skład / składniki
metoda gotowania
najłatwiej będzie wziąć gotowe ciasto francuskie w sklepie. Lepiej, jeśli jest bez drożdży. Mięso można również kupić już zmielone, ale lepiej jest kupić mięso i samodzielnie obrócić je w maszynce do mięsa - okaże się to znacznie smaczniejsze.
dodaj zirę i kolendrę, czarny pieprz, sól do gotowego mięsa mielonego, a następnie wszystko dobrze wymieszaj. Obierz i drobno posiekaj cebulę, dodaj do aromatycznego mięsa mielonego.
rozwałkuj wstępnie rozmrożone ciasto, posmaruj masłem, zwiń warstwę w rolkę. Teraz włóż powstałą bułkę do lodówki na co najmniej pół godziny, a najlepiej na godzinę. Po położeniu się w lodówce wyjmij ciasto, pokrój bułkę na kawałki o długości około 4 cm.
połóż kawałki na posypanej mąką powierzchni w kółko do góry i zwiń w dość cienką tortillę, ale uważaj, aby nie uszkodzić warstw. Rozłóż mięso mielone, przymocuj samsę, nadając jej kształt trójkąta (tradycyjny kształt). Powtórz te same kroki ze wszystkimi kawałkami ciasta.
przykryj blachę do pieczenia pergaminem, połóż samsę na wierzchu. Posmaruj powierzchnię każdego zaciągnięcia wstrząśniętą mieszanką żółtka i przegotowanej wody, posyp czarnuszką lub sezamem.
umieść blachę do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 200 stopni na 20-30 minut(aż nadzienie będzie gotowe i rumiane samsy).
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Zira - 112 kcal/100g
- Ciasto francuskie - 400 kcal/100g
- Ciasto francuskie, przaśne - 337 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g