skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kotlety z kurczaka z twarogiem w piekarniku? Przygotuj składniki. Do gotowania potrzebujemy: mielonego fileta z kurczaka, twarogu (nie suchego, od 5% tłuszczu i więcej), jajka, koperku, bułki tartej, oleju roślinnego do smarowania pergaminem, czarnego pieprzu i soli.
Krok 2:
Koperek umyć, osuszyć i bardzo drobno posiekać.
Krok 3:
Dokładnie zetrzyj twaróg, aż będzie gładki.
Krok 4:
Do mielonego kurczaka dodaj twaróg, koperek, jajko, czarny pieprz i sól.
Krok 5:
Masę dokładnie zagnieść, aż będzie gładka.
Krok 6:
Z mięsa mielonego uformuj średniej wielkości kotlety i ostrożnie zwiń je w bułkę tartą.
Krok 7:
Wyłóż blachę do pieczenia folią lub pergaminem do pieczenia i umieść na niej kotlety z kurczaka w niewielkiej odległości od siebie. Umieść blachę do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 180°C i piecz kotlety przez 40-45 minut. Smacznego!
kotlety z mielonego kurczaka & ndash; są prawdopodobnie najszybsze, najsmaczniejsze i najbardziej satysfakcjonujące. A także dość dietetyczne i niskokaloryczne. Dlatego wśród dużej liczby opcji kotletów mięsnych większość gospodyń domowych w wielu przypadkach woli kurczaka, ponieważ są one znacznie łatwiejsze i szybsze w przygotowaniu –pięć minut na przygotowanie mięsa mielonego, pięć minut na ich rzeźbienie i ten sam czas spędza się na smażeniu, po czym ten wspaniały, zdrowy i bardzo smaczny obiad lub kolacja jest gotowa! Jednak kotlety można nie tylko smażyć, ale także piec w piekarniku na blasze do pieczenia. Takie kotlety są mniej tłuste niż smażone.
podczas gotowania kotletów z fileta z kurczaka najważniejsze jest uzyskanie soczystości potrawy, ponieważ sama pierś jest trochę sucha. Tylko początkujący kucharze nie wiedzą o tym problemie, doświadczeni, którzy po prostu nie dodają, aby osiągnąć pożądany rezultat: więcej jajek, twarogu i twarogu, a nawet ananasów w puszkach. Bardzo smaczne okazuje się z tartym jabłkiem.
kotlety według tego przepisu można smażyć na oleju roślinnym.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
ważne jest, aby dokładnie rozważyć wybór twarogu. Produkt niskiej jakości może zepsuć gotowe danie, ponieważ bezpośrednio wpływa na konsystencję, smak i efekt końcowy. Wybierz świeży, naturalny twaróg, bez obcych zanieczyszczeń, oznak zepsucia (nieprzyjemny zapach, niejednorodny kolor, oddzielona serwatka). Nie zapomnij zwrócić uwagi na konsystencję (suchą, wilgotną, jednorodną lub ziarnistą, miękką lub pastowatą), a także zawartość tłuszczu w produkcie.
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g
- Kurczak mielony - 143 kcal/100g