biszkopt na lemoniadzie w piekarniku
skład / składniki
10
porcje:
metoda gotowania
1. Ciasto. Ubij jajka, cukier i cukier waniliowy w puszystą pianę. Kontynuując ubijanie, wlej olej roślinny i lemoniadę. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i Dodaj części do mieszanki jajecznej.
2. Nadzienie. Żurawinę umyć i osuszyć.
3. Dodaj żurawinę do ciasta i delikatnie wymieszaj.
4. Wlać ciasto do wysokiej formy (⍉20-22 cm).
5. Piec biszkopt przez około 40 minut w 180°C. Pozostaw gotowy biszkopt w gorącym piekarniku na kolejne 20 minut.
6. Biszkopt posyp cukrem pudrem, udekoruj żurawiną i miętą.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Żurawina - 26 kcal/100g
- Mięta świeża - 49 kcal/100g
- Mięta suszona - 285 kcal/100g
- Mięta - 49 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Lemoniada - 26 kcal/100g