skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić filet z kurczaka w doniczkach w piekarniku? Przygotuj niezbędne produkty. Na pełny obiad ugotuję filet z kurczaka z dodatkiem warzyw: ziemniaków, marchwi i cebuli. Dla soczystości dodajemy masło, a dla apetycznej czapki-ser, to jest opcjonalne. Przygotuj garnki do użycia w piekarniku.
Krok 2:
Opłucz cebulę i marchewkę pod bieżącą wodą, obierz i posiekaj: pokrój cebulę, zetrzyj marchewki na grubej tarce. Opłucz filet z kurczaka, osusz. Pokrój w małe kostki. Na patelni na oleju smażyć filet z kurczaka przez 5-7 minut, następnie dodać posiekaną cebulę i marchewkę i smażyć razem, aż warzywa będą miękkie. Trochę soli.
Krok 3:
Ziemniaki do tego dania lepiej używać młodych, ale w przypadku braku można je również pobrać z zapasów. Opłucz i obierz ziemniaki. Wysusz bulwy i pokrój w małe kwadraty. Całkowity czas gotowania filetów w doniczkach będzie zależał od wielkości ziemniaków, im większe zostaną pokrojone, tym więcej czasu zajmie trzymanie garnków w piekarniku.
Krok 4:
W wybranych garnkach do pieczenia (mam gdzieś gliniane o pojemności 0,5 litra) włóż smażony filet z kurczaka z warzywami.
Krok 5:
Ułóż pokrojone młode ziemniaki na filecie z kurczaka.
Krok 6:
Dodaj pieprz i trochę soli na wierzch. Dodaj wodę do doniczek, wypełniając je nieco ponad połową.
Krok 7:
Posmaruj ziemniaki masłem w kawałkach.
Krok 8:
Posyp masło startym serem - to jest opcjonalne. Zamknij garnki pokrywkami i włóż do nagrzanego piekarnika do 180 gramów. 40 minut. Jeśli dodasz ser, to po określonym czasie zdejmij pokrywki z garnków i pozostaw je w piekarniku, aż pojawi się rumiana skórka sera.
Krok 9:
Filet z kurczaka w garnku podawaj na gorąco. Jest to niezależne danie, do którego można zaoferować świeże warzywa lub letnie sałatki.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
pamiętaj, że ostateczny wynik w tym naczyniu zależy od tego, jak zmielisz marchewki: starte marchewki zamieniają się w papkę podczas obróbki cieplnej i równomiernie mieszają się z resztą składników, pokrojone w paski lub kostki zachowają swój kształt.
kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g