gromadnik w piekarniku ze skórką

danie jest niedrogie i smaczne. Nadaje się na kolację lub przekąskę. Gromadnik w piekarniku jest zdrowszy niż pieczony. Sam proces gotowania jest łatwiejszy i szybszy, niezbyt kłopotliwy. Poradzi sobie nawet niedoświadczona gospodyni. Ryba zachowuje maksimum składników odżywczych. Okazuje się smaczny, nie tłusty, chrupiący. Bardzo smaczne!
wiaraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 48 % 12 g
tłuszcze 24 % 6 g
węglowodany 28 % 7 g
126 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

Czas gotowania: 30 min

W razie potrzeby rozmrażaj gromadnik. Czyścimy duże ryby. Małe można pozostawić w całości. Najpierw odetnij głowę. Wytnij i wyczyść wnętrze. Pamiętaj, aby usunąć czarny film z wewnętrznej strony brzucha, w przeciwnym razie danie będzie gorzkie. Przenieś ryby do durszlaka. Myjemy je pod zimną wodą. Suszymy ręcznikami papierowymi.
jeśli chcesz zneutralizować specyficzny rybi zapach, przed gotowaniem posyp rybę sokiem z cytryny. Lub połóż na wierzchu Skórki cytrynowe lub pomarańczowe.
w misce połącz mąkę z solą i zmielonym czarnym pieprzem. W razie potrzeby dodaj przyprawę do potraw rybnych i czosnek przepuszczony przez prasę. Zapach stanie się jaśniejszy.
bułka tarta może być również używana jako bułka tarta.
rzuć każdą rybę w panierce. Aby ułatwić i przyspieszyć proces, wlej mąkę do zwykłej torby. Przenieś tam rybę. Potrząśnij torebką kilka razy. Więc gromadnik jest całkowicie i równomiernie zaplanowany.
mocno dociśnij do siebie, połóż go "waletem" na blasze do pieczenia.
wyłóż blachę do pieczenia folią lub papierem do pieczenia. Wtedy łatwiej będzie go umyć.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wysyłamy naszą rybę na ostatnie "Pływanie". Piecze się go przez 20 minut, aż powstanie złoty kolor. Nie musisz go odwracać.
piekarniki są inne dla każdego. Czas pieczenia może być krótszy lub nieco dłuższy. Najważniejsze, aby nie wysuszyć ryby, w przeciwnym razie zamieni się w krakersy.
gotowy gromadnik można posypać posiekanym koperkiem przed podaniem. Udekoruj pomidorami koktajlowymi, oliwkami, gałązkami świeżych ziół. Okazało się piękne i bardzo apetyczne! Próbować. Taka nieokreślona ryba, ale jaka pyszna!
odpowiednim dodatkiem do gorącej ryby będą tłuczone ziemniaki lub kruchy duszony ryż.
schłodzony gromadnik z chrupiącą skórką to idealna przekąska do piwa.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Gromadnik - 113   kcal/100g

Podobne przepisy