filet z kurczaka w piekarniku

soczysta, aromatyczna pierś z kurczaka z warzywami w doniczkach. Proste, łatwe do wykonania danie z filetem z kurczaka w doniczkach spodoba się wielu. Ogólnie rzecz biorąc, przygotowanie jakiegoś przepisu w doniczkach już w jakiś sposób uszlachetnia danie-w końcu okazuje się pyszne, a nawet sama prezentacja budzi zainteresowanie. Dzięki dodaniu masła do garnków w tym przepisie mięso z warzywami okazuje się bardzo soczyste, pachnące i smaczne.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 10 g
tłuszcze 27 % 7 g
węglowodany 35 % 9 g
137 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić filet z kurczaka w doniczkach w piekarniku? Przygotuj niezbędne produkty. Na pełny obiad ugotuję filet z kurczaka z dodatkiem warzyw: ziemniaków, marchwi i cebuli. Dla soczystości dodajemy masło, a dla apetycznej czapki-ser, to jest opcjonalne. Przygotuj garnki do użycia w piekarniku.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Opłucz cebulę i marchewkę pod bieżącą wodą, obierz i posiekaj: pokrój cebulę, zetrzyj marchewki na grubej tarce. Opłucz filet z kurczaka, osusz. Pokrój w małe kostki. Na patelni na oleju smażyć filet z kurczaka przez 5-7 minut, następnie dodać posiekaną cebulę i marchewkę i smażyć razem, aż warzywa będą miękkie. Trochę soli.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ziemniaki do tego dania lepiej używać młodych, ale w przypadku braku można je również pobrać z zapasów. Opłucz i obierz ziemniaki. Wysusz bulwy i pokrój w małe kwadraty. Całkowity czas gotowania filetów w doniczkach będzie zależał od wielkości ziemniaków, im większe zostaną pokrojone, tym więcej czasu zajmie trzymanie garnków w piekarniku.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W wybranych garnkach do pieczenia (mam gdzieś gliniane o pojemności 0,5 litra) włóż smażony filet z kurczaka z warzywami.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ułóż pokrojone młode ziemniaki na filecie z kurczaka.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj pieprz i trochę soli na wierzch. Dodaj wodę do doniczek, wypełniając je nieco ponad połową.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Posmaruj ziemniaki masłem w kawałkach.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Posyp masło startym serem - to jest opcjonalne. Zamknij garnki pokrywkami i włóż do nagrzanego piekarnika do 180 gramów. 40 minut. Jeśli dodasz ser, to po określonym czasie zdejmij pokrywki z garnków i pozostaw je w piekarniku, aż pojawi się rumiana skórka sera.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Filet z kurczaka w garnku podawaj na gorąco. Jest to niezależne danie, do którego można zaoferować świeże warzywa lub letnie sałatki.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

pamiętaj, że ostateczny wynik w tym naczyniu zależy od tego, jak zmielisz marchewki: starte marchewki zamieniają się w papkę podczas obróbki cieplnej i równomiernie mieszają się z resztą składników, pokrojone w paski lub kostki zachowają swój kształt. 

kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy