skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić chleb pita z mięsem mielonym i serem w piekarniku? Przygotuj niezbędne produkty. Weź cienki prostokątny chleb pita (2-3 liście). Jeśli jest suchy, spryskaj go wodą, aby zmiękł. Mięso mielone mam wieprzowe, ale możesz wziąć mieszane wieprzowina + wołowina lub kurczak.
Krok 2:
Obierz cebulę, spłucz zimną wodą. Pokrój tak drobno, jak to możliwe. Rozgrzej rafinowany olej roślinny na patelni. Podsmaż posiekaną cebulę na małym ogniu, aż będzie złota. Pamiętaj, aby mieszać, aby się nie przypalić.
Krok 3:
Po usmażeniu cebuli wyślij mięso mielone na patelnię. Wymieszaj, ugniatając grudki widelcem. Sól, pieprz do smaku. Dusić pod przykryciem przez około 15 minut. Przenieś gotowe mięso mielone na talerz. Gdy ostygnie, przygotuj pozostałe składniki.
Krok 4:
Na średniej tarce zetrzyj twardy ser. Ser może być dowolny, najważniejsze jest to, że jest wysokiej jakości, smaczny i dobrze topi się w piekarniku. Możesz zastąpić twardy ser mozzarellą bez smaku.
Krok 5:
Umyj liście pietruszki, osusz je ręcznikami papierowymi z nadmiaru wilgoci. Rozdrobnij nożem. Zamiast pietruszki możesz wziąć świeży koperek.
Krok 6:
Dodaj starty ser, posiekane warzywa do pojemnika ze schłodzonym mięsem mielonym.
Krok 7:
Pokrój liść pita na dwie części. Jeśli chcesz małe koperty, pokrój na cztery części.
Krok 8:
Na pasek chleba pita nałóż około 1-2 łyżki nadzienia.
Krok 9:
Zwiń kopertę. Aby to zrobić, zawiń chleb pita najpierw po lewej i prawej stronie, a następnie dwukrotnie zawiń spód.
Krok 10:
Zawiń Pozostałe koperty w ten sam sposób. Możesz owinąć w inny sposób, na przykład kwadraty lub Trójkąty (jeśli używasz okrągłego chleba pita).
Krok 11:
Wyłóż blachę do pieczenia wysokiej jakości papierem do pieczenia. Rozłóż puste miejsca. Rozbij jedno jajko na talerzu, wstrząśnij widelcem. Za pomocą silikonowej szczotki posmaruj wierzch kopert jajkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut. Należy pamiętać, że każdy piekarnik piecze inaczej, ponieważ Czas pieczenia może się różnić. Gdy wierzch chleba pita się zarumieni, możesz wyjąć blachę do pieczenia z produktami.
Krok 12:
Pita z mięsem mielonym i serem podawaj na ciepło z sałatkami, piklami, świeżymi warzywami. Ale dziedziczące po dniu schłodzone koperty pita można podgrzać w kuchence mikrofalowej lub piekarniku. Ich smak nie ucierpi z tego powodu. Smacznego!
do nadzienia można dodać smażone pieczarki.
jeśli chcesz, podczas smażenia mięsa mielonego dodaj łyżkę sosu pomidorowego.
jak wybrać odpowiedni chleb pita? Przede wszystkim spójrz na datę produkcji na opakowaniu. Nie bierz przeterminowanych wypieków. Świeży chleb pita powinien mieć przyjemny zapach. Przyjrzyj się uważnie, aby nie było na nim plam i śladów pleśni.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Lawasz ormiański - 236 kcal/100g
- Pita - 277 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g