skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Mięso jagnięce drobno siekamy ostrym nożem, w żadnym wypadku nie używamy blendera ani maszynki do mięsa.
Krok 2:
Tłuszcz z ogona jest również drobno cięty nożem. Aby ułatwić pracę z tłuszczem, można go krótko włożyć do zamrażarki.
Krok 3:
Pokrój cebulę w drobną kostkę. Ponownie, w żadnym wypadku nie używamy tarki, blendera ani maszynki do mięsa, w przeciwnym razie sok z cebuli nie dostanie się do nadzienia i straci swoją soczystość.
Krok 4:
Wszystkie posiekane składniki układamy w jednej głębokiej misce, doprawiamy zirą, solą i czarnym pieprzem, dokładnie zagniatamy nadzienie mięsne rękami, aby cebula dała sok i odstawiamy na bok.
Krok 5:
W tym czasie przygotowujemy ciasto. Wlej wodę do głębokiego pojemnika i rozpuść w nim sól. Następnie stopniowo zaczynamy wlewać mąkę przesianą przez sito i zagniatać ciasto.
Krok 6:
Tłuszcz z ogona kroimy na małe kawałki, przenosimy na patelnię i topimy tłuszcz na średnim ogniu.
Krok 7:
Po usunięciu Skwarek z patelni stopniowo wprowadzamy stopiony tłuszcz do ciasta i dalej go ugniatamy. Ciasto powinno być elastyczne.
Krok 8:
Powstałe ciasto dzielimy na 3 równe części (około 230 gramów), zwijamy każdą część w kulkę i usuwamy pod folią na 40 minut.
Krok 9:
Po upływie czasu wyjmujemy pierwszą część ciasta i, używając skrobi do posypania powierzchni roboczej, rozwałkowujemy ciasto na cienką warstwę prostokątnego kształtu, smarujemy miękkim masłem i zawijamy w rolkę. Połóż tę rolkę na drugiej warstwie ciasta, nasmarowanej olejem, ponownie zawiń. Powtarzamy tę samą procedurę z trzecią warstwą ciasta.
Krok 10:
Zwinięta rolka jest cięta na podkładki o szerokości 1,5 cm, a powstałe półfabrykaty są usuwane do zamrażarki na 20 minut, aby masło zamarzło.
Krok 11:
Po 20 minutach bierzemy pierwszy kęs i zwijamy go w cienkie okrągłe ciasto. Rozłóż nadzienie mięsne na środku ciasta.
Krok 12:
Ściśnij krawędzie samsy, tworząc trójkątny placek.
Krok 13:
Odwróć samsę i lekko ją dociśnij, aby nadzienie było lepiej rozprowadzone.
Krok 14:
Rozłóż samsę na wysmarowanej olejem roślinnym blasze do pieczenia. Za pomocą pędzla do ciasta posmaruj samsę olejem roślinnym i posyp czarnym sezamem. Wkładamy blachę do piekarnika nagrzanego do 200 ° C i pieczemy placki przez 30 minut.
niestety dostałem niezbyt piękny wzorzysty wzór na samsie. Wynika to z faktu, że najpierw pokroiłem rolkę ciasta na półfabrykaty, a następnie włożyłem do zamrażarki. Lepiej jest zrobić odwrotnie, umieścić bułkę z ciasta w zamrażarce na 20 minut, a następnie, gdy bułka nabiera kształtu, pokroić ją na półfabrykaty. W ten sposób rolka pod naciskiem noża nie odkształci się, a obrabiane przedmioty okażą się równe. W rezultacie rysunek samsy wyjdzie bardziej ażurowy.
na szczęście nie wpłynęło to w żaden sposób na smak. Samsa okazała się bardzo pachnąca i soczysta. Zmniejszyłbym nawet ilość cebuli do 2 sztuk lub dodałbym trochę ziemniaków. Do nadzienia zmniejszyłbym również tłuszcz z ogona do 100 gramów.
mam bardzo chrupiącą złotą skórkę. Dla niektórych może wydawać się sucha. Dla tych, którzy lubią bardziej miękką samsę, polecam posypać wodą przed rozpoczęciem pieczenia, powtarzając tę procedurę jeszcze 2 razy podczas pieczenia samsy w piekarniku. W ten sposób ciasto nigdy nie wyschnie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal / 100g
- Jagnięcina chuda - 169 kcal/100g
- Baranina tłusta - 225 kcal/100g
- Baranina-mostek - 533 kcal/100g
- Jagnięcina-szynka - 232 kcal/100g
- Kotlet jagnięcy z kością - 380 kcal/100g
- Baranina - łopatka - 284 kcal/100g
- Baranina-część grzbietowa - 459 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal / 100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Zira - 112 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal / 100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Łuskane nasiona sezamu - 582 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Gruby brzuch - 897 kcal/100g