skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ciasto Pajęczynowe? Przygotuj odpowiednie składniki. Masło można zastąpić margaryną. Dżem (dżem, dżem) pasuje tutaj do Twojego gustu. Śmietana-Dowolna zawartość tłuszczu. Mleko skondensowane do kremu, weź całe, 8,5% tłuszczu. Jajka umyć i osuszyć serwetkami.
Krok 2:
Zajmijmy się przygotowaniem ciasta na ciasta. W osobnej misce zetrzyj cukier z żółtkami. Rozpuść masło lub margarynę w dowolny sposób. Lekko ostudzić.
Krok 3:
Wlej roztopione masło do jajek. Dodaj śmietanę i dobrze wymieszaj.
Krok 4:
Wlej sodę gaszoną octem lub kwasem cytrynowym (aby to zrobić, po prostu rozpuść sodę w occie). Zacznij wsypywać mąkę do ciasta w porcjach. Zauważ, że mąka może zająć ci więcej lub mniej niż ja. Skoncentruj się na konsystencji ciasta, a nie na objętości mąki.
Krok 5:
Rozetrzyj ciasto, aż będzie gładkie. Powinno być miękkie i elastyczne ciasto, które dobrze się rzeźbi i nie przykleja się do dłoni.
Krok 6:
Podziel ciasto na 3 równe części. Dodaj kakao do jednej części ciasta i dobrze ugniataj. W sumie powinieneś mieć: jedną ciemną, czekoladową część ciasta i dwie białe. Przykryj naczynia z grudkami ciasta folią i wstaw do lodówki na 30 minut.
Krok 7:
Nasmaruj dzieloną formę do pieczenia olejem (moja forma ma średnicę 24 cm). Rozwałkuj jedną część schłodzonego ciasta na warstwę, a następnie przenieś ją do formy, rozprowadzając na całym obwodzie formy.
Krok 8:
Ciasto posmarować dżemem lub dżemem. Orzechy włoskie obrać i posiekać nożem.
Krok 9:
Ułóż warstwę posiekanych orzechów włoskich na dżemie.
Krok 10:
Z czekoladowej części ciasta rozwałkuj kiełbasę i podziel na 12 mniej więcej identycznych kawałków.
Krok 11:
Zwiń każdy kawałek w kulkę, a następnie rozgnieć w dłoni w tortillę. Umieść nadzienie na środku tortilli. Jak widać, mam suszone morele, ale możesz umieścić dowolne świeże jagody, owoce, suszone owoce. Uformuj krawędzie tortilli i zwiń ją z powrotem w kulkę.
Krok 12:
Ułóż kulki czekoladowe w kółko na pierwszym cieście posypanym orzechami.
Krok 13:
Zajmij się robieniem bezy. Ubij 4 białka w pianę. Kontynuując ubijanie, dodaj cukier w małych porcjach. I ubijaj biel na wysokich obrotach.
Krok 14:
Wlej gotową bezę do formy z ciastem i spłaszcz na całej powierzchni. Umieść piec w piekarniku w 180 stopniach na 45 minut. Dokładny czas i temperaturę pieczenia określ w piekarniku. Beza wyrośnie podczas pieczenia. Jeśli zacznie się palić na wierzchu, przykryj formę folią. Gdy ciasto będzie gotowe, wyjmij je z piekarnika i ostudź.
Krok 15:
Z trzeciej części ciasta upiecz również ciasto. Rozwałkuj go na warstwę, przenieś do formy i spłaszcz wzdłuż dna formy. Piec w temperaturze 180 stopni przez 20 minut (kieruj się piekarnikiem). Następnie wyjmij, ostudź i namocz w syropie zmieszanym z wodą lub po prostu wodą.
Krok 16:
Przygotuj krem. Aby to zrobić, ubij zmiękczone masło ze skondensowanym mlekiem mikserem, aż będzie puszyste. Zacznij zbierać ciasto. Ułóż pierwsze ciasto (to z bezą) na dnie płaskiego naczynia. Delikatnie posmaruj go kremem na wierzchu.
Krok 17:
Ustaw drugie ciasto (bez bezy). Posmaruj go również kremem.
Krok 18:
Przygotuj lukier. Aby to zrobić, rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Wlej go do strzykawki do ciasta lub celofanowej torby z odciętym końcem. Narysuj spiralę na torcie z roztopioną czekoladą w kółko od środka do krawędzi. Następnie wykałaczką lub końcem łyżeczki narysuj linie od krawędzi ciasta do środka.
Krok 19:
Okazuje się, że rysunek jest pajęczyną. Brzegi ciasta można ozdobić posiekanymi orzechami włoskimi lub okruchami ciasta.
Krok 20:
Ciasto pajęczyna jest gotowe! Smacznego dla wszystkich!
niezwykłe i jednocześnie łatwe do zrobienia jest ciasto Pajęczynowe. Z wyglądu ciasta nikt od razu nie zrozumie, co jest w środku, z wyglądu są to zwykłe kruche ciasta z warstwą bezy. Ale w środku jest zupełnie nieoczekiwane nadzienie! Warstwę bezy uzupełnia wstawka czekoladowych kulek z nadzieniem jagodowym!
możesz wybrać jagody według własnego gustu, biorąc pod uwagę, że dżem (dżem, dżem) powinien być łączony do smaku z jagodami. Jeśli używasz wiśni, to oczywiście dżem lepsze weź wiśnię. Zamiast jagód użyłem suszonych moreli i syropu z dżemu morelowego. Koniecznie spróbuj zrobić ciasto pajęczyna!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inny piekarnik. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
ważne jest, aby uchwycić moment, w którym nadszedł czas, aby zatrzymać proces ubijania białek. Dobrze ubite białka powinny urosnąć 4-5 razy i zachować swój kształt (tworzyć stabilne szczyty).
jeśli białka nie są wystarczająco dobrze ubite, tworzą duże pęcherzyki powietrza, które pękają podczas wyrabiania ciasta, a gotowe produkty nie są wystarczająco przewiewne. Nadmiernie ubite białka zawierają małe pęcherzyki powietrza o cienkich ściankach. Podczas pieczenia takie bąbelki również pękają, a ciasto spada.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal / 100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal / 100g
- Wiśnia kwaśna - 52 kcal/100g
- Wiśnia słodka - 64 kcal / 100g
- Wiśnia suszona - 292 kcal/100g
- Wiśnia konserwowa - 61 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal / 100g
- Dżem morelowy - 242 kcal/100g
- Powidło - 250 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Soda oczyszczona - 0 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g
- Syrop - 300 kcal/100g