skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Potrzebne składniki
Krok 2:
Przede wszystkim dobrze umyj ziemniaki i gotuj w mundurach przez 15 minut, prawie do miękkości, aby było szybciej, lepiej wziąć małe ziemniaki
Krok 3:
A gdy ziemniaki się gotują, przygotuj sos czosnkowy-wymieszaj śmietanę i majonez. Oczywiście możesz wziąć coś jednego-śmietanę lub majonez, ale naprawdę podoba mi się ich połączenie
Krok 4:
Przełóż czosnek przez prasę i dodaj suszoną bazylię (lub inne ulubione aromatyczne zioła)
Krok 5:
Drobno posiekaj i dodaj do sosu
Krok 6:
Następnie trzy sery, większość dodajemy do sosu i rezerwujemy trochę sera do posypania wierzchu
Krok 7:
Dobrze wymieszaj - a pyszny sos czosnkowy jest gotowy!
Krok 8:
Tymczasem gotowane i ziemniaki
Krok 9:
Czyścimy go i grubo kroimy (na 2-4 części), przesuwamy naczynie do pieczenia (moja forma jest nieprzywierająca i nie smarowałem jej niczym)
Krok 10:
Trochę soli, w razie potrzeby możesz lekko pieprz
Krok 11:
Posmaruj powstałym sosem czosnkowym
Krok 12:
Posyp serem, potrzebujemy tylko odrobiny, dla smaku i małej Skórki. Wkładamy do piekarnika w temperaturze 180-200 stopni na 15-20 minut
Krok 13:
Przed podaniem drobno posiekaj zieloną cebulę
Krok 14:
Posyp gotowe gorące ziemniaki i ułóż na talerzach
Krok 15:
Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser "Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser "stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser"Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g