kurczak z ryżem w rękawie w piekarniku

soczysty i delikatny kurczak nadziewany ryżem-ugotuj i posmakuj! Faszerowany kurczak to świetna uczta, jeśli gościsz gości. Świetnie będzie wyglądać na świątecznym stole, ozdobionym świeżymi warzywami i ziołami. W rękawie kurczak jest delikatny i soczysty, a nadzienie ryżowe jest bardzo smaczne. Spróbuj!
alena•♫Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 13 g
tłuszcze 41 % 14 g
węglowodany 21 % 7 g
202 kcal
IG: 29 / 57 / 14

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 20 min

1. Gotuj ryż do połowy ugotowany.
2. Marchewki umyć, obrać i zetrzeć na grubej tarce.
3. Obierz cebulę i czosnek, drobno posiekaj w osobnych pojemnikach.
4. Pokrój grzyby na małe kawałki.
5. Na patelni rozgrzej olej roślinny, włóż do niego cebulę, smaż przez kilka minut, a następnie dodaj marchewki. Smaż je razem przez 5 minut.
6. Umieść grzyby, trzymaj je w ogniu przez 8 minut. Dodaj jedną trzecią czosnku i po 2 minutach zdejmij patelnię z ognia.
7. Wymieszaj smażone grzyby i warzywa z ryżem. Dodaj sos sojowy, pieprz, ulubione przyprawy, w razie potrzeby dodaj sól. Nadzienie jest gotowe.
8. Pocieramy kurczaka pozostałym czosnkiem, solą, przyprawami, miodem ze wszystkich stron.
9. Faszerujemy przygotowanym nadzieniem, szyjemy.
10. Włóż kurczaka do rękawa, a następnie do formy i wyślij do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 1 godzinę.
11. Po godzinie pokrój rękaw i Otwórz, aby kurczak był dobrze zrumieniony. Gotuj przez kolejne pół godziny.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Grzyby leśne - 21   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g

Podobne przepisy