skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ciasto czekoladowe na wrzącej wodzie? Przygotuj produkty do przygotowania biszkoptu. Możesz wziąć dowolny olej roślinny, ale rafinowany, bez charakterystycznego zapachu. Mleko-o dowolnej zawartości tłuszczu. Jajka umyć i osuszyć serwetkami.
Krok 2:
Pierwszą rzeczą jest przygotowanie mieszanki suchych składników. Aby to zrobić, przesiej mąkę pszenną, kakao, sodę i proszek do pieczenia do miski. Dodaj także szczyptę soli. Odłóż miskę na bok. Należy pamiętać, że ze względu na różne właściwości mąki może być potrzebna mniej więcej. Dlatego nie dodawaj całej mąki na raz, lepiej dodać ją później, jeśli to konieczne.
Krok 3:
Przygotuj formę do ciasta przed wyrabianiem ciasta. Moja forma ma średnicę 18 cm, ale można upiec biszkopt w formie o średnicy 20-22 cm.
Krok 4:
Kontynuuj gotowanie ciasta. Aby to zrobić, wbij surowe jajka do osobnej miski i dodaj cukier.
Krok 5:
Ubij jajka z cukrem przez 5 minut mikserem.
Krok 6:
Wlej mleko i olej roślinny do miski z jajkami.
Krok 7:
Wymieszaj wszystkie składniki trzepaczką, aż będą gładkie.
Krok 8:
Następnie w małych porcjach zacznij dodawać mieszankę suchych składników z mąki i kakao.
Krok 9:
Wymieszaj ciasto, aż będzie gładkie trzepaczką.
Krok 10:
Wlej szklankę wrzącej wody do ciasta i bardzo szybko wymieszaj, aż będzie gładka.
Krok 11:
Ciasto jest dość płynne, prawie jak naleśnik.
Krok 12:
Natychmiast wlej gotowe ciasto czekoladowe do formy i wyślij je do pieczenia w gorącym piekarniku. Nawiasem mówiąc, jeśli pieczesz biszkopt w dzielonej formie, to aby nie zabrudzić DNA piekarnika, radzę umieścić formę podczas pieczenia na blasze do pieczenia, a nie na ruszcie, ponieważ ciasto może lekko przeciekać przez szczeliny.
Krok 13:
Piec biszkopt czekolada we wrzącej wodzie w temperaturze 160-170 C przez około 1 godzinę i 10 minut. Ponieważ każdy piekarnik piecze inaczej, Czas może się różnić, więc nie skupiamy się na czasie, ale na gotowości biszkoptu. Jak zawsze sprawdź gotowość za pomocą szpikulca. Jeśli wyjdzie suchy, oznacza to, że biszkopt jest gotowy.
Krok 14:
Pozostaw gotowy biszkopt na 10 minut w formie, a następnie wyjmij go i przenieś na ruszt do ostygnięcia.
Krok 15:
Gdy biszkopt ostygnie, przygotuj nadzienie wiśniowe. Mam wiśnie w puszkach, ale możesz wziąć zarówno świeże, jak i mrożone. Dodaj cukier do smaku, możesz gotować bez niego lub użyć substytutu.
Krok 16:
Przenieś wiśnie bez pestek do rondla i dodaj do niego cukier. Dodając cukier, skup się na smaku wiśni, aby go nie przesadzić.
Krok 17:
Postaw rondel na ogniu i zagotuj jego zawartość.
Krok 18:
Rozcieńczyć skrobię ziemniaczaną w zimnym soku wiśniowym.
Krok 19:
I wlej go do wrzącej wiśni, mieszając łyżką.
Krok 20:
Gotuj, aż zgęstnieje, nie przestając mieszać. Zdejmij zagęszczone nadzienie wiśniowe z ognia i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Krok 21:
Przygotuj produkty do kremu. Weź śmietanę o zawartości tłuszczu co najmniej 33%. Gorzką gorzką czekoladę można zastąpić mleczną, ale następnie zmniejszyć objętość cukru pudru. Nie możesz w ogóle używać czekolady,ale zrobić krem waniliowy.
Krok 22:
Rozpuść czekoladę w kuchence mikrofalowej lub w łaźni parowej. Pozwól mu lekko ostygnąć.
Krok 23:
Gdy czekolada ostygnie, ubij ciężką śmietanę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym mikserem, aż będzie puszysta.
Krok 24:
Bez wyłączania miksera wlej rozpuszczoną czekoladę do bitej śmietany i ubij wszystko, aż uzyskasz gładki krem czekoladowy.
Krok 25:
Gdy biszkopt całkowicie ostygnie, zacznij układać ciasto. Najpierw odetnij z niego nierówną górę.
Krok 26:
I podziel sam biszkopt na trzy równe ciasta. Jak widać na zdjęciu, każde ciasto leży na osobnym podłożu. Zrobiłem to, ponieważ biszkopt okazuje się bardzo delikatny i wilgotny, a aby przenieść każde ciasto bez uszkodzeń, najwygodniej jest podważyć ciasto specjalnym podłożem lub zwykłym płaskim talerzem.
Krok 27:
Teraz Złóż ciasto. Krem przełożyć do torebki cukierniczej z szeroką okrągłą dyszą. Na pierwsze ciasto nałóż krem w postaci pierścieni, pozostawiając niewielką odległość między nimi.
Krok 28:
W szczelinach między kremem za pomocą dwóch łyżeczek do herbaty włóż schłodzone nadzienie wiśniowe.
Krok 29:
W ten sam sposób nałóż krem i nadzienie wiśniowe na drugie ciasto.
Krok 30:
Połóż ostatnie, trzecie ciasto na wierzchu i lekko dociśnij, zagęszczając w ten sposób ciasto.
Krok 31:
Pozostałą śmietaną posmaruj wierzch i boki ciasta. Wyrównaj powierzchnię kremu szpatułką do ciasta. Wyślij ciasto do lodówki na 1 godzinę, powinno ostygnąć.
Krok 32:
Po godzinie możesz zrobić lukier. Dodaj cukier puder w razie potrzeby. Ponieważ ciasto jest już słodkie, lepiej w ogóle go nie używać-Wybierz sam .
Krok 33:
W misce wymieszaj czekoladę, cukier puder i masło.
Krok 34:
Rozpuść wszystko, aż będzie gładkie na parze lub w kuchence mikrofalowej. Lukier jest gotowy.
Krok 35:
Wyjmij ciasto z lodówki i wylej na jego środek przygotowany lukier. Za pomocą szpatułki lub szpatułki delikatnie popchnij lukier do krawędzi, aby zaczął spływać po bokach. Ciasto jest gotowe. Wyślij go do lodówki na kilka godzin. Lukier powinien stwardnieć, a samo ciasto powinno się zaparzyć.
Krok 36:
Przed podaniem dodatkowo udekorowałem ciasto jagodami i liśćmi mięty, ale nie jest to konieczne.
Krok 37:
Nasze pyszne biszkoptowe ciasto czekoladowe na wrzącej wodzie jest gotowe. Możesz podać go do stołu.
Krok 38:
Smacznego!
wszystkie sekrety robienia wysokiego, pięknego, bujnego biszkoptu przeczytaj artykuł o cieście biszkopt .
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inny piekarnik. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wiśnia kwaśna - 52 kcal/100g
- Wiśnia słodka - 64 kcal/100g
- Wiśnia suszona - 292 kcal/100g
- Wiśnia konserwowa - 61 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Śmietana 35% - 337 kcal/100g
- Śmietanka 40% - 362 kcal/100g
- Czekolada gorzka - 539 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Soda oczyszczona - 0 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Sok wiśniowy - 47 kcal/100g
- Skrobia ziemniaczana - 300 kcal/100g