skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ciasto z czarnej porzeczki? Przygotuj niezbędne produkty. Wcześniej obierz, posiekaj i usmaż orzechy włoskie na suchej patelni. Jeśli Twoje jagody są zamrożone, rozmroź je i spuść nadmiar soku.
Krok 2:
Weź dużą miskę. Rozbij w nim jaja kurze, a następnie dodaj jedną czwartą łyżeczki soli do jajek.
Krok 3:
Ubij jajka w misce mikserem stojącym.
Krok 4:
Wlej jedną łyżeczkę cukru waniliowego do miski z jajkami, a następnie cukier.
Krok 5:
Ubij wszystkie składniki w misce mikserem elektrycznym na wysokich obrotach, aż będą gładkie i białe.
Krok 6:
Wlej olej roślinny do miski z masą cukrowo-jajeczną.
Krok 7:
Dodaj stopione masło do miski i dobrze wymieszaj wszystkie składniki.
Krok 8:
Włóż trzysta gramów czarnej porzeczki do odpowiedniego pojemnika i zmiksuj blenderem na puree jagodowe.
Krok 9:
Przenieś ugotowane puree jagodowe do wspólnej miski z masą jajeczną.
Krok 10:
Wymieszaj wszystkie składniki w misce, aż będą gładkie. Będzie miała jasny kolor porzeczki.
Krok 11:
Wlej mąkę pszenną do głębokiej miski, a następnie dodaj do niej sodę, proszek do pieczenia i przesiej powstałą suchą mieszaninę do wspólnej miski z płynną bazą. Wymieszaj wszystko najpierw łyżką.
Krok 12:
Następnie wymieszaj mikserem wszystkie składniki w misce. Zapobiegnie to tworzeniu się pyłu mącznego wokół urządzenia.
Krok 13:
Wlej prażone i posiekane orzechy włoskie do wspólnej miski.
Krok 14:
Zagnieść ciasto o wymaganej konsystencji. Nie powinno być zbyt grube.
Krok 15:
Przenieś jedną trzecią przygotowanego ciasta do odpowiedniej formy, której dno przykryj pergaminem, a zewnętrzną część zawiń w folię i aby ciasto było równomiernie rozłożone, pozostaw na 10-15 minut, a następnie włóż formę z ciastem do piekarnika nagrzanego do 175 stopni.
Krok 16:
Piecz ciasto w piekarniku przez 40 minut, a następnie w tej samej kolejności piecz na przemian jeszcze dwa ciasta. Określ dokładny czas i temperaturę pieczenia w piekarniku!
Krok 17:
Pokrój wszystkie ciastka biszkoptowe na dwie identyczne części.
Krok 18:
Zacznij robić krem do ciasta. Aby to zrobić, włóż twaróg do głębokiej miski, dodaj do niego śmietanę i cukier waniliowy.
Krok 19:
Zmiel wszystkie składniki w misce blenderem na gładką pastę.
Krok 20:
Wlej zimną 33% śmietanę do głębokiej miski, a następnie wlej do niej cukier puder i mieszaj na niskich obrotach miksera.
Krok 21:
Dodaj siedem łyżek śmietany do miski z twarogiem i dobrze wymieszaj.
Krok 22:
Ugotowaną masę twarogową przełożyć do miski ze śmietaną.
Krok 23:
Dobrze wymieszaj wszystkie składniki, a następnie włóż miskę z przygotowaną śmietaną na 20-30 minut do lodówki.
Krok 24:
Zacznij zbierać ciasto. Aby to zrobić, włóż pierwsze ciasto do przygotowanego pierścienia. I namocz go trzema łyżkami słodkiej herbaty.
Krok 25:
Napełnij torebkę z ciastem przygotowanym kremem i ułóż ją partiami na wierzchu ciasta biszkoptowego. Następnie w tej samej kolejności Złóż ciasto ze wszystkich ciast i włóż do lodówki na 2-3 godziny.
Krok 26:
Po upływie czasu wyjmij ciasto z lodówki i uwolnij je z pierścienia.
Krok 27:
Rozprowadź pozostały krem na całej powierzchni ciasta po bokach i na górze.
Krok 28:
Rozłóż krem na całym cieście równomierną warstwą i wstaw do lodówki na 30 minut.
Krok 29:
Zacznij przygotowywać polewę do ciasta ze świeżych porzeczek przepuszczonych przez blender i sito.
Krok 30:
Wlej 50 mililitrów przygotowanego soku z porzeczek do rondla, a następnie dodaj do niego cukier, skrobię kukurydzianą i wymieszaj wszystkie składniki.
Krok 31:
Umieść patelnię na kuchence i ciągle mieszając zagotuj sok. Wyjmij patelnię z pieca i pozwól, aby przygotowane polewy ostygły przez krótki czas.
Krok 32:
Polej ciasto wokół krawędzi przygotowanym nadzieniem, a następnie udekoruj je posypką do pieczenia i świeżą porzeczką.
Krok 33:
Ciesz się apetytem i serdeczną herbatą dla wszystkich!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inny piekarnik. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
tort urodzinowy dla męża. Cóż, bardzo prosty przepis na ciasto biszkoptowe z dodatkiem czarnej porzeczki! Niezapomniane pyszne, pachnące i bardzo piękne z jagodą! Najlepsze desery zawsze muszą być przygotowywane na specjalne daty, więc ciasto musi być idealne! Polecam zrobić ze mną delikatne ciasto biszkoptowe, którego proponowany przepis jest prosty i zrozumiały. Tak niesamowicie lekki, niezrównany pyszny twarożek z dojrzałymi jagodami będzie najjaśniejszą i najbardziej niezapomnianą ucztą na twoim stole! Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Śmietana 35% - 337 kcal/100g
- 40% - 362 kcal/100g
- Herbata - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Soda oczyszczona - 0 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Skrobia kukurydziana - 329 kcal/100g
- Porzeczka czarna - 38 kcal/100g
- Porzeczka czarna świeżo mrożona - 44 kcal/100g