makrela w śmietanie w piekarniku pieczona

Wspaniały i prosty przepis na makrelę zapiekaną w śmietanie. Makrela w śmietanie jest pyszna zarówno w postaci duszonej, jak i pieczonej w piekarniku. Ryby są tłuste, zdrowe, więc staraj się włączać je do diety tak często, jak to możliwe. Praktycznie nie ma zamieszania z makrelą-ryba o niskiej kości, absolutnie bez łusek, jest po prostu cięta. Makrela jest smaczna i samowystarczalna sama w sobie-we własnym soku lub z minimalnymi dodatkami, jak w proponowanym przepisie. Krążki cebuli nadają pieczonej rybie pewną pikanterię, soczystość i aromat, służą jako własny dodatek.
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 52 % 14 g
tłuszcze 44 % 12 g
węglowodany 4 % 1 g
170 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 55 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić makrelę w kwaśnej śmietanie w piekarniku? Aby przygotować, weź produkty z listy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozmrozić makrelę, lepiej nie całkowicie-ryba jest bardzo miękka i tłusta, więc aby zachować integralność, lepiej jest ciąć tusze w lekko zamrożonej formie. Wypatrosz rybę. odetnij głowę, ogon i płetwy. Wykonaj nacięcie wzdłużne wzdłuż grzbietu - będzie to rodzaj "kieszeni".

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Sól ryby, pieprz ze wszystkich stron.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przygotowaną rybę ułożyć na arkuszu folii, polać sokiem z cytryny. Pokrój połowę dużej cebuli na cienkie półpierścienie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W brzuchu i kieszeni z tyłu włóż przygotowaną cebulę i łyżkę gęstej śmietany.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przykryj wszystkie ryby kwaśną śmietaną ze wszystkich stron.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zawiń makrelę w wolną kopertę, włóż do formy i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut (możesz najpierw przez 10 minut - w temperaturze 200 stopni, a następnie obniż ją do 160).

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie wyjmij makrelę z piekarnika, ostrożnie rozwiń kopertę, jeśli chcesz się zrumienić, a następnie umieść na kolejne 10 minut pod grillem lub konwekcją.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Oto taka apetyczna makrela, pieczona ze śmietaną w piekarniku, mamy. Jest bardzo smaczny zarówno na ciepło, jak i schłodzony.

świetny przepis na makrelę w śmietanie pieczonej w piekarniku. Makrela zapiekana ze śmietaną może być podawana zarówno z dodatkiem, jak i samodzielnie.

jak prawidłowo gotować w folii? Odpowiedź na to pytanie, a także przydatne wskazówki i hacki życiowe do gotowania różnych potraw, przeczytaj artykuł folia aluminiowa - pomocnik w kuchni i życiu codziennym

należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Makrela wędzona - 221   kcal/100g
  • Makrela gotowana - 211   kcal/100g
  • Makrela świeża - 181   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g

Podobne przepisy