biszkopt na lemoniadzie w piekarniku z żurawiną

bardzo bujny biszkopt o jasnym smaku lemoniady! Próbować)
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 5 g
tłuszcze 25 % 15 g
węglowodany 67 % 41 g
317 kcal
IG: 5 / 2 / 93

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 15 min

1. Ciasto. Ubij jajka, cukier i cukier waniliowy w puszystą pianę. Kontynuując ubijanie, wlej olej roślinny i lemoniadę. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i Dodaj części do mieszanki jajecznej.
2. Nadzienie. Żurawinę umyć i osuszyć.
3. Dodaj żurawinę do ciasta i delikatnie wymieszaj.
4. Wlać ciasto do wysokiej formy (⍉20-22 cm).
5. Piec biszkopt przez około 40 minut w 180°C. Pozostaw gotowy biszkopt w gorącym piekarniku na kolejne 20 minut.
6. Biszkopt posyp cukrem pudrem, udekoruj żurawiną i miętą.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Żurawina - 26   kcal/100g
  • Mięta świeża - 49   kcal/100g
  • Mięta suszona - 285   kcal/100g
  • Mięta - 49   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Lemoniada - 26   kcal/100g

Podobne przepisy