ciasto z kapustą i ziemniakami w piecu galaretowym

bardzo smaczne i satysfakcjonujące ciasto z galaretką-łatwe i szybkie w przygotowaniu! Dzielę się z wami przepisem na jedno z najbardziej lubianych ciast w naszej rodzinie - często pieczemy je jako obiad. Proste, nie gotować długo, ale okazuje się bardzo smaczne!
alena•♫Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 5 g
tłuszcze 21 % 5 g
węglowodany 58 % 14 g
131 kcal
IG: 43 / 0 / 57

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 40 min

1. Umyj i obierz ziemniaki, gotuj.
2. Obierz cebulę, pokrój w półpierścienie. Posiekaj kapustę dość cienko.
3. Na patelni rozgrzej olej roślinny, włóż do niego cebulę i smaż na złoty kolor.
4. Włóż kapustę na patelnię, gotuj wszystko razem prawie do miękkości. W procesie soli, można dodać czarny pieprz do smaku.
5. Ugotowane ziemniaki pokroić w plastry o grubości 3-4 mm.
6. Rozbij jajka do miski, włóż sól i cukier, ubij.
7. Dodaj kefir do ubitych jajek, wymieszaj.
8. Przesiej mąkę, wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
9. Dodaj mieszankę mąki do kefiru i jajek, wyrabiając ciasto. Okaże się jak gęsta śmietana.
10. Nasmaruj naczynie do pieczenia olejem roślinnym, wlej do niego połowę ciasta.
11. Włóż duszoną kapustę do formy, ziemniaki na wierzchu, a następnie posyp wszystko pokruszonym serem.
12. Wypełnij nadzienie pozostałym ciastem.
13. Umieść formę w piekarniku na 40 minut (w temperaturze 180 stopni Celsjusza). Ciasto stanie się ładne i rumiane.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal / 100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser z mleka krowiego - 260   kcal/100g
  • Ser owczy ser 50% tłuszczu - 370   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal / 100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal / 100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy