Tandoor Samsa w piekarniku

Przygotuj samsę tandoor w standardowej kuchni! Ponieważ Samsa pochodzi ze Wschodu, a życie gospodyń domowych w Azji bardzo różni się od życia w Rosji, a obecność tandooru w wieżowcach staje się po prostu niemożliwa, nasze hostessy przystosowały się do gotowania tego ciasta w piekarniku, obserwując wszystkie subtelności kuchni wschodniej.
NikaAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis tygodnia 23-29 września

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 8 g
tłuszcze 45 % 22 g
węglowodany 39 % 19 g
303 kcal
IG: 21 / 0 / 79

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Mięso jagnięce drobno siekamy ostrym nożem, w żadnym wypadku nie używamy blendera ani maszynki do mięsa.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Tłuszcz z ogona jest również drobno cięty nożem. Aby ułatwić pracę z tłuszczem, można go krótko włożyć do zamrażarki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój cebulę w drobną kostkę. Ponownie, w żadnym wypadku nie używamy tarki, blendera ani maszynki do mięsa, w przeciwnym razie sok z cebuli nie dostanie się do nadzienia i straci swoją soczystość.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wszystkie posiekane składniki układamy w jednej głębokiej misce, doprawiamy zirą, solą i czarnym pieprzem, dokładnie zagniatamy nadzienie mięsne rękami, aby cebula dała sok i odstawiamy na bok.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W tym czasie przygotowujemy ciasto. Wlej wodę do głębokiego pojemnika i rozpuść w nim sól. Następnie stopniowo zaczynamy wlewać mąkę przesianą przez sito i zagniatać ciasto.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Tłuszcz z ogona kroimy na małe kawałki, przenosimy na patelnię i topimy tłuszcz na średnim ogniu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Po usunięciu Skwarek z patelni stopniowo wprowadzamy stopiony tłuszcz do ciasta i dalej go ugniatamy. Ciasto powinno być elastyczne.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Powstałe ciasto dzielimy na 3 równe części (około 230 gramów), zwijamy każdą część w kulkę i usuwamy pod folią na 40 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Po upływie czasu wyjmujemy pierwszą część ciasta i, używając skrobi do posypania powierzchni roboczej, rozwałkowujemy ciasto na cienką warstwę prostokątnego kształtu, smarujemy miękkim masłem i zawijamy w rolkę. Połóż tę rolkę na drugiej warstwie ciasta, nasmarowanej olejem, ponownie zawiń. Powtarzamy tę samą procedurę z trzecią warstwą ciasta.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Zwinięta rolka jest cięta na podkładki o szerokości 1,5 cm, a powstałe półfabrykaty są usuwane do zamrażarki na 20 minut, aby masło zamarzło.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Po 20 minutach bierzemy pierwszy kęs i zwijamy go w cienkie okrągłe ciasto. Rozłóż nadzienie mięsne na środku ciasta.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Ściśnij krawędzie samsy, tworząc trójkątny placek.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Odwróć samsę i lekko ją dociśnij, aby nadzienie było lepiej rozprowadzone.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Rozłóż samsę na wysmarowanej olejem roślinnym blasze do pieczenia. Za pomocą pędzla do ciasta posmaruj samsę olejem roślinnym i posyp czarnym sezamem. Wkładamy blachę do piekarnika nagrzanego do 200 ° C i pieczemy placki przez 30 minut.

niestety dostałem niezbyt piękny wzorzysty wzór na samsie. Wynika to z faktu, że najpierw pokroiłem rolkę ciasta na półfabrykaty, a następnie włożyłem do zamrażarki. Lepiej jest zrobić odwrotnie, umieścić bułkę z ciasta w zamrażarce na 20 minut, a następnie, gdy bułka nabiera kształtu, pokroić ją na półfabrykaty. W ten sposób rolka pod naciskiem noża nie odkształci się, a obrabiane przedmioty okażą się równe. W rezultacie rysunek samsy wyjdzie bardziej ażurowy.
na szczęście nie wpłynęło to w żaden sposób na smak. Samsa okazała się bardzo pachnąca i soczysta. Zmniejszyłbym nawet ilość cebuli do 2 sztuk lub dodałbym trochę ziemniaków. Do nadzienia zmniejszyłbym również tłuszcz z ogona do 100 gramów.
mam bardzo chrupiącą złotą skórkę. Dla niektórych może wydawać się sucha. Dla tych, którzy lubią bardziej miękką samsę, polecam posypać wodą przed rozpoczęciem pieczenia, powtarzając tę procedurę jeszcze 2 razy podczas pieczenia samsy w piekarniku. W ten sposób ciasto nigdy nie wyschnie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal / 100g
  • Jagnięcina chuda - 169   kcal/100g
  • Baranina tłusta - 225   kcal/100g
  • Baranina-mostek - 533   kcal/100g
  • Jagnięcina-szynka - 232   kcal/100g
  • Kotlet jagnięcy z kością - 380   kcal/100g
  • Baranina - łopatka - 284   kcal/100g
  • Baranina-część grzbietowa - 459   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal / 100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Zira - 112   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal / 100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Łuskane nasiona sezamu - 582   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Gruby brzuch - 897   kcal/100g

Podobne przepisy