ciasto biszkoptowe z czarną porzeczką

najsmaczniejszy, piękny, z oryginalnym wystrojem! Ciasto z czarną porzeczką zachwyci wszystkich przy świątecznym stole swoim smakiem, jasnością i niezwykłym aromatem. Jest wielowarstwowy, z cudownie delikatnym kremowym twarogiem, soczysty dzięki impregnacji, dosłownie rozpływa się w ustach!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 7 g
tłuszcze 38 % 18 g
węglowodany 48 % 23 g
270 kcal
IG: 13 / 0 / 87

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciasto z czarnej porzeczki? Przygotuj niezbędne produkty. Wcześniej obierz, posiekaj i usmaż orzechy włoskie na suchej patelni. Jeśli Twoje jagody są zamrożone, rozmroź je i spuść nadmiar soku.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Weź dużą miskę. Rozbij w nim jaja kurze, a następnie dodaj jedną czwartą łyżeczki soli do jajek.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ubij jajka w misce mikserem stojącym.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej jedną łyżeczkę cukru waniliowego do miski z jajkami, a następnie cukier.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ubij wszystkie składniki w misce mikserem elektrycznym na wysokich obrotach, aż będą gładkie i białe.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej olej roślinny do miski z masą cukrowo-jajeczną.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj stopione masło do miski i dobrze wymieszaj wszystkie składniki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Włóż trzysta gramów czarnej porzeczki do odpowiedniego pojemnika i zmiksuj blenderem na puree jagodowe.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przenieś ugotowane puree jagodowe do wspólnej miski z masą jajeczną.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wymieszaj wszystkie składniki w misce, aż będą gładkie. Będzie miała jasny kolor porzeczki.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wlej mąkę pszenną do głębokiej miski, a następnie dodaj do niej sodę, proszek do pieczenia i przesiej powstałą suchą mieszaninę do wspólnej miski z płynną bazą. Wymieszaj wszystko najpierw łyżką.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Następnie wymieszaj mikserem wszystkie składniki w misce. Zapobiegnie to tworzeniu się pyłu mącznego wokół urządzenia.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Wlej prażone i posiekane orzechy włoskie do wspólnej miski.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Zagnieść ciasto o wymaganej konsystencji. Nie powinno być zbyt grube.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Przenieś jedną trzecią przygotowanego ciasta do odpowiedniej formy, której dno przykryj pergaminem, a zewnętrzną część zawiń w folię i aby ciasto było równomiernie rozłożone, pozostaw na 10-15 minut, a następnie włóż formę z ciastem do piekarnika nagrzanego do 175 stopni.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Piecz ciasto w piekarniku przez 40 minut, a następnie w tej samej kolejności piecz na przemian jeszcze dwa ciasta. Określ dokładny czas i temperaturę pieczenia w piekarniku!

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Pokrój wszystkie ciastka biszkoptowe na dwie identyczne części.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Zacznij robić krem do ciasta. Aby to zrobić, włóż twaróg do głębokiej miski, dodaj do niego śmietanę i cukier waniliowy.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Zmiel wszystkie składniki w misce blenderem na gładką pastę.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Wlej zimną 33% śmietanę do głębokiej miski, a następnie wlej do niej cukier puder i mieszaj na niskich obrotach miksera.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Dodaj siedem łyżek śmietany do miski z twarogiem i dobrze wymieszaj.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Ugotowaną masę twarogową przełożyć do miski ze śmietaną.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Dobrze wymieszaj wszystkie składniki, a następnie włóż miskę z przygotowaną śmietaną na 20-30 minut do lodówki.

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Zacznij zbierać ciasto. Aby to zrobić, włóż pierwsze ciasto do przygotowanego pierścienia. I namocz go trzema łyżkami słodkiej herbaty.

  25. Krok 25:

    Krok 25.

    Napełnij torebkę z ciastem przygotowanym kremem i ułóż ją partiami na wierzchu ciasta biszkoptowego. Następnie w tej samej kolejności Złóż ciasto ze wszystkich ciast i włóż do lodówki na 2-3 godziny.

  26. Krok 26:

    Krok 26.

    Po upływie czasu wyjmij ciasto z lodówki i uwolnij je z pierścienia.

  27. Krok 27:

    Krok 27.

    Rozprowadź pozostały krem na całej powierzchni ciasta po bokach i na górze.

  28. Krok 28:

    Krok 28.

    Rozłóż krem na całym cieście równomierną warstwą i wstaw do lodówki na 30 minut.

  29. Krok 29:

    Krok 29.

    Zacznij przygotowywać polewę do ciasta ze świeżych porzeczek przepuszczonych przez blender i sito.

  30. Krok 30:

    Krok 30.

    Wlej 50 mililitrów przygotowanego soku z porzeczek do rondla, a następnie dodaj do niego cukier, skrobię kukurydzianą i wymieszaj wszystkie składniki.

  31. Krok 31:

    Krok 31.

    Umieść patelnię na kuchence i ciągle mieszając zagotuj sok. Wyjmij patelnię z pieca i pozwól, aby przygotowane polewy ostygły przez krótki czas.

  32. Krok 32:

    Krok 32.

    Polej ciasto wokół krawędzi przygotowanym nadzieniem, a następnie udekoruj je posypką do pieczenia i świeżą porzeczką.

  33. Krok 33:

    Krok 33.

    Ciesz się apetytem i serdeczną herbatą dla wszystkich!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inny piekarnik. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

tort urodzinowy dla męża. Cóż, bardzo prosty przepis na ciasto biszkoptowe z dodatkiem czarnej porzeczki! Niezapomniane pyszne, pachnące i bardzo piękne z jagodą! Najlepsze desery zawsze muszą być przygotowywane na specjalne daty, więc ciasto musi być idealne! Polecam zrobić ze mną delikatne ciasto biszkoptowe, którego proponowany przepis jest prosty i zrozumiały. Tak niesamowicie lekki, niezrównany pyszny twarożek z dojrzałymi jagodami będzie najjaśniejszą i najbardziej niezapomnianą ucztą na twoim stole! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • 40% - 362   kcal/100g
  • Herbata - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Soda oczyszczona - 0   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Skrobia kukurydziana - 329   kcal/100g
  • Porzeczka czarna - 38   kcal/100g
  • Porzeczka czarna świeżo mrożona - 44   kcal/100g

Podobne przepisy