nadziewany chleb pita w piekarniku

gorąca przekąska pita z pysznym nadzieniem. Jest to uniwersalna przekąska, którą można przygotować na rodzinny obiad lub jako przystawkę na świąteczny stół. A także opcje podawania tej bułki są możliwe zarówno na gorąco, jak i na zimno.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 7 g
tłuszcze 29 % 10 g
węglowodany 51 % 18 g
177 kcal
IG: 11 / 6 / 83

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj określone składniki. Chleb pita lepiej jest wziąć ormiański, nie kruchy. Jeśli jest w jednym arkuszu, możesz wziąć cały lub dwa kwadratowe arkusze. Do nadzienia możesz wziąć produkty według własnych upodobań. Będę gotować z gotowaną kiełbasą, świeżym pomidorem, rosyjskim serem, papryką i koperkiem. Do sosu biorę śmietanę 20% tłuszczu i domowy sos pomidorowy, zamiast sosu można wziąć keczup, puree pomidorowe, koncentrat pomidorowy. Nie zastępuj śmietany majonezem.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Włącz rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Połóż arkusz chleba pita na stole. Jeśli są dwa, połóż je jeden na drugim. W misce wymieszaj śmietanę (odłóż łyżkę śmietany), sos pomidorowy, dodaj sól i inne przyprawy do smaku. Ponadto, dla odrobiny ostrości, możesz dodać łyżkę musztardy. Dokładnie wymieszaj sos i równomiernie rozprowadź na całej powierzchni chleba pita, nie osiągając kilku centymetrów do krawędzi.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zetrzyj wybrany ser na grubej tarce i ułóż równomiernie na sosie pita. Ilość sera i kiełbasy według własnych upodobań można zwiększyć lub zmniejszyć.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój kiełbasę w kostkę i równomiernie ułóż na serze.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pomidory umyć, osuszyć i pokroić w pierścienie lub półpierścienie. Ułóż pokrojonego pomidora na kiełbasie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umyj i osusz paprykę. Pokrój paprykę na małe kwadraty i ułóż na pomidorach.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Opłucz świeże warzywa koperkowe i osusz. Drobno posiekaj koperek i równomiernie posyp nim nadzienie na chlebie pita. Możesz wziąć inne świeże warzywa do swojego gustu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pita z nadzieniem zawinąć, starając się mocniej zwinąć nadzienie. Ułóż bułkę na naczyniu do pieczenia (w razie potrzeby wyłożonym pergaminem lub natłuszczonym) szwem w dół. Posmaruj bułkę zarezerwowaną śmietaną i włóż formę z nadziewanym chlebem pita do nagrzanego piekarnika na 15 minut lub do złotego koloru.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wyjmij gotową nadziewaną bułkę z piekarnika i pozwól jej lekko ostygnąć. Pokrój chleb pita na kawałki o grubości 2-3 centymetrów. Faszerowany chleb pita można podawać zarówno na gorąco, jak i na zimno - w każdej formie ta przekąska jest bardzo smaczna i soczysta.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Lawasz ormiański - 236   kcal/100g
  • Pita - 277   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Kiełbasa"amatorska" - 291   kcal/100g
  • Kiełbasa "Ukraińska" - 404   kcal/100g
  • Kiełbasa"cukrzycowa" - 254   kcal / 100g
  • Kiełbasa"doktorska" - 197   kcal/100g
  • Kiełbasa dietetyczna - 170   kcal/100g
  • Kiełbasa"mleczna" - 252   kcal/100g
  • Sos pomidorowy ostry - 99   kcal/100g

Podobne przepisy