia pieczona z jabłkiem i miodem, bardzo delikatny w smaku i aromatyczny deser. Do gotowania najważniejsze jest, aby wybrać odpowiednie składniki. Wskazane jest stosowanie dyni w kolorze pomarańczowym, z reguły jest słodsza niż odmiany zielone. Powinien być młody, mały, świeży i soczysty. Jabłka, wręcz przeciwnie, lepiej jest wziąć trochę twarde, aby nie rozpadły się szybko podczas pieczenia. Myjemy dynię, myjemy, usuwamy nasiona. Miąższ kroimy w drobną kostkę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Naczynie do pieczenia lepiej jest używać szkła lub ceramiki, ale nie metalu, aby deser z metalu nie nabrał nieprzyjemnego smaku. Formę smarujemy masłem. Rozłóż ugotowane kawałki dyni w formie. Dokładnie umyj jabłka, najlepiej mydłem. Usuwamy skórkę i usuwamy strąk nasienny, miąższ kroimy również w kostkę, ale nieco większy niż Dynia, ponieważ jabłka pieczą się szybciej niż Dynia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Układamy kostki jabłka w formie z dynią. Posyp sokiem z cytryny na wierzchu, poprawi smak potrawy, doda przyjemnego aromatu, a ponadto zapobiegnie ciemnieniu jabłek.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej połowę odmierzonej ilości miodu na wierzch, możesz użyć kandyzowanego, stopi się podczas pieczenia i namoczy owoce i warzywa. Ponieważ uważa się, że miód podczas obróbki cieplnej traci wszystkie przydatne substancje, część świeżego miodu można zostawić i wlać do gotowego naczynia przed podaniem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Posyp dynię z jabłkiem mielonym cynamonem. Wlej trochę wody do formy, aby owoce i warzywa nie paliły się i nie dusiły się szybciej w piekarniku. Piekarnik rozgrzewa się do 180 stopni. Formę zamykamy na wierzchu folią i wysyłamy do piekarnika na 20 minut. Po wskazanym czasie usuń folię, wymieszaj dynię z jabłkiem i piecz przez kolejne 10 minut. Na wierzchu powinien pojawić się lekki rumieniec.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wyjmij naczynie z piekarnika, polej miodem i podawaj. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g

Podobne przepisy