łuszcząca się Samsa z mięsem w piekarniku

Samsa-pyszny orientalny puff: na śniadanie lub kolację. Gotuj! Jako dziecko moi rodzice często wysyłali mnie do babci na wieś na lato. I tam była nasza uzbecka Sąsiadka. Gotowała wspaniałe kirgiskie potrawy i była znana w całej wiosce ze swoich wypieków, wszelkiego rodzaju mięsnych zup i wspaniałego sera z koziego mleka... Ona i babcia często wymieniali się przepisami i sekretami - tak dostałem ten przepis na samsę. Spróbuj I ty!
ŻanatAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 8 g
tłuszcze 51 % 26 g
węglowodany 33 % 17 g
336 kcal
IG: 12 / 76 / 12

metoda gotowania

Czas gotowania: 2 h 25 min

najłatwiej będzie wziąć gotowe ciasto francuskie w sklepie. Lepiej, jeśli jest bez drożdży. Mięso można również kupić już zmielone, ale lepiej jest kupić mięso i samodzielnie obrócić je w maszynce do mięsa - okaże się to znacznie smaczniejsze.

dodaj zirę i kolendrę, czarny pieprz, sól do gotowego mięsa mielonego, a następnie wszystko dobrze wymieszaj. Obierz i drobno posiekaj cebulę, dodaj do aromatycznego mięsa mielonego.

rozwałkuj wstępnie rozmrożone ciasto, posmaruj masłem, zwiń warstwę w rolkę. Teraz włóż powstałą bułkę do lodówki na co najmniej pół godziny, a najlepiej na godzinę. Po położeniu się w lodówce wyjmij ciasto, pokrój bułkę na kawałki o długości około 4 cm.

połóż kawałki na posypanej mąką powierzchni w kółko do góry i zwiń w dość cienką tortillę, ale uważaj, aby nie uszkodzić warstw. Rozłóż mięso mielone, przymocuj samsę, nadając jej kształt trójkąta (tradycyjny kształt). Powtórz te same kroki ze wszystkimi kawałkami ciasta.

przykryj blachę do pieczenia pergaminem, połóż samsę na wierzchu. Posmaruj powierzchnię każdego zaciągnięcia wstrząśniętą mieszanką żółtka i przegotowanej wody, posyp czarnuszką lub sezamem.

umieść blachę do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 200 stopni na 20-30 minut(aż nadzienie będzie gotowe i rumiane samsy).

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Zira - 112   kcal/100g
  • Ciasto francuskie - 400   kcal/100g
  • Ciasto francuskie, przaśne - 337   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g

Podobne przepisy