soczysty i miękki podudzie z indyka w śmietanie w piekarniku

z pewnością stanie się daniem koronnym! Soczysty i miękki podudzie z indyka ze śmietaną w piekarniku bez wcześniejszego marynowania jest prawdziwy! Przy minimalnym wysiłku otrzymujemy świąteczne danie. Wszyscy twoi goście, a ty sam będziesz mile zaskoczony wynikiem.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 54 % 14 g
tłuszcze 42 % 11 g
węglowodany 4 % 1 g
159 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec soczystą podudzie? Przygotuj niezbędne składniki do Dania. Podudzie z indyka można wziąć jedną dużą o wadze około 1 kg lub dwie małe po 500 g.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz czosnek i pokrój w płatki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj i osusz podudzie z indyka. Wykonaj głębokie nakłucia w mięsie nożem i nadziewaj nogę czosnkiem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Natrzyj podudzie solą i pieprzem ze wszystkich stron.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umieść udko indyka w naczyniu do pieczenia i posmaruj powierzchnię kremem. Włóż podudzia do piekarnika nagrzanego do 220°C i piecz przez około 15 minut, aż pojawi się złoty kolor.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie odwróć nogę na drugą (niepieczoną) stronę i posmaruj pozostałą śmietaną. Włóż podudzie do piekarnika, aby zrumienić po drugiej stronie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gdy na powierzchni pojawi się złota rumiana skórka, wyciągnij formę z indyka i rozłóż gałązki rozmarynu po bokach nogi.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przykryj formę folią lub pokrywką (jeśli jest dostępna) i Wróć nogę do piekarnika, zmniejsz ogień do 180°C i piecz przez około 50 minut, aż będzie miękka. ! Aby zapobiec przywieraniu chrupiącej skórki do folii podczas rozpakowywania gotowego mięsa, staraj się, aby folia nie dotykała samej podudzia. A także nasmaruj wewnętrzną powierzchnię folii olejem roślinnym.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Podawaj gotową podudzie na gorąco. Każdy dodatek wystarczy. Smacznego!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

przebij mięso nożem: jeśli nóż wchodzi łatwo i płynie jasny sok, oznacza to, że jest gotowy, jeśli sok jest różowy lub czerwony - musisz kontynuować gotowanie.

według tego samego przepisu możesz ugotować całego indyka i jego poszczególne części, a także zastąpić indyka kurczakiem. Trzeba tylko wziąć pod uwagę, że ilość śmietany może być potrzebna mniej więcej.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Rozmaryn - 131   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • 40% - 362   kcal/100g
  • Podudzie z indyka - 142   kcal/100g

Podobne przepisy