skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Do przygotowania tego dania najlepiej nadaje się filet z gęsi. Ale możesz użyć mięsa na kości: nóg i skrzydeł. Więc umyj mięso i uwolnij je ze skóry. Skórę można pozostawić, jeśli lubisz bardziej sycące potrawy. Pokrój mięso na porcje.
Krok 2:
W osobnej misce wymieszaj sok z cytryny, drobno starty czosnek, sos narsharab i miód.
Krok 3:
Wlać marynatę do mięsa, soli i pieprzu do smaku i dokładnie wymieszać. Dokręć miskę folią spożywczą i odstaw do lodówki do marynowania na godzinę.
Krok 4:
Obierz mandarynki i pozbądź się pestek. Opłucz suszone morele i pokrój na pół. Mandarynki można bez cięcia podzielić na plasterki. I możesz przeciąć całe na pół. Tak więc po upieczeniu otrzymasz piękny kwiat.
Krok 5:
Ułóż mięso i mandarynki na dwóch warstwach folii. Rozłóż suszone morele na mięsie.
Krok 6:
Przykryj wierzch jeszcze dwiema warstwami folii i szczelnie ściśnij krawędzie, owijając je do wewnątrz. Piecz gęś w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez półtorej godziny.
Krok 7:
Po upieczeniu ostrożnie naciąć folię nożem, aby gorąca para mogła swobodnie wyjść. Gęś jest gotowa do podania!
osobno warto wspomnieć o marynacie gęsi na bazie azerbejdżańskiego sosu narsharab. Ten pomysł przyszedł mi do głowy podczas gotowania gęsi. I nie pomyliłam się.
SOS okazał się bombowy: słodko-kwaśny i pikantny. Sos z granatów doskonale uzupełniał smak gotowego dania. Dlatego szczerze radzę nie zastępować narsharab niczym i pamiętaj, aby dodać go do marynaty.
z powodu długiego marudzenia gęsi w marynacie i we własnym soku przez długi czas w folii mięso okazało się bardzo miękkie.
to danie słusznie zasługuje na centralne miejsce na świątecznym stole noworocznym, jako dobra alternatywa dla klasycznego przepisu z jabłkami.
jeśli uda mi się zdobyć gęś w ten nowy rok, na pewno powtórzę ten przepis jeszcze raz.
spróbuj I ty. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Gęsi tłuszcz - 930 kcal/100g
- Gęś kategorii i - 238 kcal/100g
- Gęś II kategorii - 317 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Mandarynki - 33 kcal/100g
- Mandarynki w puszkach - 40 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Suszone morele - 215 kcal/100g
- Uruk - 290 kcal/100g
- Brzoskwinie suszone - 254 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Papryka ostra mielona - 21 kcal/100g