Ciasto Pajęczyna

nieporównywalnie smaczne, niesamowicie piękne, bardzo świąteczne! Ciasto pajęczyna to prawdziwa uczta z niespodzianką w środku! Ma nie tylko jedną warstwę bezy, ale także czekoladowe kulki z nadzieniem owocowym są ukryte w tej bezie. Przy pozornej złożoności przygotowanie ciasta jest naprawdę proste!
Faith faithAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 6 g
tłuszcze 31 % 23 g
węglowodany 61 % 46 g
399 kcal
IG: 7 / 0 / 93

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciasto Pajęczynowe? Przygotuj odpowiednie składniki. Masło można zastąpić margaryną. Dżem (dżem, dżem) pasuje tutaj do Twojego gustu. Śmietana-Dowolna zawartość tłuszczu. Mleko skondensowane do kremu, weź całe, 8,5% tłuszczu. Jajka umyć i osuszyć serwetkami.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zajmijmy się przygotowaniem ciasta na ciasta. W osobnej misce zetrzyj cukier z żółtkami. Rozpuść masło lub margarynę w dowolny sposób. Lekko ostudzić.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej roztopione masło do jajek. Dodaj śmietanę i dobrze wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej sodę gaszoną octem lub kwasem cytrynowym (aby to zrobić, po prostu rozpuść sodę w occie). Zacznij wsypywać mąkę do ciasta w porcjach. Zauważ, że mąka może zająć ci więcej lub mniej niż ja. Skoncentruj się na konsystencji ciasta, a nie na objętości mąki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozetrzyj ciasto, aż będzie gładkie. Powinno być miękkie i elastyczne ciasto, które dobrze się rzeźbi i nie przykleja się do dłoni.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podziel ciasto na 3 równe części. Dodaj kakao do jednej części ciasta i dobrze ugniataj. W sumie powinieneś mieć: jedną ciemną, czekoladową część ciasta i dwie białe. Przykryj naczynia z grudkami ciasta folią i wstaw do lodówki na 30 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Nasmaruj dzieloną formę do pieczenia olejem (moja forma ma średnicę 24 cm). Rozwałkuj jedną część schłodzonego ciasta na warstwę, a następnie przenieś ją do formy, rozprowadzając na całym obwodzie formy.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ciasto posmarować dżemem lub dżemem. Orzechy włoskie obrać i posiekać nożem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ułóż warstwę posiekanych orzechów włoskich na dżemie.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Z czekoladowej części ciasta rozwałkuj kiełbasę i podziel na 12 mniej więcej identycznych kawałków.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Zwiń każdy kawałek w kulkę, a następnie rozgnieć w dłoni w tortillę. Umieść nadzienie na środku tortilli. Jak widać, mam suszone morele, ale możesz umieścić dowolne świeże jagody, owoce, suszone owoce. Uformuj krawędzie tortilli i zwiń ją z powrotem w kulkę.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Ułóż kulki czekoladowe w kółko na pierwszym cieście posypanym orzechami.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Zajmij się robieniem bezy. Ubij 4 białka w pianę. Kontynuując ubijanie, dodaj cukier w małych porcjach. I ubijaj biel na wysokich obrotach.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Wlej gotową bezę do formy z ciastem i spłaszcz na całej powierzchni. Umieść piec w piekarniku w 180 stopniach na 45 minut. Dokładny czas i temperaturę pieczenia określ w piekarniku. Beza wyrośnie podczas pieczenia. Jeśli zacznie się palić na wierzchu, przykryj formę folią. Gdy ciasto będzie gotowe, wyjmij je z piekarnika i ostudź.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Z trzeciej części ciasta upiecz również ciasto. Rozwałkuj go na warstwę, przenieś do formy i spłaszcz wzdłuż dna formy. Piec w temperaturze 180 stopni przez 20 minut (kieruj się piekarnikiem). Następnie wyjmij, ostudź i namocz w syropie zmieszanym z wodą lub po prostu wodą.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Przygotuj krem. Aby to zrobić, ubij zmiękczone masło ze skondensowanym mlekiem mikserem, aż będzie puszyste. Zacznij zbierać ciasto. Ułóż pierwsze ciasto (to z bezą) na dnie płaskiego naczynia. Delikatnie posmaruj go kremem na wierzchu.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Ustaw drugie ciasto (bez bezy). Posmaruj go również kremem.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Przygotuj lukier. Aby to zrobić, rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Wlej go do strzykawki do ciasta lub celofanowej torby z odciętym końcem. Narysuj spiralę na torcie z roztopioną czekoladą w kółko od środka do krawędzi. Następnie wykałaczką lub końcem łyżeczki narysuj linie od krawędzi ciasta do środka.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Okazuje się, że rysunek jest pajęczyną. Brzegi ciasta można ozdobić posiekanymi orzechami włoskimi lub okruchami ciasta.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Ciasto pajęczyna jest gotowe! Smacznego dla wszystkich!

niezwykłe i jednocześnie łatwe do zrobienia jest ciasto Pajęczynowe. Z wyglądu ciasta nikt od razu nie zrozumie, co jest w środku, z wyglądu są to zwykłe kruche ciasta z warstwą bezy. Ale w środku jest zupełnie nieoczekiwane nadzienie! Warstwę bezy uzupełnia wstawka czekoladowych kulek z nadzieniem jagodowym!

możesz wybrać jagody według własnego gustu, biorąc pod uwagę, że dżem (dżem, dżem) powinien być łączony do smaku z jagodami. Jeśli używasz wiśni, to oczywiście dżem  lepsze  weź wiśnię. Zamiast jagód użyłem suszonych moreli i syropu z dżemu morelowego. Koniecznie spróbuj zrobić ciasto pajęczyna!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj  o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inny piekarnik. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji  o cechach piekarników !

ważne jest, aby uchwycić moment, w którym nadszedł czas, aby zatrzymać proces ubijania białek. Dobrze ubite białka powinny urosnąć 4-5 razy i zachować swój kształt (tworzyć stabilne szczyty). 
jeśli białka nie są wystarczająco dobrze ubite, tworzą duże pęcherzyki powietrza, które pękają podczas wyrabiania ciasta, a gotowe produkty nie są wystarczająco przewiewne. Nadmiernie ubite białka zawierają małe pęcherzyki powietrza o cienkich ściankach. Podczas pieczenia takie bąbelki również pękają, a ciasto spada.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal/100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal/100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal/100g
  • Czekolada - 550   kcal / 100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal / 100g
  • Wiśnia kwaśna - 52   kcal/100g
  • Wiśnia słodka - 64   kcal / 100g
  • Wiśnia suszona - 292   kcal/100g
  • Wiśnia konserwowa - 61   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal / 100g
  • Dżem morelowy - 242   kcal/100g
  • Powidło - 250   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Soda oczyszczona - 0   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g
  • Syrop - 300   kcal/100g

Podobne przepisy