chleb pita z mięsem mielonym i serem w piekarniku

proste, satysfakcjonujące, na obiad, przekąskę do pracy lub dzieci do szkoły! Chleb pita z mięsem mielonym i serem w piekarniku to proste i bardzo apetyczne danie w pośpiechu. Przepis będzie pasował do Twojego codziennego menu. Można go modyfikować i uzupełniać według własnego uznania. Nadzienia mogą być różne, mięsne warzywa lub z twarogu lub sera.
wiaraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 10 g
tłuszcze 32 % 15 g
węglowodany 47 % 22 g
260 kcal
IG: 9 / 0 / 91

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić chleb pita z mięsem mielonym i serem w piekarniku? Przygotuj niezbędne produkty. Weź cienki prostokątny chleb pita (2-3 liście). Jeśli jest suchy, spryskaj go wodą, aby zmiękł. Mięso mielone mam wieprzowe, ale możesz wziąć mieszane wieprzowina + wołowina lub kurczak.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz cebulę, spłucz zimną wodą. Pokrój tak drobno, jak to możliwe. Rozgrzej rafinowany olej roślinny na patelni. Podsmaż posiekaną cebulę na małym ogniu, aż będzie złota. Pamiętaj, aby mieszać, aby się nie przypalić.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Po usmażeniu cebuli wyślij mięso mielone na patelnię. Wymieszaj, ugniatając grudki widelcem. Sól, pieprz do smaku. Dusić pod przykryciem przez około 15 minut. Przenieś gotowe mięso mielone na talerz. Gdy ostygnie, przygotuj pozostałe składniki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na średniej tarce zetrzyj twardy ser. Ser może być dowolny, najważniejsze jest to, że jest wysokiej jakości, smaczny i dobrze topi się w piekarniku. Możesz zastąpić twardy ser mozzarellą bez smaku.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umyj liście pietruszki, osusz je ręcznikami papierowymi z nadmiaru wilgoci. Rozdrobnij nożem. Zamiast pietruszki możesz wziąć świeży koperek.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj starty ser, posiekane warzywa do pojemnika ze schłodzonym mięsem mielonym.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pokrój liść pita na dwie części. Jeśli chcesz małe koperty, pokrój na cztery części.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Na pasek chleba pita nałóż około 1-2 łyżki nadzienia.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zwiń kopertę. Aby to zrobić, zawiń chleb pita najpierw po lewej i prawej stronie, a następnie dwukrotnie zawiń spód.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Zawiń Pozostałe koperty w ten sam sposób. Możesz owinąć w inny sposób, na przykład kwadraty lub Trójkąty (jeśli używasz okrągłego chleba pita).

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wyłóż blachę do pieczenia wysokiej jakości papierem do pieczenia. Rozłóż puste miejsca. Rozbij jedno jajko na talerzu, wstrząśnij widelcem. Za pomocą silikonowej szczotki posmaruj wierzch kopert jajkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut. Należy pamiętać, że każdy piekarnik piecze inaczej, ponieważ Czas pieczenia może się różnić. Gdy wierzch chleba pita się zarumieni, możesz wyjąć blachę do pieczenia z produktami.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Pita z mięsem mielonym i serem podawaj na ciepło z sałatkami, piklami, świeżymi warzywami. Ale dziedziczące po dniu schłodzone koperty pita można podgrzać w kuchence mikrofalowej lub piekarniku. Ich smak nie ucierpi z tego powodu. Smacznego!

do nadzienia można dodać smażone pieczarki.

jeśli chcesz, podczas smażenia mięsa mielonego dodaj łyżkę sosu pomidorowego.

jak wybrać odpowiedni chleb pita? Przede wszystkim spójrz na datę produkcji na opakowaniu. Nie bierz przeterminowanych wypieków. Świeży chleb pita powinien mieć przyjemny zapach. Przyjrzyj się uważnie, aby nie było na nim plam i śladów pleśni.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Lawasz ormiański - 236   kcal/100g
  • Pita - 277   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy