skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Jak upiec soczystą podudzie? Przygotuj niezbędne składniki do Dania. Podudzie z indyka można wziąć jedną dużą o wadze około 1 kg lub dwie małe po 500 g.
Krok 2:

Obierz czosnek i pokrój w płatki.
Krok 3:

Umyj i osusz podudzie z indyka. Wykonaj głębokie nakłucia w mięsie nożem i nadziewaj nogę czosnkiem.
Krok 4:

Natrzyj podudzie solą i pieprzem ze wszystkich stron.
Krok 5:

Umieść udko indyka w naczyniu do pieczenia i posmaruj powierzchnię kremem. Włóż podudzia do piekarnika nagrzanego do 220°C i piecz przez około 15 minut, aż pojawi się złoty kolor.
Krok 6:

Następnie odwróć nogę na drugą (niepieczoną) stronę i posmaruj pozostałą śmietaną. Włóż podudzie do piekarnika, aby zrumienić po drugiej stronie.
Krok 7:

Gdy na powierzchni pojawi się złota rumiana skórka, wyciągnij formę z indyka i rozłóż gałązki rozmarynu po bokach nogi.
Krok 8:

Przykryj formę folią lub pokrywką (jeśli jest dostępna) i Wróć nogę do piekarnika, zmniejsz ogień do 180°C i piecz przez około 50 minut, aż będzie miękka. ! Aby zapobiec przywieraniu chrupiącej skórki do folii podczas rozpakowywania gotowego mięsa, staraj się, aby folia nie dotykała samej podudzia. A także nasmaruj wewnętrzną powierzchnię folii olejem roślinnym.
Krok 9:

Podawaj gotową podudzie na gorąco. Każdy dodatek wystarczy. Smacznego!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
przebij mięso nożem: jeśli nóż wchodzi łatwo i płynie jasny sok, oznacza to, że jest gotowy, jeśli sok jest różowy lub czerwony - musisz kontynuować gotowanie.
według tego samego przepisu możesz ugotować całego indyka i jego poszczególne części, a także zastąpić indyka kurczakiem. Trzeba tylko wziąć pod uwagę, że ilość śmietany może być potrzebna mniej więcej.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Rozmaryn - 131 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Śmietana 35% - 337 kcal/100g
- 40% - 362 kcal/100g
- Podudzie z indyka - 142 kcal/100g




