kotlety z kurczaka z twarogiem w piekarniku

soczyste kotlety z kurczaka z twarogiem. Do kotletów można używać mięsa zarówno z piersi, jak i udek. W razie potrzeby do mięsa mielonego można dodać namoczony w mleku miękisz chlebowy. Wskazane jest, aby twarożek nie był suchy, niezbyt grudkowaty. Wtedy kotlety zachowają soczystość.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 53 % 16 g
tłuszcze 33 % 10 g
węglowodany 13 % 4 g
173 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kotlety z kurczaka z twarogiem w piekarniku? Przygotuj składniki. Do gotowania potrzebujemy: mielonego fileta z kurczaka, twarogu (nie suchego, od 5% tłuszczu i więcej), jajka, koperku, bułki tartej, oleju roślinnego do smarowania pergaminem, czarnego pieprzu i soli.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Koperek umyć, osuszyć i bardzo drobno posiekać.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dokładnie zetrzyj twaróg, aż będzie gładki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Do mielonego kurczaka dodaj twaróg, koperek, jajko, czarny pieprz i sól.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Masę dokładnie zagnieść, aż będzie gładka.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Z mięsa mielonego uformuj średniej wielkości kotlety i ostrożnie zwiń je w bułkę tartą.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wyłóż blachę do pieczenia folią lub pergaminem do pieczenia i umieść na niej kotlety z kurczaka w niewielkiej odległości od siebie. Umieść blachę do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 180°C i piecz kotlety przez 40-45 minut. Smacznego!

kotlety z mielonego kurczaka & ndash; są prawdopodobnie najszybsze, najsmaczniejsze i najbardziej satysfakcjonujące. A także dość dietetyczne i niskokaloryczne. Dlatego wśród dużej liczby opcji kotletów mięsnych większość gospodyń domowych w wielu przypadkach woli kurczaka, ponieważ są one znacznie łatwiejsze i szybsze w przygotowaniu –pięć minut na przygotowanie mięsa mielonego, pięć minut na ich rzeźbienie i ten sam czas spędza się na smażeniu, po czym ten wspaniały, zdrowy i bardzo smaczny obiad lub kolacja jest gotowa! Jednak kotlety można nie tylko smażyć, ale także piec w piekarniku na blasze do pieczenia. Takie kotlety są mniej tłuste niż smażone.

podczas gotowania kotletów z fileta z kurczaka najważniejsze jest uzyskanie soczystości potrawy, ponieważ sama pierś jest trochę sucha. Tylko początkujący kucharze nie wiedzą o tym problemie, doświadczeni, którzy po prostu nie dodają, aby osiągnąć pożądany rezultat: więcej jajek, twarogu i twarogu, a nawet ananasów w puszkach. Bardzo smaczne okazuje się z tartym jabłkiem.

kotlety według tego przepisu można smażyć na oleju roślinnym.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

ważne jest, aby dokładnie rozważyć wybór twarogu. Produkt niskiej jakości może zepsuć gotowe danie, ponieważ bezpośrednio wpływa na konsystencję, smak i efekt końcowy. Wybierz świeży, naturalny twaróg, bez obcych zanieczyszczeń, oznak zepsucia (nieprzyjemny zapach, niejednorodny kolor, oddzielona serwatka). Nie zapomnij zwrócić uwagi na konsystencję (suchą, wilgotną, jednorodną lub ziarnistą, miękką lub pastowatą), a także zawartość tłuszczu w produkcie.

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g
  • Kurczak mielony - 143   kcal/100g

Podobne przepisy