skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj określone składniki. Chleb pita lepiej jest wziąć ormiański, nie kruchy. Jeśli jest w jednym arkuszu, możesz wziąć cały lub dwa kwadratowe arkusze. Do nadzienia możesz wziąć produkty według własnych upodobań. Będę gotować z gotowaną kiełbasą, świeżym pomidorem, rosyjskim serem, papryką i koperkiem. Do sosu biorę śmietanę 20% tłuszczu i domowy sos pomidorowy, zamiast sosu można wziąć keczup, puree pomidorowe, koncentrat pomidorowy. Nie zastępuj śmietany majonezem.
Krok 2:
Włącz rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Połóż arkusz chleba pita na stole. Jeśli są dwa, połóż je jeden na drugim. W misce wymieszaj śmietanę (odłóż łyżkę śmietany), sos pomidorowy, dodaj sól i inne przyprawy do smaku. Ponadto, dla odrobiny ostrości, możesz dodać łyżkę musztardy. Dokładnie wymieszaj sos i równomiernie rozprowadź na całej powierzchni chleba pita, nie osiągając kilku centymetrów do krawędzi.
Krok 3:
Zetrzyj wybrany ser na grubej tarce i ułóż równomiernie na sosie pita. Ilość sera i kiełbasy według własnych upodobań można zwiększyć lub zmniejszyć.
Krok 4:
Pokrój kiełbasę w kostkę i równomiernie ułóż na serze.
Krok 5:
Pomidory umyć, osuszyć i pokroić w pierścienie lub półpierścienie. Ułóż pokrojonego pomidora na kiełbasie.
Krok 6:
Umyj i osusz paprykę. Pokrój paprykę na małe kwadraty i ułóż na pomidorach.
Krok 7:
Opłucz świeże warzywa koperkowe i osusz. Drobno posiekaj koperek i równomiernie posyp nim nadzienie na chlebie pita. Możesz wziąć inne świeże warzywa do swojego gustu.
Krok 8:
Pita z nadzieniem zawinąć, starając się mocniej zwinąć nadzienie. Ułóż bułkę na naczyniu do pieczenia (w razie potrzeby wyłożonym pergaminem lub natłuszczonym) szwem w dół. Posmaruj bułkę zarezerwowaną śmietaną i włóż formę z nadziewanym chlebem pita do nagrzanego piekarnika na 15 minut lub do złotego koloru.
Krok 9:
Wyjmij gotową nadziewaną bułkę z piekarnika i pozwól jej lekko ostygnąć. Pokrój chleb pita na kawałki o grubości 2-3 centymetrów. Faszerowany chleb pita można podawać zarówno na gorąco, jak i na zimno - w każdej formie ta przekąska jest bardzo smaczna i soczysta.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Lawasz ormiański - 236 kcal/100g
- Pita - 277 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Kiełbasa"amatorska" - 291 kcal/100g
- Kiełbasa "Ukraińska" - 404 kcal/100g
- Kiełbasa"cukrzycowa" - 254 kcal / 100g
- Kiełbasa"doktorska" - 197 kcal/100g
- Kiełbasa dietetyczna - 170 kcal/100g
- Kiełbasa"mleczna" - 252 kcal/100g
- Sos pomidorowy ostry - 99 kcal/100g