ziemniaki w sosie czosnkowym pieczone w piekarniku

bardzo aromatyczne ziemniaki, niesamowicie smaczne nawet bez mięsa. Moja rodzina bardzo lubi ziemniaki i najczęściej gotuję je w piekarniku. Istnieje wiele przepisów, bardzo kocham wszystko, a dziś chcę podzielić się jednym z nich. Szybki, prosty i bardzo smaczny!
nasstinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 4 g
tłuszcze 40 % 12 g
węglowodany 47 % 14 g
171 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Potrzebne składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przede wszystkim dobrze umyj ziemniaki i gotuj w mundurach przez 15 minut, prawie do miękkości, aby było szybciej, lepiej wziąć małe ziemniaki

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    A gdy ziemniaki się gotują, przygotuj sos czosnkowy-wymieszaj śmietanę i majonez. Oczywiście możesz wziąć coś jednego-śmietanę lub majonez, ale naprawdę podoba mi się ich połączenie

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przełóż czosnek przez prasę i dodaj suszoną bazylię (lub inne ulubione aromatyczne zioła)

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Drobno posiekaj i dodaj do sosu

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie trzy sery, większość dodajemy do sosu i rezerwujemy trochę sera do posypania wierzchu

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dobrze wymieszaj - a pyszny sos czosnkowy jest gotowy!

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Tymczasem gotowane i ziemniaki

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Czyścimy go i grubo kroimy (na 2-4 części), przesuwamy naczynie do pieczenia (moja forma jest nieprzywierająca i nie smarowałem jej niczym)

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Trochę soli, w razie potrzeby możesz lekko pieprz

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Posmaruj powstałym sosem czosnkowym

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Posyp serem, potrzebujemy tylko odrobiny, dla smaku i małej Skórki. Wkładamy do piekarnika w temperaturze 180-200 stopni na 15-20 minut

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Przed podaniem drobno posiekaj zieloną cebulę

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Posyp gotowe gorące ziemniaki i ułóż na talerzach

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser "Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser "stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser"Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g

Podobne przepisy