gęś pieczona w folii w piekarniku

miękkie mięso z nutami cytrusowymi to ekstrawagancja smaku. Świetnym pomysłem okazało się ugotowanie gęsi z mandarynkami i suszonymi morelami! Moim zdaniem mięso tego ptaka doskonale harmonizuje z owocami cytrusowymi. Owoce nadają gęsi ciekawy słodko-kwaśny smak, dzięki czemu smak potrawy jest harmonijny.
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 59 % 20 g
tłuszcze 26 % 9 g
węglowodany 15 % 5 g
181 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Do przygotowania tego dania najlepiej nadaje się filet z gęsi. Ale możesz użyć mięsa na kości: nóg i skrzydeł. Więc umyj mięso i uwolnij je ze skóry. Skórę można pozostawić, jeśli lubisz bardziej sycące potrawy. Pokrój mięso na porcje.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W osobnej misce wymieszaj sok z cytryny, drobno starty czosnek, sos narsharab i miód.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlać marynatę do mięsa, soli i pieprzu do smaku i dokładnie wymieszać. Dokręć miskę folią spożywczą i odstaw do lodówki do marynowania na godzinę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz mandarynki i pozbądź się pestek. Opłucz suszone morele i pokrój na pół. Mandarynki można bez cięcia podzielić na plasterki. I możesz przeciąć całe na pół. Tak więc po upieczeniu otrzymasz piękny kwiat.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ułóż mięso i mandarynki na dwóch warstwach folii. Rozłóż suszone morele na mięsie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przykryj wierzch jeszcze dwiema warstwami folii i szczelnie ściśnij krawędzie, owijając je do wewnątrz. Piecz gęś w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez półtorej godziny.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Po upieczeniu ostrożnie naciąć folię nożem, aby gorąca para mogła swobodnie wyjść. Gęś jest gotowa do podania!

osobno warto wspomnieć o marynacie gęsi na bazie azerbejdżańskiego sosu narsharab. Ten pomysł przyszedł mi do głowy podczas gotowania gęsi. I nie pomyliłam się.
SOS okazał się bombowy: słodko-kwaśny i pikantny. Sos z granatów doskonale uzupełniał smak gotowego dania. Dlatego szczerze radzę nie zastępować narsharab niczym i pamiętaj, aby dodać go do marynaty.
z powodu długiego marudzenia gęsi w marynacie i we własnym soku przez długi czas w folii mięso okazało się bardzo miękkie.
to danie słusznie zasługuje na centralne miejsce na świątecznym stole noworocznym, jako dobra alternatywa dla klasycznego przepisu z jabłkami.
jeśli uda mi się zdobyć gęś w ten nowy rok, na pewno powtórzę ten przepis jeszcze raz.
spróbuj I ty. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Gęsi tłuszcz - 930   kcal/100g
  • Gęś kategorii i - 238   kcal/100g
  • Gęś II kategorii - 317   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Mandarynki - 33   kcal/100g
  • Mandarynki w puszkach - 40   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Suszone morele - 215   kcal/100g
  • Uruk - 290   kcal/100g
  • Brzoskwinie suszone - 254   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g

Podobne przepisy